Апартамент на морето? Пак започнахме да купуваме ваканционни имоти

Все по-малко са сделките с руснаци и англичани
22 окт 2019 07:09,
43
Апартамент на морето? Пак започнахме да купуваме ваканционни имоти
Снимка: Pixabay

Българските купувачи се завърнаха по морето, показва анализ на пазара на ваканционни имоти по Черноморието. 60% от запитванията и от сключените чрез родна агенция сделки през 2019 г. са с български граждани. Останалата част от сделките с имоти са с руснаци и англичани.

Около 40% от запитванията за имоти край морето са за двустайни апартаменти, пише "Труд". Клиентите, които желаят такъв имот, имат среден бюджет от около 28 хил. евро. На втора позиция се нареждат студията с 30% от запитванията, като средният бюджет за тях е 15 хил. евро.

Още по темата

Интерес има и към тристайните и многостайните апартаменти. Клиентите имат среден бюджет от 60 хил. евро за тристайните жилища и 80 хил. евро за многостайните. Търсени от клиентите са и къщи в близост до морските курорти със среден бюджет от около 80 хил. евро.

В Бургас жилищата са най-евтини в квартал “Сарафово”. За двустаен апартамент от 45 кв. метра в затворен комплекс с басейн трябва да заделите средно 31 хил. евро. В квартал “Зорница” цената за двустаен апартамент, но от 60 кв. метра, варира от 60 хил. до 70 хил. евро.

Къщите, които се продават в Бургас, са много по-малко на брой от предлаганите на пазара апартаменти. Например за лукс къща от 150 кв. метра с басейн и двор трябва да заделите 225 хил. евро. В курортите около Бургас – Несебър и Свети Влас, виждаме цени от около 60 хил. евро за двустаен апартамент, но с площ от близо 70 кв. метра.

Край Варна цените са сходни с тези в Бургас, като стойността на жилищата зависи от локацията и дали апартаментът е в затворен комплекс с басейн или в обикновена жилищна сграда. В Златни пясъци може да се намери къща от 150 кв. метра на цена от 60 хил. евро, за колкото се продават и някои двустайни апартаменти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
2
 
! Отговори
Перо преди 4 години
Колеги давайте с рекламата, че тъкмо преди да се е спукал имотния балон (ЕК ни предупреди през ноември 2018-та) Ваклиновците трябва да си разпродадат стоката на суперцени. Няма да доживея да видя един нормален анализ, който да разкаже за суперпечалбите на строителните предприемачи. А е достатъчно да влезете в строителния форум на инвестoр.бг, за да проверите колко реално струва квадратния метър грубо строителство и довършителни работи и да направите сравнение с офертите.
31
0
 
0
 
! Отговори
АБВ преди 4 години
Ахааааааа, значи около 30000 евро струват 50 - тина квадрата, оформени като стаи със прегради от гипскартон в презастроеното ни крайбрежие, И всички в блокчето ще бъдат изключително близки приятели, защото няма да имат тайни помежду си. А няма да имат тайни, защото през тези стени се чува даже и да шепнеш! Винаги ще има балъци, но явно тези от Англия и Русия много намаляха! Купуващите е добре да отделят още около 10- на хил. евро за изолация от съседите.
30
1
 
0
 
! Отговори
sc преди 4 години
До АнонименЩом ти излиза сметка супер. Далеч не е толкова проста, голямата заетост води до бърза амортизация. Отделно хигиената на подбни места е трагична. Сгреших вече един път, никога повече с подобен тип настаняване.
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А да забравих. Освен всички тези разходи прибави и кабелна и интернет , които се плащат с годишен договор . Е,събират се по 200 евро на месец поне ,за ваканционен апартамент, който ползваш 5-6 мес.макс в годината.
28
3
 
7
 
! Отговори
Чоко преди 4 години
Цена от 40-50 хил. евро не е кой знае каква но те връзва за цял живот с бетономерието.За тези пари можеш да си организираш съвсем прилични почивки за цялото семейство за 10-15 години и да не повториш дестинация. Като сложим такса поддръжка, данъците то тогава годините се увеличават на 15-20 .Лично от години не съм повторил почивка и екскурзия, нямам и намерение. Така, че остават балъците.
27
0
 
