Работник пострада по време на ремонт на Пантеона в Русе

Газова горелка е предизвикала пожар
9 дек 2019 21:50,
1
Работник пострада по време на ремонт на Пантеона в Русе
Снимка: Pixabay

Работник е пострадал при възникнал пожар по време на ремонтни дейности под купола на Пантеона на възрожденците в Русе. Това съобщиха от противопожарната служба в крайдунавския град. Сигнал за инцидента е подаден към 13,00 часа днес.

Още по темата

От противопожарната служба обясниха, че най-вероятно при извършване на ремонтни дейности с нагряване с газова горелка се е предала температурата под обшивката на купола на музейния обект, като се е запалила част от дървената обшивка и изолацията. Други щети няма.

В гасенето са участвали два противопожарни автомобила и автомеханична стълба. Огнеборците са изнесли работник от обекта, който е получил леко обгазяване. Той е откаран в Университетската болница "Канев".

От лечебното заведение съобщиха, че 30-годишният мъж е прегледан. Състоянието му не е тежко, като предстои да бъде изписан за домашно лечение.

Техническият ръководител на обекта Манол Георгиев обясни, че преди инцидента се е поставяла хидроизолация на фасадата. Той разказа, че работниците били в обедна почивка, когато към 12,45 часа видял пушек. Той и още един от служителите се качили веднага да гасят, но не успели да се справят сами. По думите му няма големи поражения, пише БТА.

Пантеонът на възрожденците в Русе се ремонтира с 1,8 млн. лева. Началото на дейностите бе поставено в края на месец май тази година. Средствата са осигурени по проект по трансграничната програма "INTERREG V-A Румъния-България" 2014-2020 г.". Той включва ремонт на сградата и околното пространство, подмяна на каменната облицовка, външна топло и хидроизолация, външно и вътрешно осветление, почистване и подмяна на позлатата на купола. Ще бъде закупена и модерна мултимедийна техника.

Пантеонът на възрожденците е открит през 1978 г., като досега ремонт не е извършван. В него са препогребани 39 известни българи, сред които Любен Каравелов, Захари Стоянов, Стефан Караджа, Панайот Хитов, Баба Тонка, Никола Обретенов, Панайот Волов, Ангел Кънчев. Почетени са и 453 души - участници в Ботевата чета, Червеноводската въстаническа чета, Априлското въстание и опълченци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
2
 
! Отговори
? преди 4 години
Колко превръзки, игли, риванол ще му искат в държавата на нормалните?