Водата в Перник се губи по тръбите, загубите са огромни

Този проблем имат почти всички големи градове у нас
19 ное 2019 11:31,
39

Вече денонощие Перник е на воден режим. От снощи на такъв минаха също Ловеч и Плевен. Официалната причина за всичко са сухите лято и есен, но хората подозират, че човешки пропуск е довел до кризата в миньорския град. Утре в града ще протестират.
Още по темата
 

"За мен причините са комплексни - природни, инфраструктурни и човешки. Последните месеци нямаше нормални валежи, за да се поддържа нормален баланс. Инфраструктурата във ВиК дружествата, не само в Перник, е стара и амортизирана", посочи бившият директор на Гражданска защита Андрей Иванов в "България сутрин".

По думите му вината за това касае човешкия фактор. Не можело да се борим срещу природата, но в последните 50-60 г. амортизираните участъци, които подлежали на замяна, не били подменяни поради липса на финанси.

"В Перник загубите на вода са огромни и ги плащаме всички ние", посочи още той за Bulgaria ON AIR.

Всеки язовир има санитарен минимум, под който водата е неизползваема. По думите на Иванов този на водоема в Перник е малко над 2 млн. куб./метра. В момента се лансирала тезата, че обем от около 5 млн. куб./метра вода ще е достатъчен до април. Месечно обаче нужните за водоснабдяване разходват около 1 милион куб./метра вода, което означавало, че след януари-февруари наличният в момента обем може да бъде изчерпан и да се стигне до безводие, ако природата не е благосклонна.

"Всяко ВиК дружество има сондажни кладенци, правени преди 50-60 г., предвидени точно за такива случаи. Има много населени места у нас, които целогодишно са на воден режим", подчерта още събеседникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
в природата нищо не се губи, само в пернишките тръби може
34
0
 
0
 
! Отговори
Тошо преди 4 години
Искат се инвестиции....а те е трябвало да се заложат в бюджета , ....има ли направена оценка на риска в общината....има ли вътрешни одитори.....поетапно да се подменят тръбите и за 5-10 години да се подменят, е няма друг начин, така е иска се организация и точна оценка на ситуацията!
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Връщаме се към хубавия капитализъм преди 1944 година. Без вода, язовири и водопроводи. Ще имаме само магистрали за богатите софиянци да ходят до Гърция на почивка.
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БСП.Герб в далаверите са винаги заедно и така финансово и кадрово взаимно се осигуряват.
31
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А, на директорите, юрисконсултите и приближените им Вик дружества губят ли се високите заплати командировки и премии и комисионни?
30
6
 
4
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 4 години
КМЕТА НА ПЕРНИК, ЩЯЛ ДА СЪДИ Вик И ДА ДОКАРА ВОДАТА... ХАХАХААААА.....АЙДЕ, ПАК КОМУНИСТИЧЕСКИ ВИЦОВЕ. АЗ ПЪК ГО СЪВЕТВАМ ДА ЧАКА Т. ЖИВКОВ ДА МУ Я ДОКАРА.... ХАХАХААААА...
29
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така е когато искаш промяна и си избереш кмет от БСП.Герб ти спират кранчето..
28
0
 
12
 
! Отговори
Немърливост преди 4 години
Докато няма осъдени за немърливост в България ще е така. Днес ще е водата Перник утре тока в София.И сега какво ще стане? Най много някой чиновник да поддаде оставка и да каже "..ми, чао" - така както стана с Ларгото.А това че поради немърливостта са нанесени щети за милиони - бръсне го чиновкика!
27
0
 
18
 
! Отговори
опетков преди 4 години
До ВИК Това със старите водопроводи и теча е една нагла лъжа. Защо като е имало теч и предните години не се е стигало до такава катастрофа? Както обясниха хидролозите сегашната година далеч не е най-сушавата. Тук става въпрос за кражби и източване на язовира и преточване на мангизи към нечии джобове. Най-подозрителен е директорът на въпросното ВиК, който е подавал фалшива информация към МОСВ и е правил комбина със завод Стомана -Перник, които са ползвали питейна вода за технически нужди.
26
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не само се губи по тръбите! Защо Стомана Перник е ползвала питейна вода и откога??? И вероятно са плащали символична сума. Нали си имат собствено хвостохранилище! Защо не са го ползвали? За производството на 1 тон стомана са нужни 100 тона вода!!! Смятайте за какво точене на вода става дума. Хайде сега шефът на ВиК, бившият кмет и собственикът на Стомана Перник да кажат как стоят нещата и има ли схема!
25
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
,,Всяко ВиК има сондажни кладенци"!!Къде са тия сондажни кладенци и кой ги използва ,е въпроса?
24
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами като проблемът е в местното ВиК, глобете ги, свалете ги от мерцедесите и ги накарайте да си свършат работата, ако не - край на концесията с неустойки.
23
1
 
3
 
! Отговори
на работа преди 4 години
Трябва да се постави за цел в близките месеци да се прекара резервен канал за снабдяване с вода, който да действа само в ситуации като сегашната. Да се пуска и спира в зависимост от нуждите на града. Нещо като гетвнератор на ток, само че не на ток, а на вода. Свършва водата в местния язовир, отваря се тръбата за доставка от другаде. Не само ВиК, а Бойко да отпусне средства за целта, за да се осигури вода дори в сушаво време. И не се стискайте, понеже днес Перник е на воден режим, а утре...
22
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това което става в Перник е абсурдно. Цялата водопресносна система в България е приватизирана, дружествата които я обслужват са длъжни да подменят мрежата при големи загуби и да стопанисват системата. Вместо това, никой не е обърнал внимание че запасите в язовира са ниски и че градът се е разрастнал и този язовир е недостатъчен. Никой не е разработил план от къде ще се захранва Перник и селата ако стане нещо с язовира. Пълна криминална безотговорност. И всички вдигат рамене. Природа. Да бе.
21
0
 
2
 
! Отговори
дългосрочно преди 4 години
От известно време следя дрямятя в Перник. Какво имаме? Суша. Как е решен проблемът? С режим на водата. И с бледи напъни да се докара вода от близък язовир. Кметът на Перник съди ВиК. Добре, обаче това не отменя безводния режим в близко време. И ако веднъж цяло лято няма вода, какво правим? Трябва трайно решение на проблема. Не бидони с вода и цистерни. Прегледайте добре близките до Перник канали за снабдяване с вода. София откъде се захранва? Другите близки до Перник градове?
20
10
 
7
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
В Перник си избраха кмет от БСП и вече имат режим на водата. Скоро може и режим на тока да имат. При комунизма е така- режим на всичко и недостиг на основни стоки.
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен21Кои градове и кои години са имали жесток режим на водата,и по каКви причини защото вода е имало винаги в изобилие в БГ ?
18
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хора под 40 години хич ама,хич си нямат понятие от проблема. Той е от 60-70 години бе ,,професори" недорасли.Прав е 19.Имаше градове в които целогодишно имаше жесток режим на водата.А последният за София беше при Янчулевото управление.
17
1
 
3
 
! Отговори
аа преди 4 години
*** вие сте по-зле и от оная порно кметица беее, леллееее
16
0
 
11
 
! Отговори
ВИК преди 4 години
Не са ремонтирани от 60-70 години стари водопроводи.В центъра на София до скоро имаше водопроводи не ремонтирани от 30те години на миналият векТръбите ръждясват и гният,Виждали ли сте тръби станали като дантела.За последните 10 години са изградени над 200км.! Но като нещо е забатачено толкова дълги години,това е резултата.Тази държава не е на 10 години.