Скандалът с първия ден от болничните - изкуствено създаден

Тази година бюджетът наистина е балансиран, смята Петър Ганев
Обновена: 20 ное 2019 09:53 | 20 ное 2019 09:44, Петя Славова
13

Премиерът Борисов обеща, че орязване на първия ден от болничните няма да има. Работодателите обаче са категорични, че това натоварва бизнеса.  В студиото на "България сутрин" темата коментира икономистът Петър Ганев от Института за пазарна икономика.

Експертът смята, че скандалът със заплащането на първия ден от болничните е изкуствено създаден, за да отклони вниманието на обществото от бюджета за следващата година.

Още по темата

"Всяка година, когато бъде внесен бюджетът, се създава подобен хаос извън темата. Притеснява ме, че дискутираме неясно появила се тема, а бюджета - не", каза Ганев за Bulgaria ON AIR.

Относно проблема с болничните, икономистът смята, че в опит да се ограничат злоупотребите се навлиза в територия на ограничение на реалните права на осигурени хора. Според него действията, които трябва да бъдат предприети са свързани изцяло с контрола от страна на системата и изчистване на множество неефективности.

Основните проблеми на Бюджет 2020, които Ганев изброи, са свързани с липсата на реформи - основно в здравеопазването и публичната администрация.

"Тази година правителството е най-близо до твърдението си, че не вдига данъци, но на местно ниво все пак те ще бъдат вдигнати. Няма да е драматично за българите, но и няма да напълни в такава степен бюджета. И ще продължим да коментираме нуждата от ресурс", каза той.

Една от идеите на алтернативния бюджет, който Институтът за пазарна икономика прави всяка година, е една пета от подоходното облагане да остава в общините, за да имат ресурс да планират дългосрочно, а не да разчитат само на проекти.

"Тази година бюджетът наистина е балансиран. Той повтаря рамката от предходни години без изненади. При евентуална криза няма да имаме излишък, но имаме буфери и можем да си позволим да не режем социални плащания", смята експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АЗ БОЛЕН СИ ХОДЯ НА РАБОТА...
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докога ще канят сороссоидни НПО-ментета експерти по усвояване на траншове?Истинските експерти са заети да работят и нямат време да обикалят телевизиите.Журналистите имат нужда от запълване на предаванията си с дърдорене, но вредят на обществото с тези менте експерти по всичкология.
10
1
 
7
 
! Отговори
Информационната преди 4 години
система в здравеопазването в Германия дава възможност за такава проследимост, че ако човек с болничен за домашно лечение напусне страната и мине границата веднага се разбира и глобите са жестоки. Няма как да отскочиш за 3 дни до Гърция, като тука, но пък и няма как да сложиш стенд на здрав човек или да лекуваш с "нова формула" за хиляди левове опаковката болест която не се повлиява или да я продадеш на един човек 2 пъти.
9
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Верно ли? Аз тъй като поне 2 пъти на месец ползвам фалшиви болнични държа всеки ден да ми се заплаща коректно!
8
3
 
24
 
! Отговори
Цирк ГРОБ преди 4 години
Много ясно че е изкуствено създаден, целта е да се изтъпани Началника и да се РАЗПОРЕДИ.
7
8
 
10
 
! Отговори
До1 преди 4 години
Патриотите били на Руска хранилка? Амати сериозно ли? Изобщо добре ли си?
6
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И кой ги създаде?Пак Шайката за да отклони общественото внимание от "избора" на ГешеФТ.
5
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Освен за болничните за по сигурно и Гражданската пуснаха
4
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Работодателите обаче са категорични, че това натоварва бизнеса."Като е толкова тежко положението - да затварят, да продават Ес класите, да се разделят с любовниците и марш - с бодри крачки, към любимото работно място в някоя фабрика от 8 до 18... Ааааа, сега изведнъж вече не им се струва много натоварващ първия ден от болничния, а?
3
3
 
18
 
! Отговори
Скачени преди 4 години
съдове са проблемите в здравеопазването и фалшивите болнични. Ако държавата прехвърли тежестта върху работниците реално проблема с липсата на информационна система в здравеопазването никога няма да бъде решен. Гледаме по филмите, как в спешните отделения по света предварително са уведомени и подготвени за приемане на пристигащ спешен случай, а при нас дете умира от ГРИП! Докато няма проследимост в системата за заболяването и лекуването му КРАДЕНЕТО от всички възможни посоки ще е факт.
2
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че само той да е. Сега и глупостите за ГО също са изкуствени. Целта на тези фалшиви новини е да се стресира народа, след това Бойко да пристига с исказването, че е спрял безумните предложиения и така да си вдига рейтинга.
1
9
 
20
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Бюджет 2020 - бюджет без реформи, отново насочен в полза на "социално слабите" и без никаква мисъл в полза на данъкоплатците, бюджет на продължаващата кражба, бюджет със същите заложени кражби в края на годината при поредното "ударно" харчене на предварително скрит бюджетен излишък в края на годината за да може да се изхарчи безконтролно от управляващите! Поредната пропиляна година в управлението на Младежкото БКП (ГРОБ)и комбината им с останалите разсейки на БКП!