2
 
! Отговори
До 26 преди 4 години
Кви 40 евро на година бе г-н осведомен !? Само тока на входа е повече .Крушки смяна , асансьор, чистачка , СОД , градинари ,пазач бариерапаркинг, басейн, такса смет , данъци като в Монако,я ги сметни ?
26
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След като англичани и руснаци избягаха от тази бетонна ***, окупирана от мутри, сега естествено са останали най-"умните" инвеститори - българите ...
25
1
 
8
 
! Отговори
Славчо преди 4 години
Айде мерси аз предпочитам да си купя имот в Испания отколкото стериопорно апартаментче в презастроеното ни черноморие !
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 20Средната такса поддръжка се колебае между 40 - 800 Е на година. За десет години това правят между 4000 и 10000Е. Интелектуалецът 20 е убеден, че апартаментите са купени на тези цени, поради което за 10 г биха били платени два пъти. Разбира се, в сметката не се включват доходите от наем, които получават собствениците на имоти в апартхотелите. Това пак е проява на крайна осведоменост за цени и отношения по морето!
23
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кои сте тия дето купувате и с какво купувате.Да не сте на Бойко от хората и да перете комисионите???Или тия от пенсионните фондове дето си дигнаха заплатите на по 6000 чисто.Парите ни се раздават за заплати и бонуси.Служебните коли са нови .Източване пълно.Събудете се бъдещи пенсионери.Борисов ще остави пустиня след себе си. Не е достатъчно да го свалим трябва да се върнат парите.
22
0
 
13
 
! Отговори
Фъндъков преди 4 години
Купувайте после местните мутри да ви събират такси подръжки от 600Е на година за боксониера,ако не плащате губите имота....
21
2
 
21
 
! Отговори
Ром"с преди 4 години
При тази глобализация и свободно предвижване по Европа и света,то трябва да си голям шаран за да си купиш имот на морето и голям гол шаран пък ПО НАШЕТО Черноморие.Който е ходил на море в чужбина и има 5 грама сиво вещество,ще ме разбере.
20
5
 
3
 
! Отговори
Не разбирам преди 4 години
Като че коментаритв гледам много се оплаквате от таксата заподдръжка,типично по Ганьовски.По голяма набутвация е да плащаш зачистачка 10 кинта,и като типротече покрива комшиите да ти кажат "оправяи се,на мен не ми тече"
19
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руснаците продават ,щото яко ги таксуват с такси потдръжка . За 10 год .ще го платят още един път тоя апартамент само от таксите !
18
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единственото е да си вложиш някакви пари (ако се чудиш какво да правиш), иначе да ходиш на едно и също място ако си много далеч си е пълна глупост, вместо да видиш различни места за тези 30 хил. лева. Ама всеки си има предпочитания.
17
0
 
14
 
! Отговори
Иво преди 4 години
Беден бюджет за 3стаен 60к евро? Тия добре ли са? 60к евро на морето за бетон и дограма.. То да има газ, да има дограми както в чужбина, качество.. Те строят на 2 на 3 без никви удобства и после ние сме биле с беден бюджет
16
0
 
8
 
! Отговори
Да преди 4 години
Някои започнахте ....
15
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Англичаните отдавна спряха да купуват, сега и руснаците се дръпнаха и останаха само заблудени българи. Което автоматично промени в процентно съотношение наши и чужди купувачи. Никой никъде не се е завърнал. Догодина ще са 80% сигурно...
14
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Такса поддръжка е от 5-9 ? на квадрад за година за 65кв плащаш 455? средно . в това са ти поддръжка на тревти площи басейни и подземти гаражи като в моя случай. Наема е от 80-200лв на ден ,ако го отдавате.Сметкага е проста , имам 6 апр добре обзаведени и сега още 2 взез, самофинансират се . Друг е въпроса че статията е платена целяща да вдигне цените на имотите допълнително.
13
10
 
9
 
! Отговори
пецата преди 4 години
събрание на клуба на пукнатите имотни балони, стойте си с вашите 30 хил евро и чакайте да паднат цените, той живота мина, хората инвестираха и сега си имат апартаментчета , къщи а вие си чакайте и се надявайте някоя баба да си продаде имота щото била некомпетента за цените, те и бабите вече знаят и не продават на ниски цени