Към корените ни: Загива ли 500-годишното село Пейчиново?

Дали един разказ за селския живот ще остане само на хартия?
44
Към корените ни: Загива ли 500-годишното село Пейчиново?
Кадър от корицата на книгата. Изд. Сиби

Обезлюдяването на българското село - тема не от днес и от вчера, но несъмнено болезнена. Кой знае дали процесът е обратим и има ли завръщане към корените ни, за което плахо и понякога се говори.

Може би има надежда, но реалността за едно будно балканджийско село днес е несъмнена.

"Моето село, макар че беше малко, беше цветущо, а сега са останали по-малко от 150 човека, на които средната възраст е 70 години. Няма млади хора, както и в много други села", казва Атанаска Петрова, автор на книга за историята на село Пейчиново. 

Тази година то навършва точно пет века от създаването си в сърцето на Дунавската равнина, по средата на пътя между Велико Търново и Русе.

Най-голямо селото е било през 1946 година – 1375 души.

Авторката на книгата, която е истинско животоописание на Пейчиново, е родена там година по-рано. Работила е като учителка по български език и литература в СОУ "Панайот Волов" в близкия град Бяла. В града наскоро беше представена и книгата й, озаглавена "Село Пейчиново".

"Написах я и с болка, защото още едно хубаво село си отива", сподели авторката за Dnes.bg.

Първоначално селото е било турско, основано от преселници от Мала Азия, а първите българи в него са дошли от Балкана. До 1934 г. то е известно като Бурумлий. "Имало е трудни моменти, особено кризата след войните, но тогава част от хората заминават за гурбет, най-вече за Австралия. Може би сега времената за него са по-тежки, защото там няма хора", разказва Атанаска Петрова.

Тя е събирала информацията за своето родно село "зрънце по зрънце" в продължение на 10 години - от архивни документи, спомени на свои роднини и жители на селото. Черно-бели снимки пазят моменти от бита и поминъка на пейчиновчени, а историческият разказ връща в отминали времена, които малцина помнят.

С гордост Атанаска Петрова съобщава факта, че селото е дало 8 опълченци в борбата за освобождение от турско робство, във време, когато е наброявало около 560 човека.

Предговорът в книгата й е написан от историка проф. Пламен Павлов, чиито корени също са от Пейчиново.

"Един от интересните въпроси, разгледани в проучването, е за името Пейчиново, дадено на селото през 1934 г. (...) Колкото и да е приказно-романтична, връзката с легендарния Пейчин войвода буди симпатии и днес. Нека като паралел посочим името на съседното, свързано с роднински връзки с Пейчиново и също така балканджийско село Хибилий - Страхилово, отново по името на легендарен хайдушки войвода", пише проф. Павлов. 

Хубаво е, че почти всички околни села имат своя история – историческа или по-романизирана, както разбирам от разговора с Атанаска Петрова. Но как продължава тя, зависи само от нас.

Моят дядо по майчина линия Елефтер Недев също е роден в село Пейчиново. Приживе носеше с гордост прякора си - Левски, всички го познаваха с него. Припомни ми го и книгата на Атанаска Петрова. Така и не съм го питала защо го наричаха така, приемайки това за даденост, за нещо ежедневно.

Но трябва ли да разберем, че нещо не е даденост, когато си отиде?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
До 25 преди 4 години
Две дъщери.
38
1
 
13
 
! Отговори
Waffen преди 4 години
"Загива ли 500-годишното село Пейчиново?""Този въпрос може да бъде зададен и във вариант ,"Загива ли 1300 -годишната държава България"
37
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
пейчиново изчезва щото в перник не вали !
36
2
 
22
 
! Отговори
ВИДИМИ РЕЗУЛТАТИ !!! преди 4 години
Днес Пейчиново, утре цяла България ....
35
3
 
27
 
! Отговори
Край преди 4 години
Двама са убииците на българското село. Парадокс - 1. поземлената реформа на земеделците на Мозер от 91 г. Земята се раздаде на милиони хора които нямаха никакво намерение да я работят и буквално я зарязаха. 2 втория убиец е още по парадоксално - ПШЕНИЦАТА. Субсидиите за зърнени култури създадоха фирми с милиони декара земя която се гледа с огромни машини и почти без работна ръка. Селата са обречени - в БГ ще има няколко големи градове и в полето тук там ферми като в сАЩ.
34
13
 
