Лекуват ни в болниците с евтин антибиотик: Той е все по-вреден!

Предупржедението е на СЗО. От медикамента развиваме резистентност
Обновена: 1 дек 2019 07:38 | 1 дек 2019 07:30, Петя Славова
46
Лекуват ни в болниците с евтин антибиотик: Той е все по-вреден!
Снимка: pexels.com

Антибиотиците - все по-малко полезни и все по-вредни. Предупреждението идва от Световната здравна организация. Прекомерната, а понякога дори ненужна употреба на антибиотици е довела до развитието на така наречените "супербактерии". Бактерии, които не могат да бъдат убити, защото са се адаптирали към медикаментите. Според Националния център по заразни и паразитни болести в българските болници се използват двойно повече широкоспектърни антибиотици, отколкото в Европа.

С минимални усилия всеки може да си купи антибиотик без рецепта. Широкоспектърният медикамент е един от най-често използваните в домашния условия.

Още по темата

Не прекомерната употреба у дома обаче, а тази в болниците е довела до развитието на супербактерии, които еволюират и се адаптират, предупреждават експертите. Ректорът на Медицинския университет в Пловдив - проф. Мариана Мурджева обяснява, че всеки ден в микробиологичната им лаборатория откриват по няколко бактерии, които проявяват резистентност към почти всички групи антибиотици. Затова решението е не създаване на нови антибиотици, което би довело до развитието на още по-силни супербактерии, а правилна употреба на старите.

"Лечението с антибиотици наистина е изкуство. То не е толкова елементарен процес, колкото някои си въобразяват, че е. При вирусни инфекции антибиотиците не помогат. Антибиотиците са такива средства, които се използват само за повлияване на бактерии. Съответно и инфекции, които са предизвикани от бактерии", посочи проф. д-р Мариана Мурджева.

"Принципът е, че всеки микроб трябва да се лекува с този антибиотик, който действа на него. В болниците се използват широкоспектърни, евтини антибиотици, които селектират много опасни щамове, резистентни към повечето антибиотици. Антибиотиците са спасили толкова човешки живота, колкото никои други лекарства. Неправилната и масовата употреба на антибиотиците доведе, през последните 30 години, до един вече застрашаващ здравето на човечеството проблем", коментира директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев.

"Бедите, които  причиняват антибиотиците са намаляване на човешкия живот, много скъпо лечение, нетрудоспособност на болните хора. Всички тези загуби за човечеството са по-големи от тези, причинени от СПИН-а, грипа и туберкулозата", допълни проф. д-р Кантарджиев.

"Резистентността към тези антибиотици нараства. Ако това продължава и в следващите десетилетия, до 2050 ще имаме 700 000 смъртни случая, 33 хиляди от тях ще бъдат в Европа", разкри проф. д-р Мурджева.

Въпреки че според Центъра по заразни и паразитни болести в българските болници се използват два пъти повече широкоспектърни антибиотици, отколкото в Европа, проблемът е световен. ООН вече призова всички страни да се обединят срещу антибиотичната резистентност, а Съвета на Европа поиска от държавите-членки да имат програми за правилна употреба на антибиотици - и в хуманната, и във ветеринарната медицина. Дистанционен курс за лекари и студенти по рационална употреба вече е достъпен и на страницата на българския Център по заразни и паразитни болести.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 30Тези хора предполагам не са канибали и да го ядат сурово месото?Всеки антибиотик, ако изобщо го има в месото, след термична обработка отива на кино!
35
3
 
5
 
! Отговори
Поздравявам... преди 4 години
...всички суперексперти, които вече са се изявили / и скоро ще се изявят/ под тази статия: Ротфронт, другарки и другари! На борба за мир и справедливост! С БКП напред / че с ГЕРБ сме само назад/ !Ураааааааааааа!!!....
34
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ВЪПРОС към ДАНСВероятно самолетът с френските антибиотици е кацал директно в коридора на болницата, в която е лежал СД, поради което всички са били наясно с какво и как е лекуван?
33
3
 
10
 
! Отговори
8 преди 4 години
Тоя вой срещу антибиотиците и особено евтините такива цели само да накара хората да харчат луди пари за неефективно лечение. Сигурно 20 години пия едни и същи антибиотици на цена около 5 лева и не са спрели да ми действат. По принцип при настинка чакам да мине само и в повечето случаи минава, ако не антибиотик. Дофтурите изписват един куп скъпи илачи, които само влошават нещата ако наистина е нещо сериозно, ако не е пак казвам, че имунната система сама се справя и скъпите сиропчета не са нужни
32
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако обичат, да не приписват вината на хората. Единици са тези, които своеволно си взимат антибиотик. А личните лекари си ги изписват ей така - без да са видяли дали и каква бактерия има и без изследване кой антибиотик е подходящ. Същото е и в болниците.
31
9
 
