БЛС: Пациентът ще усети, че е лекуван

Увеличаване на цените на клиничните пътеки и още промени, разяснява лекар
Обновена: 14 ное 2019 10:38 | 14 ное 2019 10:38, Петя Славова
24

 

"Парите трябва да се управляват, а не да им се слугува", казва Сенека преди 2000 г. Пречупено през актуалните събития и обсъждането на бюджетите за здраве, пенсии и цялата държава, търсим позицията на лекарския съюз как най-ефикасно да се управляват милиардите в здравната сфера.

Българският лекарски съюз излезе с редица предложения в преговорите за новия Национален рамков договор с Националната здравноосигурителна каса.

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров обясни, че на първо място е ограничаването на броя на хоспитализацията.

Той уточни, че това не значи, че престоят на лекуващите се в болницата ще бъде намален.

"Мерките, които се предлагат са насочени в няколко направления.  Едно от тях е да не се принуждават болниците да изписват бързо пациент, за да дойде следващия. Предлагаме рязко да обърнем тренда и в центъра да е пациентът. Така този, който е приет да бъде лекуван и да усети, когато го изписват, че е получил грижи, а не е бил просто като едно ЕГН - превъртян през болницата и изписан. И в същото време това да не води до финансови затруднения на лечебното заведение", коментира Маджаров в "България сутрин".

Още по темата

По думите му трябва да се обърне по-голямо внимание на профилактиката, която се прави от извънболничната помощ, тоест от общопрактикуващите лекари. "По закон и наредба всички граждани са длъжни да минат профилактични прегледи през годината, но това не е гарантирано с необходимия брой изследвания като средства и направления. Предлагаме за профлиактика да не се удържат средства и да не се наказват лични лекари, ако преминат лимита. Пак ще има регулация, но профилактиката намалява и хоспитализацията, ако бъде направена добре".

БЛС ще настоява и да се увеличат цените на близо 220 клинични пътеки. "Проблемите са натрупани с години. Задържахме цените на клиничните пътеки ниски и това доведе до задържане на заплащането на работещите висококвалифицирани кадри в болниците", обясни Маджаров пред Bulgaria ON AIR.

Между 30 и 35% от приходите по клинични пътеки да бъдат предназначени за заплати на лекарите и медицинските специалисти, работещи в болниците, ще настояват от БЛС.

Другото им искане е потребителската такса за деца да бъде изплащана на лекарите по начина, по който се доплаща и таксата за пенсионерите - плащане на 1 лев, а останалата част от държавата.

"Когато въвеждаш облекчение само за една част от населението, за една цяла група като децата от 18 г. - за тях облекчението не е свързано с лекарите, които го лекуват, изкуствено потискаш някоя специалност. Тези, които работят с деца са по-ниско платени и ниското заплащане доведе до това, че колегите нямат желание да работят като педиатри", коментира Маджаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Почти няма добри лекари, които да преглеждат по здравна каса, скъпи изследвания (почти всички важни изследвания не са по здравна каса), скъпи лекарств, съчетани с УЖАСЯВАЩО нисък стандарт!
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вече има огромно мнозинство лекари със създадени навици да гледат на пациента като ходеща касичка.
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко което е задължително носи много пари на безскрупулни изчадиа на ада.
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Понякога зад привидното усърдие И доброжелателност на лекарите се крие много голямо лицемерие ,кариеризъм и парична печалба.
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще усети,ама ще е късно....
17
0
 
2
 
! Отговори
Ж преди 4 години
Това означава ли, че Джиmrjf ми вече няма да се зъби като му кажа да вuлючи и проверка за диабет при профилактичния преглед тъй като работата ми ме предразполага към такова заболяванел И защо Джипитата сами не се сещат за това?Преди седмица ми правиха операция за махане на мъдрец Болката след операцията и отока траят една седмица Силна е болката, а нито джипито нито зъболекара ми дадоха болничен .Прехвърлиха си топката един на друг.
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе какво ще усетиш, че са те лекували като те точна диагноза не могат да ти поставят?
15
3
 
8
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Ще усети той - на оня свят. Стига с тия лекарски демагогии! Лекарите печелят 10 пъти повече от другите и пак не им стига..
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това са реформи на парче. Докато всичките пари са в общ кюп, всеки ще е мотовиран повече да харчи, отколкото да внася в него. Такава е човешката природа.Ако вноските за здраве минат на индивидуални сметки, и всеки сам плаща за лечение, проблемът с надутите сметки от болниците и кражбите от касата мигом ще изчезнат, без какъвто и да е контрол. Тогава хората ще станат много по-внимателни колко, за какво и на кого точно плащат от джоба си.
13
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега пациента ще..не ще е длъжен да плаща здравните си осигуровки(да го крадат законно) без да има никаквото право да уволни добре платените от неговите пари докторя!
12
1
 
8
 
! Отговори
гост преди 4 години
Само да не го усети изотзад ...
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Горкия,ще усети щото ще го режат безупойка.Друга тема е ще усети ли ,ако мувзимат някой орган.Напоследък опера-циите все несполучливи. Другото течение е,че да си заявил предличния лично ,че не даваш бъбрек илиполов член назаем.Е да ама като резнаткак се прави рекламация.Законодателятмълчи,щото не е оставян без топки билогорни или долни.
10
3
 
19
 
! Отговори
Докторе, преди 4 години
Пациента в България не е лекуван,а изнудван.
9
4
 
18
 
! Отговори
гост преди 4 години
Бялата мафия пак започна да се активира.
8
3
 
16
 
! Отговори
доктор преди 4 години
Един лекар требе да взима барем един милион на месец щот арчлъка му е голем
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лекара много *** неможе да се издържа с хиляда две заплата
6
2
 
21
 
! Отговори
д-р Менгеле преди 4 години
Въпреки лечението пациентът оздравя !
5
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тук в бг хернията е нелечима дори оперативно
4
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не останаха кадърни лекари всичко свестно избяга та и милиони да им даваме като са некадърни фаида няма
3
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В бг вече немогат да направят успешна операция от херния