Казусът "Болнични": Хората обидени, че ги наричат лъжци

Кухи фирми източват системата, обясниха от КТ "Подкрепа"
22 ное 2019 11:49, Петя Славова
17

Идеята на управляващата коалиция да не бъде заплащан първият ден от боледуването беше изтеглена от премиера Бойко Борисов. В знак на недоволство работодателите напуснаха социалния диалог. Сега министърът на труда и социалната политика Бисер Петков обясни, че за да се намали тежестта за бизнеса, те могат да имат ангажимент само за 15 дни отпуск по болест за цялата година.

"Няма вариант, в който да се направи система на контрол, която да отчита дали само 1-2 дни сте бил болен. Има твърде много кухи фирми, които при липса на работа карат работниците си да си вземат болничен и източват системата", каза за "България сутрин" председателят на стачния комитет на КТ "Подкрепа" Любка Георгиева.

По думите ѝ на практика в момента контрол нямало. Тя попита и дали има гаранции, че някой няма да внесе предложението за неплащане на първия ден от болничните в последния момент, независимо от решението на премиера Борисов.
 
"Натрупа се обида в много хора, че ги обвиняват, че са крадци и лъжци. Такъв дебат трябваше да бъде започнат отдавна", подчерта тя. 

"Нямаме задълбочен и широкообхватен анализ, за да даде визия на случващото се. Ние сме предложили десетина мерки. Похарчени бяха милиони за електронно здравно досие, което не е факт", каза за Bulgaria ON AIR зам.-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков.

По думите му, ако се направел анализ, щяло да се види, че трябват ефективни предложения, а не просто обсъждане. Предложените от бизнеса мерки пък били комплексни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: КТболниченBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
3
 
! Отговори
НИЯ преди 4 години
До хмБолнични се изплащат при внасяне на декларация 1, независимо дали са преведени осигуровките или не!
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хора, истината е по средата. 40% от болничните са на здрави хора за да могат да си свършат някаква работа или да идат на почивка. Има едни хора които намират косури на премиера. Аз не съм му фен, но той е прав. Служебно имам отношение към болничните листове на хората с които работя. Виждам какво вършат служителите. Парите не излизат от моя джоб но се възмущавам. Няма частен , няма държавен сектор. Безобразията са повсеместни. Нужна е корекция на поведението.
11
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отдавна се знае, че фалшивите болнични са малко и са предимно в частния сектор, когато работодателите искат от работниците да си пуснат фалшиви болнични. Другият вариант е пак в частния сектор, където няма бонуси или са малки, а работодателя трудно пуска работниците в отпуск. Там, където има бонуси, фалшиви болнични няма, а това включва част от частния сектор и държавния сектор.
10
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавата знае,че кухи фирми точат здравната система,знае че подобни фирми точат здраво ДДС,знае кои са престъпниците и кой предизвикаха фалита на КТБ,но не може нищо да направи!?Е за какво ми е тази държава бе господа? За какво са ми онези с големите глави в парламента,дето изразходват само по 150 000 лв годишно за тоалетна хартия?
9
4
 
7
 
! Отговори
BIG BOSS преди 4 години
Кухи фирми ??? В 21-ви век ? Контрол няма ли ??? Напоследък се забелязват много кухи хора "зoMби" навсякъде. Те ли са носителите на *** фирми ? И кого лъжат със фалшиви болнични ? Себе си и останалите. И какво се получава ? Шитня.
8
6
 
2
 
! Отговори
.... преди 4 години
Смешно сякаш и едните и другите не знаят какво става ....... уточнението ,че се взима болничен съгласуван с работодателя когато "няма работа" е добро , но ето още една мисъл на която съм свидетел всеки месец , а именно ,че графиците който се правят са тотално сбъркани и винаги не достигат дни .. работника си пуска ден-два и до август месец му остават примерно 10 (платен отпуск). Сега въпрос с тея 10 дена на море , ремонт или да вземе болничен за да станат повечко дните и да свърши нещо ?!
7
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
аз пак ще си взема болничен отърва или не ви отърва като не ми е добре
6
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За да се обидиш трябва да се припознаеш, че взимаш фалшиви болнични. Иначе нормалните служители и работници няма за какво да се обиждат.
5
6
 
17
 
! Отговори
хм преди 4 години
Госпожата знае ли че ако не са ти преведени осигуровките, не се изплаща и болничния лист от НОИ ? Ниско ниво, но то е нормално за представители на пролетариата...
4
2
 
30
 
! Отговори
вирус преди 4 години
Ами да погнат фармацевтичните компании дето редовно пускат вируси. Също така да глобяват бизнеса ако кара болен работник да си седи на работа и умишлено да си заразява колегите! Няма никаква превенция по границите и внасяме всякакви екстри
3
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да даде господ на тези които обвиняват, че са лъжци да се разболеят и да им кажат същото.
2
3
 
41
 
! Отговори
Куха лейка... преди 4 години
Кухи фирми при липса на работа ?! карали работниците да си вземат, забележете ФАЛШИВ болничен ! Значи не е виновен нито лекаря който издава болничен лист, нито служителя, виновна е "кухата фирма" че няма работа....
1
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Законът пречи на *** фирми на работонаемателите да точат осигурителната система.Менте бизнесмените не си гледат бизнеса, а всеки ден мислят как да ограбят работниците от техните права и да си купят новото порше и яхта. От бизнес не разбират, но разбират от далавери с властта и всекидневно лобиране и мрънкане срещу труда.