8
 
! Отговори
ВЪПРОС към ДАНС преди 4 години
Мой Колега изгуби детето си на 18 години , почина от Рак в Дървеница .Това беше преди 4 години . Когато ми се обади по телефона ревеше и нареждаше - Стефан Данайлов беше в съседната стая и му докарваха от Франция със Самолет Лекарства за РАК , излекуваха го , Моето ДЕТЕ УМРЯ защото му даваха Лекарства ГЕНЕРИЦИ - произведени в Гараж .Та тук Мафията е Огромна - какво означава едно или десетки хиляди деца пред ГЕРБ и Мафията и - аз съм от Перник - ГЕРБ обрекоха на СМЪРТ 120 000 човека .
30
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо не кажат че антибиотиците не действат при хора които консумират ежедневно месо от животни които са третирани с антибиотици. Чрез консумацията на това месо организма на много хора стават резистентни и никакъв антибиотик неможе да ги излекува.
29
0
 
7
 
! Отговори
рааазходи преди 4 години
кое е евтино часове поликлиники по болници опааа аиде в друга че нема часове за един преглед после антибиотици ,пробиотици витамини и накрая 93 лв в края на деня и ти казват аз не виждам нищо притеснително ако има нещо да не ви плаша нали знаете къде е спешното ...там ?
28
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Антиваксър казва на друг антиваксър:-Дано не измислят ваксина срещу СПИН, защото ще е вредна.
27
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лекари ни казват, че антибиотиците са вредни.Спинът и туберкулозата били по-добри от лошите антибиотици.Забелязва се, че едни и същи телевизионни лекари говорят несвързано и некомпетентно. Само те са свободни за интервюта, а добрите лекари са заети по цял ден.
26
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дистрибутори,аптеки,лекари порочната система означава само едно ПАРИ!
25
4
 
26
 
! Отговори
Да бе преди 4 години
Престанете да вярвате че парите са в основата на качественото задравеопазване . Куба и САЩ са двете доказателства за обратното. Куба въпреки 60г блокада от американските престъпнци има уникална здравна система - в нея много пари няма. Обратното за САЩ където здравеопазването е само и единствено пари достапът до него на огромана част от населнието е изключително лимитирана
24
4
 
12
 
! Отговори
Шапшал преди 4 години
Не забелязвате ли,че лекарите изписват винаги най скъпият ,антибиотик,а не евтин заместител. Имат си договорка и с аптеките. Внясян нови скъпи медикаменти,а дори много от по евтините са доста по ефективни. Без антибиотиците когато естествено се ползват разумно половината да сте избрали.
23
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Попаднещ ли в БГ болница - пиши си завещанието!
22
1
 
9
 
! Отговори
Бонго преди 4 години
До КратунЗа антибиограма трябват поне три дни, докато излязат резултатите. Често това време е фатално за лечението. А и не винаги ин витро растежът е верен.
21
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И лекарите станаха антиваксъри и антиантибиотичари.Лекари антиантибиочари съветват да не се използват антибиотици, защото били вредни и нанасяли щети.Лекарите антиантибиотичари предпочитали да са болни от спин и туберкулоза, отколкото да ползват неправилния антибиотик.
20
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Важното е, че герерастката хунта прави милиони на наш гръб.Като сме овце и си блеем, докато ни доят и стрижат.
19
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Здравеопазването, достъпно за обикновения човек, е на много ниско равнище във всяко отношение. Отидеш ли с талон, гледат на теб като натрапник. Парите отдолу. Това е резултат от перверзията държавни болници - търговски дружества. Рекарите станаха търговци и спокойно може да бъде премахната Хипократовата клетва. А частните болнице никнат като гъби и точат системата с най- скъпите пътеки. Някой упражнява ли контрол върху това??? Чист лобизъм.
18
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Масова практика в България да се предписват антибиотици, доктора да покаже че може че разбира като те излекува бързо да си му брагодарен още по лошото е че се предписва и на бебета.
17
4
 
21
 
! Отговори
АМАН от МЕД МАФИЯТА преди 4 години
"Здравеопазването" у нас е СЛУГА НА МЕД МАФИЯТА>Колкото повече и по хронично болни има в БЪлгария толкова повече хиляди милиони годишно се ограбват от народа.Колкото повече и по хронично болни пациенти има един доктор толкова повече мангизи му бутат за всяка една рецепта предписана от него..Бюджета на МНЗ има милиарди/ограбени от народа/ за вносители на "лекарства" и консумативи..ТОВА СЕ ЗНАЕ ПЕРФЕКТНО от СПЕЦ СЛУЖБИТЕ .Боли ги шапката за НАрода БЪлгарски..