Приеха бюджет 2020: Минималната заплата се вдига с 8.9 на сто

БСП поискаха преизчисляване на пенсиите
Обновена: 12 ное 2019 18:58 | 12 ное 2019 18:40, Петя Славова
37

Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Депутатите одобриха на първо гласуване бюджета на ДОО за догодина; БСП ще предложи преизчисляване на всички пенсии, "Обединени патриоти" - минимална пенсия от 250 лева, предаде БТА. Със 121 гласа "за" и 87 "против" парламентът прие на първо четене бюджета на ДОО за догодина.

От БСП обявиха, че между двете четения ще предложат преизчисляване на всички пенсии с нов коефициент, от "Обединени патриоти" - минимална пенсия от 250 лева.

Запазва се размерът на осигурителната вноска за фонд "Пенсии" и фонд "Пенсии за лицата по чл. 69" на ДОО на нивото от 2019 г., както и размерите на вноските за другите фондове на ДОО, а също и съотношенията между осигурителите и осигурените лица.

При планирано увеличение на минималната работна заплата с 8,9 на сто, средното увеличение на минималния осигурителен доход догодина ще е около 5,4 процента.

Предвижда се да се увеличи минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се от 560 лв. на 610 лева.
Заложен е по-висок минимален осигурителен доход и за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводителите - от 400 на 610 лв., на което от ДПС се противопоставиха. И догодина остава максималният осигурителен доход за всички осигурени от 3000 лева.

За 2020 г. няма да се внасят вноски за фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите".
Определят се за приход в бюджета на НОИ 81 000 лв. от приходите на фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите" за дейностите по Закона за гарантираните вземания на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя.

Общата сума на приходите и трансферите за 2020 г. от консолидирания бюджет за Държавното обществено осигуряване /ДОО/ се предлага да бъде в размер на 12 455,7 млн. лв., или с 696 млн. лв. повече в сравнение с 2019 година.

Планирани са неданъчни приходи в размер на 89,5 млн. лв., които са повече с 33,5 млн. лв. от 2019 г., и трансфери от централния бюджет за изплащане на пенсии и добавки, които са за сметка на държавния бюджет, от 178,3 млн. лв., или по-малко със 119,3 млн. лв. от 2019 година. Предвиден е допълнителен трансфер от държавния бюджет за покриване на недостига от средства в бюджета на ДОО за 2020 г. от 4134,3 млн. лв., или повече с 200,2 млн. лева.

Продължават да се увеличават изискуемите възраст и осигурителен стаж при пенсиониране за работещите при условията на трета категория труд и минималната възраст за пенсиониране на лицата по чл. 69, чл. 69а и чл. 69б от Кодекса за социално осигуряване. Процентът за всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула се запазва на нивото от 2019 г. - 1,2 на сто.

От 1 юли пенсиите, отпуснати до 31 декември 2019 г. вкл., се увеличават с 6,7 на сто. Минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст и социалната пенсия за старост, както и свързаните с тях пенсии и добавки, се увеличават от 1 юли също с 6,7 на сто. Пак от тази дата социалната пенсия за старост става от 132,74 лв. - 141,63 лева.

Непроменен е периодът на изплащане на паричното обезщетение за бременност и раждане - 410 дни, както и размерът на обезщетението за отглеждане на дете от една година до двегодишна възраст - 380 лева.
И през 2020 г. продължава да действа въведената през 2017 г. възможност за майките/осиновителките/, които имат право да ползват отпуск при бременност и раждане до навършване на едногодишна възраст на детето, но не го използват, да се върнат на работа и да получават обезщетение от ДОО в размер на 50 на сто от полагащото им се обезщетение при бременност и раждане.

Остава старият режим за изплащане на паричните обезщетения за временна неработоспособност - първите три работни дни от временната неработоспособност се изплащат от осигурителя, а от четвъртия ден на настъпване на неработоспособността - от ДОО.

Запазва се размерът на еднократната помощ при смърт на осигурено лице - 540 лева. Максималният размер на гарантираните вземания е определен на 1525 лева.

Планираните разходи за дейност "Социално осигуряване" са 131,1 млн. лв. Разходите за персонал са 75,6 млн. лв., за административна издръжка - 45,7 млн. лв. За 2020 г. проектът на средствата за капиталови разходи е 9,1 млн. лв., или увеличението е с 1,5 млн лв. в сравнение с 2019 година.

В проектобюджета на ДОО за 2020 г. са предвидени обезщетения за временна неработоспособност поради общо заболяване, гледане на болен член от семейството и карантина, и нетрудови злополуки, в размер на 632,8 млн. лв. Планирани са обезщетения за 18 234,1 хиляди дни при среднодневно обезщетение от 34,70 лева.
Консолидираният бюджет на ДОО за 2020 г. се очаква да приключи с нулево бюджетно салдо.

