Паметникът на Дойранската епопея - със 100 г. история

Първата инициатива за монумента е на ген. Владимир Вазов
22

Откриха паметник на девета пехотна дивизия в град Плевен. Марин Марков и Борис Борисов са скулпторите, които са автори на монумента. Около 250 000 лева струвало изграждането му, а Министерството на отбраната също подпомогнало строежа.

"Историята на този паметник има над 100-годишна давност. Той е посветен на Дойранската епопея, може да се каже, че изграждането на този паметник също е една епопея", каза в студиото на "Денят ON AIR" Иво Антонов oт Дирекция "Социални политики" към Министерството на отбраната.

Първата инициатива за този паметник е на генерал Владимир Вазов.

"На два пъти се правят инициативни комитети. Идва 9 септември 1944 г. и войнишките паметници не са приоритет на тогавашната власт", разказа Антонов.

По думите му това място в Плевен е историческо, защото там е първият паметник на Руско-турската война.

"Изключително важен е този паметник в Плевен, защото Дойранската епопея беше дори заличена от историята в един период, защото Русия беше наш противник в Първата световна война", заяви Иво Антонов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него възкресяването на паметта за героите от Първата световна война е изключително важно, защото България воювала и разгромила световни империи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Тошо преди 4 години
По-добре късно ....от колкото никога.....браво на инициативата, жалко е че до сега не е направен такъв паметник, те и близките на загиналите са си отишли за да оценят жеста....чувал съм, че за паметника на Шипка са били събрани пари и са изчезнали...що за хора са това, чак след години пак са събрани и с тях е издигнат сегашния монумент, но с по-скромни материали, важното е че все пак измиха срама, това е то ????
14
0
 
3
 
! Отговори
кога ще дойдат янки? преди 4 години
До а знаете лида ни освободят от московците! 70 години ги чакахме но, уви!
13
1
 
8
 
! Отговори
Обективен преди 4 години
По-големи национални предатели от *** няма. Примери, колкото искаш. Национални предатели и нихилисти. Комуниста няма татковина, той обслужва чужди интереси за сметка на националните.
12
0
 
11
 
! Отговори
Обективен преди 4 години
До Анонимен"Русия не напада България през ПСВ".????? Моля!!! Ти да не си чел Северно Македонска история за вътрешна употреба. Хайде малко по-сериозно. То бива неграмотност, ама това на нищо не прилича. Сигурно и Сърбия не ни напада 1885, нали?
11
0
 
8
 
! Отговори
sergey angelov преди 4 години
Някой да посочи кога България е воювала на чужда територия в по-новата ни история в периода 1877 г.-1945 г. с изключение на 1944/1945 г. по времето на ВСВ,когато бяхме въвлечени в заключителната ѝ фаза,като стигнахме до Клгенфурт(Австрия,до подножието на Алпите)под прякото командване на 3-ти Украински фронт и отново зависими,в случая от СССР
10
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тук темата е за Дойран.Не разбирам защо някакви болни от бяс хора изпадат в амок плюейки срещу Русия.Пийте си хапчетата редовно,ходете на прегледи,лекувайте се.Русия не напада България през ПСВ.Немският агент Фердинанд вкарва България във войната на грешната страна,както винаги.Оттам после следва Ньой.Огромни нещастия за българското население и държава,заради проклетия,корумпиран агент Фердинанд.Имал империя през 1913г(170км2),напада от алчност съюзниците си и губи всичко.Същото става през ПСВ
9
6
 
11
 
! Отговори
Народе! преди 4 години
ЧЕ ТО РУСКОТО БИЛО ПО-ЛОШО ОТ ТУРСКОТО......Само са ни анексирали и окупирвали!Който ни научи да вярваме в дядо ни Иван? - пълен ***! Предател!!!***....Ходи сега да им служиш в армията! Само за еничари и легионери ни бива!
8
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
До Само 250 000?Само 250 000 е защото единственото ново са фигурите, иначе бетонния пилон си е много отдавна там, само дете преди 89г. там беше поставен паметник на един чичко с развят плащ и шмайзер. Паметника на Альоша му викахме.
7
2
 
10
 
! Отговори
възмездието преди 4 години
До а знаете лиБомбардировките на Варна и Балчик - изравнен със земята от руска морска артилерия+
6
1
 
11
 
! Отговори
Дойран преди 4 години
Да бяхте поканили Англиски представител да не кажат че и Владимир Вазов е бил расист хаххаха :)
5
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Малии били сме разгромили световни империи!!!Само не знам тия империи световни,дали са усетили ,че са били разгромени!
4
7
 
15
 
! Отговори
postradal pasi преди 4 години
До Питам Защото са същите нехранимаковци които съсипаха Българската Армия като един от тях е чудовището сополан паси а зад него бяха унищожителите на България а сега няма кой да му затвори устатата да дава "съвети' по всички медии
3
4
 
21
 
! Отговори
postradal pasi преди 4 години
До дори не споменаватОще не мога да намеря името на прадядо ми къде е погребан дано сега го намеря , англосксакските окупатори и сега реват за тяните гробове и ходят на поклонение а много от българите не можем да открием нашите деди,,,
2
1
 
22
 
! Отговори
Само 250 000? преди 4 години
Доста евтино, като го гледам отдалеч изглежда добре. Трябва още паметници да се строят.
1
2
 
34
 
! Отговори
Питам преди 4 години
Дойран... За истинските и стойностни неща къда са ви коментарите? Май доста хора са силни само в клюките за джуките и циците на някоя бръмчалка.