Кметът на най-бедната община получава заплата като депутат

50% от хората там живеят под прага на бедността
6 дек 2019 13:17,
80
Кметът на най-бедната община получава заплата като депутат
Снимка: Pixabay

Кметската заплата в най-бедната община у нас – Ружинци, е 3414 лв. Там живеят малко над 3 хил. жители, което е под минималното изискване от 6 хил. души по закон, за да има община, съобщава bTV.

Още по темата

По данни на Националния статистически институт общината е и една от трите в България, в която над 50% от хората живеят под прага на бедността. Освен това от 265 общини у нас, близо 50 не попадат в изискванията за община.

Възнаграждението на кмета Александър Александров е гласувано след преизбирането му за втори мандат. Преди актуализацията той е получавал 2551 лв. Общината има и 11 общински съветници.

По думите на Александров, той заема ръководна позиция, която предразполага за висока заплата. Освен това обясни, че тези пари не отиват само в неговия джоб и често дава от средствата за благотворителност.

Местните разказват, че кметът работи за селото, но като се вземат предвид ниските доходи, жителите на Ружинци смятат, че кметското възнаграждение е несправедливо.

Кметът на Ружинци се хвали с безплатен обяд за 700 души, 30 км асфалтирани улици и ремонт на детска градина в съседно село. Освен това председателят на общинския съвет, който получава 1800 лв., както и шефовете на комисии, ще разпределят част от заплатата си за дарения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
0
 
! Отговори
Трайо преди 4 години
Като са толкова благотворителни, защо си увеличават заплатите, а не заделят отделно пари за благотворителност? Лицемери! Така ще е, докато разберат, че общината не е дружество, тяхна собственост, а те трябва да работят за интересите на избирателите си, вместо само за своя собствен. Апропо, тази община изобщо не трябва да съществува наред с още 50 други. Биха се спестили доста излишни харчове, като заплатата на този кмет.
73
0
 
1
 
! Отговори
Господин за един ден преди 4 години
Беше хубав филм, ама днес е точно на място.
72
3
 
3
 
! Отговори
Koly kucia преди 4 години
БОЙКО влез си в ролята и тези кметове ВЪН
71
0
 
4
 
! Отговори
Работлив преди 4 години
Да работиш и да ходиш на работа са различни неща. Не оознавам държавен служител, който да работи просто има присъствени дни. Да РАБОТИШ, означава да носиш отговорност за резултата от действията ти.
70
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
нормална заплата но въпросът е работи ли срещу това, работи втори мандат а не е успял да вдигне доходи на населението. Т. Е. Досега не си е свършил работата както трябва. Заплатата е висока за служител които не си върши работата.
69
3
 
1
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Тоя човек, за разлика от депутатите, поне работи нещо
68
0
 
3
 
! Отговори
Панев преди 4 години
Особено с този начин на избори/преференциално/ ,големите фамилии си избират кметове и съветници на поразия ! Не базарят нито председатели на партии ,които бягат като *** да организират избори ,а накрая остават извън листите. Не знам на къде отиваме,но това няма да продължи дълго. Така се вдигат и заплатите на Кметовете и съветниците. Малки Общини с по 2-3 хил-човека ,а разходите им за месечни заплати на Председатели ,Кметове и съветници световни !
67
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЗЕМА ОТ ДАВЪКОПЛАТЦИТЕ (ЗА ГОЛЯМА ЗАПЛАТА), ЗА ДА ДАВА НА ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ (ЗА "ДАРЕНИЯ"). Че тогава това дарения ли са?
66
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шеф на Банка, Фармацефтична компания или оръжеен или атомобилнен концерн получава милиони на година. Официално декларирани високи доходи плюс Бонуси и служебни екстри.Шеф на средна фирма у нас получава доста повече от 3414 възнаграждение на месец.Според мен това е основната причина корпоративното лоби да е по-голямо от гражданското!
65
0
 
9
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
""Кметската заплата в най-бедната община у нас Ружинци, е 3414 лв"""Възнаграждението на кмета Александър Александров е гласувано след преизбирането му за втори мандат. Преди актуализацията той е получавал 2551 лв""Е,вече е ясно защо толкова много се натискат да бъдат кметове.Интересно ми е каква е заплатата на софийската кметица,на кметовете на Пловдив,Варна и други голями градове..Не случайно Джамбазки беше готов да зареже евродепутатското място,за да стане кмет на София.
64
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 63Ама трябва да го има страха, че могат да го хванат, и че ако го хванат ще има драстични последствия - пълно изземване на цялото имущество на него, жена му, родителите му и децата му. И ефективен затвор. Когато знаеш, че с 99% вероятност няма да те хванат. И че като ако все пак те хванат, ще те осъдят да платиш глоба на стойност много по-малка от откраднатото, тогава ще си крадеш колкото можеш.
63
1
 
8
 
! Отговори
бай х преди 4 години
пирамиди фараоникуче влачи диря няма ....
62
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
...пари не отиват само в неговия джоб и често дава от средствата за благотворителност...ПичОтТребич!Пафка, а справка има ли? Кога колко, на кого е дал? С тая журналистика до никъде! Къде си учил - McDonald университет?Метафорка, иронийка, а бе вие така или иначе не ме разбирате, стига!
61
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що да не взима. поне ходи на работа за разлика от половината депутати.
60
0
 
12
 
! Отговори
морски преди 4 години
А пък кмета на най-богатата, Община Несебър, е на топло.Може да е за дълго !!
59
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 60По твоите думи излиза че корупция винаги ще има и няма нищо което може да се направи за да я спре?Спортед мен ако получаваш по 10 000 месечна заплата, ще искаш и след 4 години да продължиш да ги получаваш. Това малко или много е стимул за защита на гражданския интерес.Но си прав че магаре се възпитава със морков и пръчка.Наказанието за корупция е важно! Ще рискуваш ли поста престижа и заплатата си? Как ще те накажат щом те хванат че си сгафил?Избори на 4 години не са достатъчни!
58
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фирмаджия или мутра забогатял от държавата си прави партия както е Марешки, плаща някой лев заплата на работниците и те гласуват за него и става кмет, депутат, премиер и т.н. Големите партии ГЕРБ , ОП, БСП, ДПС слагат бизнесмени в листата като им "дарят" 100 бона или повече.
57
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 3414 са нищо!От гледна точна на икономическата теория си прав. Затова директорите на банки и големи корпорации печелят милиони. Обаче ако си лаком и 10,000 лева кметска заплата няма да те задоволят и ще въртиш корупция. Така че заплатата от 3414 лева в случая не мисля, че предотвратява корупцията. Просто е проявление на наглост.
56
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Май някои кметове работят за едната заплата
55
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Благодетел бил! По-простичко - феодал!И какъв стадион си имат в Ружинци...