С преходните и заключителни разпоредби се правят изменения, свързани с т. нар. пренос на осигурителни права, придобити в друга държава от ЕС. Те засягат основно служители от службите за сигурност. С друга промяна пределната възраст за служба на сержантите от НСО от 53 години се увеличава на 55.

Социалният министър Бисер Петков обобщи, че бюджетът на ДОО засяга интересите на близо пет милиона българи. Той посочи няколко достойнства на проекта, сред които минимизиране на рисковете при изпълнението му. За пръв път се предвижда над 8 млрд. лв. да бъдат събраните приходи от вноски и така ще се намали значително зависимостта от държавния бюджет, изтъкна той. По думите на министъра, с предвидените разходи за пенсии и краткосрочни обезщетения се осигурява необходимата социална защита на гражданите и пенсионерите. Устойчивият ръст на осигурителните плащания минава през ръст на заетостта и доходите от труд, в каквато посока са насочени усилията на правителството, подчерта Петков.

В дискусията лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира, че е парадоксално 234 лв. да е минималната пенсия за стаж и възраст догодина, а в същото време 363 лв. да е линията на бедност. Освен преизчисляване на всички пенсии с нов коефициент, каквото левицата ще предложи между двете четения, друга възможност за по-високи пенсии е Сребърният фонд, създаден от правителството на БСП през 2007 г. Нинова припомни, че той е стартирал с около два млрд. лв., но до момента в него са постъпили само малко над половин милиард лева, като е трябвало да влязат досега около 10 млрд. лева.

Продължава тенденцията ГЕРБ да подценяват приходите, заяви колегата й Георги Гьоков. По думите му, планираното увеличение на пенсиите от 1 юли с 6,7 на сто ще изостане от инфлацията, която дотогава ще се е увеличила два пъти. От левицата са и против замразяване на социалните плащания.

Приблизително същите аргументи "против" дадоха от ДПС. Хасан Адемов, председател на социалната комисия, охарактеризира бюджета като спокоен, лесно изпълним, но непредлагащ нови политики и решения. Всички фондове на ДОО продължават да са на дефицит, второ - ножицата между старите и новите пенсии продължава да се увеличава, изброи той. Според него радваща е тенденцията за намаляване на зависимостта на ДОО от републиканския бюджет. Според ДПС, за да има значително увеличение на пенсиите, трябва да има високо ниво на заетост, и то във високотехнологични дейности, високи заплати, реални доходи - не в сивия сектор.

Светлана Ангелова /ГЕРБ/, зам.-председател на социалната комисия, посочи, че не подкрепя преизчисляването на пенсиите, защото то води до изкривяване на пенсионния модел. През 2020 г. само една трета от парите за пенсии ще се покриват от държавния бюджет, отбеляза тя и подчерта, че когато от ГЕРБ са поели управлението преди 10 години, две трети от средствата са били от държавния бюджет.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов, част от ПГ на "Обединени патриоти", обяви, че на коалиционен съвет ще предложи да се обсъди разумен механизъм за по-високи пенсии, без да се "събори" бюджетът.

Нечленуващият в парламентарна група Павел Шопов припомни, че "Обединени патриоти" са влезли във властта с послания за решително вдигане на доходите на хората, за 300 лв. минимална пенсия. До 300 лв. има грубо около 80 лв., които трябва да бъдат наваксани, каза Шопов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Иван Иванов преди 4 години
Явно е ,че Борисов не знае за Държавна агенция Електронно управление и че там изтичат много пари от бюджета .На тази агенция шеф беше , сегашния министър на транспорта - Росен Желязков .По настоящем председател е Атанас Темелков пенсионер от МО .
23
3
 
5
 
! Отговори
Mafia преди 4 години
В Испания свинското месо е 3.20 евра и минималната заплата е 1000 евро, а в България месото е 9-10 лева, а минималната заплата е 560 мизерни лева :D:D:D...м
22
1
 
8
 
! Отговори
Някой преди 4 години
Българина ще тръгне нагоре когато цените се замразят на всичко за най малко 5 години и от 2020 минималната заплата се направи чисто 1000 лв.Но това господата управляващи не могат да разберат че като имаш повече пари ще купуваш повече неща.Така ще има пари и за другите фирми и ще почнат да печелят.Важна е покупателната способност а тя е момента е отрицателна.А ония да не мърморят че няма пари за заплати то има ама няма да има после за малдивите.
21
0
 
8
 
! Отговори
Някой преди 4 години
Докото българина не направи като луфтханза да спре масово за 5 работни дни никой няма чуе какво става в България .Ся чистатата заплата е 460 лв кое по напред Само сметките са с мизерия са 150 лв на месец и какво остава едно нищо 10 лв на ден са нищо
20
0
 
10
 
! Отговори
Смешник преди 4 години
Добре че сме със 30% по малко население че щеше да е доста мизерията или пък точно мизерията е причината да сме с -30% кой знае
19
0
 
