Четвърти ден: Може ли да оцелее изгубилата се жена в Рила?

Заради времето преустановиха търсенето засега
13 ное 2019 10:47, Петя Славова
58

Преустановиха търсенето на 64-годишната жена в Рила. Тя е предприела сама планинския преход, но от следобедните часове в неделя близките ѝ са загубили контакт с нея.

Близо 10 часа са продължили издирвателните действия вчера. 25 спасители и две спасителни кучета са обходили целия Мальовишки дял. Те са търсили при изключително сурови условия – между 80 и 100 км в час са ветровете в Рила.

Още по темата

От авиобаза Крумово са осигурили хеликоптер, но заради рязкото влошаване на времето, той не е успял да излети. В издирването са се включили и доброволци от Пловдив и София.

Днес спасителният щаб се събира отново, за да реши как ще се процедира. Очаква се обаче времето в Рила да продължи да се влошава.

"Последната информация от очедивци е, че жената е тръгнала в посока Рилския манастир през "Белия улей", което е доста сериозно място за преход в планината, особено за недостатъчно подговен турист и в лоши метеорологични условия. Малбко по-късно, около 13 часа времето е било изключително сериозно - бурен вятър, дъжд, който във високата част преминава в сняг и мъгла. При тези условия на такъв терен е много трудно да се води спасителна акция.", каза директорът на ПСС Емил Нешев Bulgaria ON AIR.

По думите му, в момента търсенето е преустановено поради лошите метеорологични условия. В първите дни, в които вятърът стихне и мъглата се вдигне от върховата част, ще бъдат направени опити да се огледа района около Рилския манастир. Районът там е изключително сериозен, допълни Нешев.  Според него, единственият шанс за оцеляване е жената, е да е успяла да слезе в ниската част на планината още през първия ден.

Емил Нешев коментира какво трябва да има човек в наличност преди да се качи в планината: "Първо трябва да е екипиран с разум. Основните причини за инциденти са две- подценяване на условията и надценяване на собствените възможности."

По думите му, екипировката, особено през зимата, познаването на района, който искаме да преминем, оказват огромно влияние. Освен това не се препоръчва човек да излиза в планината сам.

Според специалиста, човек при такива случаи като в неделя човек може да оцелее около час, а жената не е била и  с подходяща екипировка за подобно време.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не може, вече намериха трупа. Актуализирайте си новината.
51
0
 
4
 
! Отговори
kirasirrav преди 4 години
да добавя най-вече за Ежко, има възрастни планинари да, но например да се пуснат на Витоша по утвърдените пътеки, през лятото и при хубаво време, а ще има и народ наоколо дори и да са тръгнали сами (макар че и там може да те срещне някоя мечка или друго да стане), че те на Пирин и в Балкана закъсваха че и загиваха големи алпинисти, хималайци и т.н., както и в Алпите на ,,леки" маршрути и изкачвания
50
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За съжаление това което писах на Ники се оказа напълно вярно. Жалко за човека.
49
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АзНе си сгрешил. Тя обаче е сгрешила. Да почива в мир.
48
1
 
20
 
! Отговори
До Ешко преди 4 години
Ежко, мойто момче, всеки който знае, че прогнозите НЕ ВАЖАТ и бързо се сменя времето в планината се подготвя за най-тежките такива, а не за най-леките. При прогноза дъжд, силни ветрове и мъгла не тръгваш не само сам в планината, ами и изобщо не тръгваш, щото прогнозите нали НЕ ВАЖАТ! Не е в годините проблема а в ПРАВИЛНАТА преценка на сибствените възможности и условията. Щото в планината на умниците теориите със сигурност не важат!
47
1
 
19
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Намерено е тялото в района на Белия улей.....Добре, че на са пострадали спасители - там сега е като "филм на ужасите" ! Луда работа !
46
2
 
9
 
! Отговори
селянин преди 4 години
намерили са я умряла
45
6
 
26
 
! Отговори
ejko преди 4 години
Какви глупости пишете - да не се тръгвало на такава възраст, ала-бала... че жената е на 64, а не на 94! Мен много пъти енергични старци-планинари са ме задминавали по пътеките! Няма нищо безотговорно в това да тръгнеш по планините на 64. И всеки, който е стъпвал в планината, знае, че прогнозите за там (почти) не важат и условията могат да се променят коренно за 15 минути. Като не сте запознати - поне не се изказвайте просташки!
44
18
 
8
 
! Отговори
я пак преди 4 години
Колко ще ни струва този път издирването? Минимум 500 000 а за лечение на деца постоянно се набират средства по телевизията.
43
0
 
20
 
! Отговори
Аз преди 4 години
От какъв зор Мальовица - Рилски манастир през Белия улей ! Там и през лятото е страхотия, а сега е като полигон за рейнджъри . Прилича на ритуално самоубийство, дано да греша !
42
2
 
4
 
! Отговори
я пак преди 4 години
Спокойно в природата нищо не се губи.
41
1
 
10
 
! Отговори
kirasirrav преди 4 години
за кой ли път едно и също - хора неподготвени в едно или друго отношение, тръгват на кесим и то самостоятелно; ако нещата бяха иначе щеше да е например лек случай - група, имат екипировка, подават сигнал, и в резултат малки травми, измръзвания и т.н.
40
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До НикиАко е тръгнала по него в това време я пиши бегала. Ще я намерят някъде долу.
39
0
 
26
 
! Отговори
Ники преди 4 години
Белият Улей ( зад БАК ) е с наклон 35-40 градуса и деневилация километър и малко. Тръгне ли да се спуска по него, по добре да е стигнала до Кирилова поляна. В самият улей вечер е ад. Водопада в долната част на улея също е опасен за преминаване.
38
0
 
12
 
! Отговори
до 38 преди 4 години
Те тия са вироглави, не приемат акъл. Това е самата истина. Каквото и да му говориш, то си знае неговото.
37
3
 
11
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
Да ги питаш и близките и с какъв акъл са я пуснали да отиде в планината при тези сурови условия, каквито пишат в статията? Явно и те са били на същия акъл, като изкукалата женица.
36
3
 
2
 
! Отговори
F5 преди 4 години
Военните да пуснат антибиотика над София и Сърбия като добър хлор, той защото е добър ще тррови само тях, а щом е силна отрова значии сигурно е добърр! Само те ли могат да ни обгазяват?
35
3
 
3
 
! Отговори
F5 преди 4 години
И сърбите мнного ни крадат нас българите,не ги разследвват, не си плащат данъците, возят се гратис, мърсят софийския въъздух умишлено, заплашват ни военно, че ние слаби ли сме?
34
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не бих разчитал на приказките на очевидците, дълбоко се съмнявам, че е влязла в Белия улей! Там не би имала особен шанс за оцеляване.
33
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 27То това сравнително лесно се проверява, особено ако жената има роднини. Както и да е, неприемливо е да бъде оставен човек да умре за няколко хиляди лева. Трябва да я потърсят когато има възможност. Така или иначе това и ще стане.