Лаборантката, забравила пациент в скенера:"Какво толкова!"

Ще има ли наказание за стореното...
19 окт 2019 10:00, Петя Славова
110
Лаборантката, забравила пациент в скенера:"Какво толкова!"
Снимка: архив, Булфото

След страховития случай със забавен пациент в скенера в болница Павликени, изникват въпроси ще има ли наказание за виновните.

Случаят е отпреди 10 дни в общинската болница в Павликени. 70-годишната Асенка Христова била изследвана за заболяване на белите дробове, след което - забравена, заключена и оставена да лежи в скенера в продължение на шест часа.

"Жената беше много разстроена. Тя не знаеше какво се случва след толкова време престой. Когато я открих й помогнах да слезе и я успокоих. Аз също бях много уплашена, защото не очаквах да я намеря там. Това не се е случвало никога. Открих я поради простата причина, че имам рутина да проверявам всяка една част от рентгеново отделение – дали няма отворени прозорци, врати", обясни рентгеновият лаборант Галя Михайлова пред Нова тв.

По думите й става ясно, че жената не е била вързана, тъй като скенерът не разполага с такива приспособления. Тя не е била фиксирана със залепващи ленти, тъй като е дошла на собствен ход и е нямала нужда от тях.

"Когато попитах за случая рентгеновата лаборантка, която е забравила жената там, тя ми каза: "Забравила съм, какво толкова". Чувала съм за оплаквания от нея, но никой писмено не ме е уведомявал и не ми е казвал нищо в прав текст", заяви Ренета Кръстева – управител на болница МБАЛ-Павликени.

"Този скенер работи от 2015 година. Веднага след инцидента сложих паник бутон в него, досега не е имало такъв", посочи още тя.

Още по темата

По думите й в петък е имало проверки на лечебното заведение. "Това, което видяха и коментираха е, че всичко е изрядно. В случая говорим за вина на само едни човек, който е отговорен за инцидента. Психически всички ние сме сринати от случилото се. Обмислям прекратяване на трудовия договор на виновното лице", каза още Ренета Кръстева.

"Ако това, което действително се е случило се докаже, това според закона е злепоставяне. Отговорното лице  е било длъжно да се погрижи за болен и без уважителна причина това не е сторено. В тези случаи Наказателният кодекс предвижда или глоба от 100 до 300 лева или пробация". Това коментира адвокатът по медицинско право Мария Петрова.

"Категорично това е престъпление, ако се докажат всички факти в съда. Решението дали да търси персонална отговорност е решение, което пациентката трябва сама да вземе, но пред нея има две възможности  – да търси отговорност както от конкретното лице, така и от самото лечебно заведение", посочи още тя.

"Това, което наблюдаваме, е един типичен пример за лоша организация. Тук не става въпрос за проблем от медицинска гледна точка – жената се подобрява, няма проблем в клиничните пътеки. Случилото се е следствие на грешка в организацията", категорична е тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кво толкова?!А при Орешарски...
92
0
 
12
 
! Отговори
ами толкова преди 4 години
Тая кра...та да я завържат да постои 6 часа в скенера. Даже добрволно да го направи, "какво толкова"!Няма какво да обмисляте, дисциплинарно уволнение и съд за уронване престижа на болницата.
91
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хора сме, всичко се случва, но да си нагъл в такава ситуация и да си позволиш да кажеш, че нищо не се е случило е цинизъм.
90
0
 
17
 
! Отговори
днес преди 4 години
Бялата мафия искат пари и убиват хората,тези след политиците са най големите крадци на пари.Ако не плащаш умираш и нема затвор тях.Покриват всичко.
89
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лелчето не е дало рушвет.
88
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нещо не се връзва. Жената не може да се самонастани в скенера. Или са замесени две лица от персонала, или лаборантката го е направила нарочно.
87
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак добре, че не са забравили и скенера включен.
86
2
 
24
 
! Отговори
Bon преди 4 години
А като ви бият, какво толкова?
85
11
 
11
 
! Отговори
Стефан д-р Чолаков преди 4 години
Не, че оправдавам лаборанката, ама тук всякакви лъжци са готови да я разпънат на кръст - то имало "люк" на скенера, то се бил "затварял", остана и вече подводница да го наречете и че без въздух вътре горката жена е била оставена ... дрън-дрънканици ... Да, трябвало е да се погрижи за възрастната жена, ясно, ама останалото са небивалици
84
8
 
9
 
! Отговори
Стефан д-р Чолаков преди 4 години
Чета коментарите по-долу и онемявам.Как така "се затварял люка на скенера" ?!Няма такова нещо - дори и стар човек - с лекота би излязъл от скенер ! Приплъзва дупето по кушетката, може и на малки стъпки - и излиза. Често след снимка се очаква пациента да си излезе сам и да дойде за снимката (ако не му е поставена система за контрастно вещество).
83
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Права е лаборантката - какво толкова! Не е отрязала здрав крак вместо болния. Не е сложила стенд на здрав човек. Не е предписала химиотерапия на човек, който няма нужда от нея. Не е източила касата. Не е крала.Просто е забравила?!На всекиго може да се случи...Ужас! Ужас! Ужасно място стана България!
82
0
 
36
 
! Отговори
Pacient преди 4 години
"какво толкова" . Ами оставете я нея 6 часа в скенера.
81
2
 
21
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
А защо трябва да има "обмисляне" за уволняването на тази забравана ? Чакаме я при следващия случай да остави следващия пациент за Петък, Събота и Неделя в ренгена ... и ако е и вързан , "какво толкова"... както обича да казва тази немърлива ренгенова лаборантка .Не обмисляйте... действайте . Пращайте я да мете улиците или да продава краставици на пазара . Тази професия на лаборантка НЕ Е ЗА НЕЯ .
80
2
 
18
 
! Отговори
независим преди 4 години
Бързала е за протести в София организирани от М. М. Галева.
79
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами за такива заплати такива кадри.
78
5
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво, Добре, че са я намерили жената можеха и да не я намерят жива, а тая никаквица трябва да бъде незабавно уволнена. Когато си играеш със човешки живот може и да си малко по-отоговорен. Роднините на пострадалата жена да съдят държавата, това е държавен служител във една правова държава няма израз като "какво толков"а, всеки си носи кръста. Оcтавката и да те вяма мърло, отивай да сееш компири и ги забравяй на полето колкото си искаш, докато не са ти пришили и опит за неумишлено убийство по нев
77
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Виждате ли как всичко е навързано? На това нещо/нищо/ заплатата му малка, на гората женица пенсията малка предполагам иначе едва ли в Павликенската болница ще ходи! И ко прайм!? Бегай от тука....
76
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Taja marla *** osadena da e i pari4no obeschtetenie na 70 g jena kakvo e isjivala gorkata v skenera tja si snae marlata med kadar da njama pravo pove4e da raboti nikade v med savedenie a i *** kakvo tolkos sabravila sam taja e psihopat *** sad i presada nekadarnza nahalna koi snai kakvo e pravila s dr pazienti gorkite stari hora v bg
75
0
 
27
 
! Отговори
не е преди 4 години
До МммНормален човек така не реагира!
74
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ниската заплата не е оправдание, да не сме я вързали там! Да ходи у немско да сменя памперси там на бабичките, да види как се искарват"много" пари.