13
 
! Отговори
Тъжен българин преди 4 години
Гледайте записа от ББ и новият посланик на USA Мустафа, моля се преводачите да са спестили СЛУГИНАЖА на Сбирток Пунтамарич Главанаков.Хора тъжно е, къде са десните, къде са гражданските организации, къда са интелектуалците на БГ?Обидно е подобен индивид, гавазина на Живков, Доноснигът, Слугата на целия свят, но не и на БГ да ни управлява. И той като Живков се заобикаля с по-неуки от него.Този човек Борисов ни продава, продава ни за жълти стотинки-Има ли достойни българи, мъже, жени в БГ?
18
1
 
16
 
! Отговори
НИЕ, ВИЕ, ТЕ. преди 4 години
Ееее КЕЛ ФАЙДА КАТО ВДИГНАТ, ПЕНСИИ, ЗАПЛАТИ. СЛЕД КАТО ПРЕДИ И СЛЕД УВЕЛИЧЕНИЕТО ИМ СЕ ВДИГА ЦЕНАТА НА ВСИЧКО...
17
2
 
6
 
! Отговори
Бррраво преди 4 години
Браво на бате Бойко. Вика, че инвестирали милиарди и пак имало много пари и хартисвали. Пари има, работа нема.
16
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Геноцидът тече отдавна, само лекарствата са по 200 лв на месец а разходите? Колко пенсионери тази година са обречени? По селата масово хронично болни отказват да се лекуват заради безпаричие. Горанов Борисов ?
15
0
 
9
 
! Отговори
Долу преди 4 години
Долу мутрите.Долу на Сбирток Пунта Марич Главанаков.Мразя мутрите, мразя диктатурата, мразя васалите им, мразя бедни хора, мразя ограбеното минало на бабите и дядовците ни, нашето и бъдещото на децата ви!Мразя ви сбиртоци, пунти мари и главанаци!
14
16
 
5
 
! Отговори
Нено преди 4 години
Ако Нинова беше крала по малко.... Пенсиите щяха да са по високи
13
1
 
13
 
! Отговори
Ужас преди 4 години
Не сме с репресирани пенсии от комунизма по 1200 лв. пожизнена пенсия, нямамеме ТЕЛкове за 700 лв., не сме реститути!Докато не ни унищожите физически няма да се кротнете. 2018 най-скъпи цени на ток на борсата в ЕС.Не е нормално, не е нормално!
12
1
 
11
 
! Отговори
Ужас преди 4 години
Парно, ток, води, билети, бензин, храни, дрехи, лекарства, всичко се вдига безобразно само ГО и зоните ни гълтат 20 лв. месечно, 23% поскъпване на ток, храни 25 % за една година, само за 1 г. 30 лв. парно-месечно, ако си свободна професия и пътуваш 2-3 пъти седмично,здравни.канят се да вдигнат местни данъци и такси, данък свободни професии.Ние не сме мутри нямаме строителни фирми перящи пари, и Пешо не ни плаща 70% безлихвени кредити за ТЕЦ, ВЕЦ, АЕЦ суджуци, баничарки и тоалетна хартия.
11
3
 
17
 
! Отговори
Елемаг преди 4 години
Само да разясня нещо от икономическа гледна точка през 3-те мандата на ГРОБ!!!Не е икономика това да задължаваш и административно да налагаш ,да се вдига сумата по вноските!Кой да внася за държава,за индийци и инвалиди вече НЯМА.Икономика не се прави с данъци и осигуровки,а с производство и износ!!Учи се в първи курс по икономика!!!Затъваме ,затъваме....Това е.Чакайте фриилансърите около София да ви внасят!!!Всяко вдигане на прага-30 000 закрити работни места!!!!
10
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЙовоЕй, като хвана едно дърво ще те бия, бия, бия... пък белким се научиш да се защитаваш
9
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали има банани и тоалетна хартия, добре сме!
8
7
 
28
 
! Отговори
Йово преди 4 години
БСП иска вдигане на пенсиите, защитават си избирателите. ГЕРБ за 4-та поредна година ще вдигат заплатите в държавната и общинска администрация както и вдигат парите за соц. помощи за ромите и ГЕРБ си защитават електората. Останалите обикновени хора тип бачкатори на средно ниво в частния сектор КУЧЕТА ГИ ЯЛИ никой не ги защитава и най малко псевдо синдикатите.
7
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До номер 9 (Пенсионер):Явно не знаеш как функционира финансовата система. Нали заплатите скочиха 1000 пъти по времето на прехода, и кво по-богати ли станахме? Ето, сега пак има стабилност, и кво по-богати ли ставаме? Ти, и изобщо всички българи, схващате ли какъв ни е проблемът?
6
4
 
21
 
! Отговори
Цецо Мен преди 4 години
Значи цените ще скочат с 15% само през декември.
5
13
 
11
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
Комунистите държаха цял живот пенсиите от 28 до 80-90 лева ,сега искат ,,актуализация".Е гати езуитите