Концесионерът на плажа в Созопол изнасял пясък от морето

Басейнова дирекция разпореди да бъде спряно изгребването
22 ное 2019 16:00, Анисия Иванова
19
Концесионерът на плажа в Созопол изнасял пясък от морето
Архив: Булфото

Басейнова дирекция Варна разпореди на концесионера на Централния плаж в Созопол незабавно да преустанови дейности в Черно море. Това съобщение бе разпространено до медиите от дирекцията. От там добавиха, че е извършена проверка на два плажа в Созопол.

От дирекцията са направили предписание на концесионера незабавно да преустанови изземване на пясък от Черно море. Действията му били в несъответствие с уведомление, изпратено до министъра на туризма с копие до БДЧР.

Съгласно същото уведомление се предвиждало изнасяне на пясъчно покритие от плажа и натрупването му далеч от обичайните ветрови вълни, без да се засягат бреговете на водните обекти.

От дирекцията съобщават още, че са поканили концесионера на плажа в Созопол в срок от три дни да се яви за изясняване на обстоятелствата по случая с установеното нарушение на естественото състояние на брега.

Проверка на Централния плаж в Стария Созопол е разпоредила и министърът на туризма Николина Ангелкова. Експерти на ведомството също ще инспектират извършените на място дейности.

Припомняме, че концесионерът излезе със свое становище по случая, разпространено до медиите. Позицията му е, че издигането на защитни пясъчни диги е единственият екосъобразен метод да се предпази плажната ивица от бурните морски вълни през зимните месеци. Тази практика била установена и се прилагала в цял свят.

В становището се казва още, че предпазните пясъчни диги служели като надеждна защита и били нужни, за да се запази целостта на плажа. По този начин дори се увеличавала големината на плажната ивица, ако методът се прилага редовно всяка година.

Според тезата на концесионера са спазени всички нормативни изисквания и предварителни уведомления за действията, предприети на плажа. А освен това през пролетния сезон натрупаният пясък под формата на диги щял да бъде изравнен. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересна е реакцията на кмета на този мегаполис.Няма такава...май!Улисан в дела в полза на местният м'атреал не е забелязал.Все пак е добре ,че концесионерът не започнал да изгребваобщината,че да Му привлече вниманието!
15
10
 
3
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 4 години
Концесионера може и да е прав .В България не се прави необходимото за запазване на брега на Черно Море от ерозия .Бай Тошо изливаше стотици хиляди тонове камъни и бетон , за да запази хората от Морето . За времето на ГЕРБ изчезнаха много плажове , и се задействаха много свлачища там .
14
4
 
16
 
! Отговори
Марлиал БГ преди 4 години
Ей, ако може и водата ще изнесът. Крадливо племе сме.
13
9
 
4
 
! Отговори
Оптимист преди 4 години
В стария град все още е хубаво.
12
3
 
33
 
! Отговори
Мен преди 4 години
До АнонименТова не е начин за предпазване на плажа, а начин за предпазване на заведенията, които са на плажа и то незаконно. Плажа е естествено образование, вълните също. Хиляди години преди да се пръкнат постройките плажа си е бил там имало си е вълни, бури приливи и отливи и пак си е там. Плажа се променя както всичко в природата!
11
2
 
32
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Созопол беше хубав град..Ама алчността дето се отприщи е безкрайна, по-голяма от Морето.
10
6
 
7
 
! Отговори
V преди 4 години
Сега, защото Созопол избра БСП. Перник сега, защото..
9
8
 
7
 
! Отговори
я гледай... преди 4 години
Е и ? Ще настъпи ли екологична катастрофа ? Какво стана с дюните ? Така и не стана ясно, каква им е ролята в екологията.
8
5
 
19
 
! Отговори
урка преди 4 години
Бетонираха пкажовете, сега и да засипят морето с пясък и да си ходим.
7
10
 
9
 
! Отговори
Tolio преди 4 години
Абе хора вие от всичко се оплаквате.Не знам как е другаде,но на някои плажове в Испания,Франция и Италия се прави.И траловете бързат да плюят.Тои може и олигархо-кумонист да е консоционерът.
6
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Концесионерът на Централния плаж прави това всяка есен, не разбирам защо сега стана проблем.
5
4
 
21
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Разговор между министър и подчинен: Остана ли нещо за усвояване по морето? Нищо не остана шефе само вода.
4
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е редовна практика там и на Градина. Действително това е начина за предпазване на плажа и заведенията.И миналата година така беше и е учудващо , че сега са забелязали.
3
5
 
20
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Ако можеше щеше и море да изнася.
2
6
 
8
 
! Отговори
Бай Танас преди 4 години
К¥ре сплескан, а 'диги' от чували с пясък, ама не морски, няма линда са даже по-подходящи? Ама струват повечв от моточас на багер.
1
5
 
16
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 4 години
ВСИЧКО ЛЪЖИ И КРАДЕ ТАМ КРАЙ ЧЕРНОТО МОРЕ .