Обявиха случаи на АЧС при диви свине в Търговищко

Предприети са незабавно мерки за биосигурност
7 дек 2019 12:46, Елка Василева
10
Обявиха случаи на АЧС при диви свине в Търговищко
Снимка: Pixabay

Обявени са първично възникнали случаи на болестта Африканска чума по свинете при диви свине в землищата на антоновското село Крушолак и село Миладиновци в община Търговище. Това съобщиха от областната администрация в Търговище след заседание на Областната епизотична комисия. Целта на срещата е била предприемане на спешни мерки за предотвратяване и ограничаване на разпространението на болестта.

Със заповеди на директора на "Регионална дирекция по горите" в Шумен са определени инфектираните зони. В тях се забранява достъпът на лица, нямащи отношение към претърсването и прилагането на мерки за ликвидиране на болестта при спазване на изискванията за биосигурност.

ТП "ДЛС Черни Лом" - Попово и ТП "ДГС - Омуртаг" след обявяване на огнищата са предприели незабавно мерки за биосигурност, опазване и защита на горските територии и дивеча, както и опазване здравето на населението. Поставили са обозначителни табели по границите на инфектираните подзони "А". Осигурили са дежурства на лесничеи за недопускане на външни лица в подзони "А".

По график членовете на ЛРД и ТП "ДЛС Черни Лом" претърсват трите подзони на двете обявени огнища на АЧС. В подзони "Б" и "В" на определените инфектирани зони могат да се извършват горскостопански и селскостопански дейности, събиране на гъби, билки, трюфели, туризъм и други дейности само след осигуряване и прилагане на съответните минимални мерки за биосигурност.

За предотвратяване и ограничаване на разпространението на заболяването Африканска чума по свинете и безопасността на населението се приканват да се придържат към установените правила и да не навлизат в инфектираните зони.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
0
 
! Отговори
Бургаски преди 4 години
Това не е африканска чума, това на 100% е пенсионерка чума.
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АЧС,ЧСИ...
6
1
 
0
 
! Отговори
.. преди 4 години
Добре че е АЧС, а не някоя чума.... :), че ще трябва да ги ***. :)
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лъжат!
4
0
 
8
 
! Отговори
ГАЙНУТДИН АХМЕРОВ преди 4 години
През последните години българина изяде 100 тона пилешко със салмонела. Изяде тонове пилешко с "птичи грип" както и телешко със "син език" и "луда крава" от Ирландия та някаква "АСЧ" ли ще го уплаши!
3
6
 
1
 
! Отговори
от Парламента преди 4 години
На снимката - БСП - Бясно, Страшно Прассе!
2
2
 
12
 
! Отговори
ГРОБАР преди 4 години
Африканската чума е в парламента, а най-заразен е *** ТИКВУН!
1
0
 
8
 
! Отговори
Г.Т. преди 4 години
Удариха и ловците, а това е лошо! Имаме пушки, които не могат да ни вземат безпричинно, както на театрална група! А нашите могат да произведат лош истрел!