17
 
! Отговори
СПОРЕД МЕН, преди 4 години
До Тинтири МинтириНе можеш да искаш трети и четвърто поколение, от напусналите селото, да се върнат.В държави, където комунистическите партии не са провеждали задължителна колективизация, днес има цветущо селско стопандство. Днес внасяме картофи, домати, чушки, ябълки и много други плодове на земята от бившата комунистическа Полша, където никога не е имало колективизация и ТКЗС-та. Там селяните си останаха по селата, гледат си личните стопанства и не се срамуват от това
33
4
 
19
 
! Отговори
ВИНОВЕН Е БОЙКО преди 4 години
За всичко е виновен БОЙКО - 40 ОБЩИНИ, 12 ГРАДА, 160 СЕЛА СА БЕЗ ВОДА. ЖАЖДА. Хората нямат вода. След сушата идва кишата, и ГЛАДА. Бойко Ви ги донесе. Цункайте го.Единственото радостно нещо е, че Бойко след тази криза СИ ОТИВА. Бойк-офф. Аман от Бойко и бойковци.Но, всеки народ си заслужава управляващите. Вие братя българи заслужихте ... Бойко.Много ниска топка.Време е за промени.
32
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С парите от 6 едностайни апартамента в София може и да успееш да купиш къща с двор под един декар в селата до София.------Тия село скоро ще станат квартали на София. Не може да си плащаш данъците на къщата и колата в селската община и по цял ден да тровиш въздуха в София с дизеляка, а и да заемаш едно работно място на столичанин. п.п. Говорим за тия села дето са на 30 и нагоре км, че са обречени безвъзвратно.
31
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
цяла България е така,управата е в София тя командва,журналистите какво пишете -това е ясно от години.Артиста Мамалев каза не мога да играя в театъра като няма публика.
30
10
 
4
 
! Отговори
До 27 преди 4 години
С парите от 6 едностайни апартамента в София може и да успееш да купиш къща с двор под един декар в селата до София.
29
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Авторката стрина Танаска, от партийни събрания и преизпълнения на петилетни планове е пропуснала да роди достатъчно деца. А сега се чуди що се било обезлюдило селото.
28
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До тинтири минтириЕдин човек отишъл ли е в града и почнал ли е да дриска в тоалетна чиния, вместо в дупка с клекало, каквато и земя да му връщаш, не ще повече на село.Как си представяш *** в крушувица?
27
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С парите от един едностаен апартамент в София може де се купят две къщи по селата на 30 км от София и пак всеки си стои в столицата и не иска да чуе да се връща на село в мизерията, дупките, разбитите тротоари, миризливите коне и крави на комшията и пияните от обяд селяци.
26
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПосетителНе на това учи демокрацията. На това учи либерализмът. Именно затова поддръжници на гей парадите са ДСБ/ДаБГ, отворено общество и подобни либерални и неомарксистки организации. Следващата стъпка е сексуализиране на малолетните от детската градина, което вече става в северна америка. Олдъс Хъксли и Прекрасният му нов свят ряпа да ядат пред това което ни чака.
25
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въпросната стрина Танаска, колко деца е родила?
24
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Фактобезлюдяването е заради ниска раждаемост и липса на инфраструктура. Как има села които са кочини на корен квадратен и в противоположност има такива като с. Чавдар които са уредени. То не става всичко живо да мърда към софето а на село само пенсионери.
23
4
 
15
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 4 години
До СПОРЕД МЕН (15)Ами сега нали върнаха земята? От намаляване на селското население наполовина за 45 години, сега за 30 направо изчезва. Грешна ти е логиката.Освен това - я питай някой съвременик на селския живот отпреди 1944 който е превивал гръб на къра, да ти каже какво мисли за промяната тогава.
22
2
 
12
 
! Отговори
Имитатора преди 4 години
А някой ще ни припомни ли,колко милоина евро се отпуснаха за ,,съживяване на българското село и туризъм'' чрез проекти ,,Къща за Гости'' ? Та повечето от тези ,,Къщи за Гости'' всъщност са новопостроени хотели,и при кандидатстването за такъв кредит са показали някаква съседна съборетина.Интересното в този проект се че тези къщи масово са около по-големите морски курорти,и около ски пистите в планинските резорти.Та в такива селца и паланки пари държавата не ще вложи.Та нека се не жалват.
21
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На кой му пука вече за селата. Те са от период на развитието на човечеството, който вече е отминал безвъзвратно. Бъдещето са големите градове и мегаполиси и все по малко хора по селата. Естествено ще отнеме време докато ромите ги опоскат като скакалци, но до няколко десетки години селата ще са само в учебниците по история.
20
7
 
14
 
! Отговори
Посетител преди 4 години
Ми демокрацията учи на отчуждение.... и простотия .... *** и т.н