Бездомните кучета в София се стопиха с близо 70%

Уличните палета "емигрират" в Германия, там намират стопани
23
Бездомните кучета в София се стопиха с близо 70%
Снимка: Булфото, архив

Бездомните кучета, скитащи из софийските улици, са намалели с над 7400 за 11 г. Ако през 2007 г. скитащите четириноги са били 11 124, през 2018 г. те са се стопили до 3589, сочат данни на общинското предприятие "Екоравновесие", предоставени на "Монитор".

 "Направените преброявания на безстопанствените кучета на територията на Столична община показват явна тенденция за намаляване – 67% за 11 г.”, изтъкват от "Екоравновесие". От там посочват, че по-голяма концентрация на кучета има в промишлените и вилните зони, както и в крайградските райони. Основна мярка за ограничаването на популацията на бездомните кучета е кастрацията. През 2018 г. са кастрирани 2941 кучета, от началото на 2019 г. до настоящия момент кастрираните кучета са 2353.

909 дворни кучета са кастрирани и регистрирани безплатно. В рамките на кампанията стопаните могат също да ги обезпаразитят, ваксинират и да им поставят микрочип.

Всички кастрирани кучета са освободени от годишна такса, която за територията на столицата е в размер на 24 лв.
793 кучета са осиновени от приютите в София от началото на годината, сочат данни на "Екоравновесие". В момента в общинските приюти 1731 кучета чакат своя нов стопанин. През юли между Столичната община и германската неправителствена организация "Щройнерхилфе Булгариен" бе сключено споразумение да се търсят домове на кучетата, настанени в приютите на "Екоравновесие". По програмата вече 43 бездомничета са осиновени в Германия. Всеки, който желае да осинови куче, може да отиде и да се запознае с кучетата от общинските приюти в с. Горни Богров, където са настанени кучета над 1 година, и в кв. "Слатина", където са палетата.

Улични кучета и от Шумен масово "емигрират” в Германия. Кучешкият приют "Тонка Петрова”, който носи името на покойната журналистка и природозащитничка, работи в партньорство с германската фондация "Бернд-Штефан-Тиршуц”. Там в момента има 220 кучета. 34 кучета са осиновени в България, а 163 са намерили свои "човеци” в Германия. За четири години германската фондация е финансирала кастрацията на 2981 кучета и котки, а "германци” са станали 759 четириноги. Само през 2018 фондация "Бернд-Штефан-Тиршуц” и организацията "Причина за надежда” са финансирали съвместно работата на приюта за улични животни в Шумен с над 100 хиляди евро.

124 кучета от зооветеринарния комплекс в Пловдив са били осиновени от началото на тази година. Бройката е с 20% повече от миналата, когато свои стопани са си намерили 103 бездомни четириноги. Общо за миналата 2018 г. ловците от зооветеринарния комплекс в Пловдив са заловили 435 улични кучета. След като са били откарани в зооприюта, лекарите там са ги прегледали, ваксинирали, обезпаразитили и кастрирали.

"При последното преброяване в Пловдив бяха установени около 600 бездомни кучета и около 10 000 улични котки. В Пловдив проблемът не е с кучетата, а с котките, които раждат два пъти през календарната година", обясни шефът на комплекса Георги Божев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: кучеприюткотки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как ги бройъе? В нашия квартал имаше точно четири бездомни, докато буса на екоравновесие не изсипа още 16.Още упоени от кастрацията, дезориентирани и наплашени. Сега през есента тези кастрираните родиха още.
22
0
 
4
 
! Отговори
Гошето преди 4 години
А хората с колко %
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А аз се чудя защо кюфтетата на скарата джафкат.
20
6
 
10
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 години
Какви са тези дивотии, пълно е с кофермани и оцелели аборти, които ги хранят, да се глобяват и тези, които ги хранят и развъждат из блоковите пространства, дори да има присъди, това си е форма на терор над нормалните граждани, плащащи данъци ;) !!!
19
2
 
10
 
! Отговори
зараза преди 4 години
Защо из пражненията се увеличиха с 70%.
18
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По улиците не трябва да има нито едно безпризорно куче! Изобщо не ме е интересува според някакви дето се хранят от проблема, че всичко било ОК. Кучетата са опасни, цапат, разнасят болести и т.н., не сме длъжни да търпим тази простотия - съдете общината! После да не се учудвате, че имало разпръсната отрова, на хората им писна, искат да живеят в нормална безопасна среда, а са безпомощни. Кучкарите социопати, пък въобще не искам да ги чувам, тези психари са в основата на проблема.
17
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
70/100 от колко? Не прочетох статията.
16
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В с. Подуяне колко има, не е истина.
15
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Товарят ги на бусове и ги хвърлят по малките селища далече оттук. С очите си видях. Няма кучета- няма проблеми.
14
1
 
5
 
! Отговори
до турчин преди 4 години
Не е "бай ***", а "бат" сАли.
13
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тея май не броят Кремиковци за столичен район, защото само там сигурно има 1500-2000 кучета
12
3
 
18
 
! Отговори
Посетител преди 4 години
Малко ли фирми за колбаси де пръкнаха....
11
13
 
6
 
! Отговори
ТУРЧИН преди 4 години
Хахаха, бай *** я закъса и явно е почнал да налита на кучеата вече, салами, кифтета прай и плющи че чак ушанките му пращят хахахаха
10
4
 
15
 
! Отговори
толерантен преди 4 години
Виетнам ще прояви интерес.
9
2
 
17
 
! Отговори
Иван преди 4 години
По малките градове ги карат пълни бусови
8
3
 
27
 
! Отговори
x преди 4 години
Смешки. Източването на пари продължава а бездомни кучета има предостатъчно.А да... от центъра ги махат.
7
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Toва е абсолютна лъжа. Не знам за кварталите където живеят царете и разни други държавни и общински величия как е, но лично в моя квартал (който дори не е краен квартал) кучетата по улиците в последните 5 години станаха тройно повече.
6
0
 
35
 
! Отговори
Дзъ преди 4 години
Ако може да обяснят точно как преброиха котките до 10 000. Мерси
5
24
 
25
 
! Отговори
Роки преди 4 години
Злобари ,вас да ви няма.Зад всяко бездомно куче ,стои човек човек ,който не си е свършил работата.Иначе после кучетата били виновни!
4
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да ама май не е истина. В Младост 2, София бяха намалели до няколко броя и то маркирани, но за всеобща изненада миналата седмица изведнъж се появи глутница от 15-20 немаркирани екземпляра.