Жълт код за гъста мъгла, но "зелен билет" - няма!

От Столична община предлагат безплатни буферни паркинги
10 дек 2019 07:00, Петя Славова
55
Жълт код за гъста мъгла, но "зелен билет" -  няма!
Снимка: БТА

Въпреки повишените стойности на фини прахови частици през вчерашния ден и прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология за жълт код за мъгла през днешния, "зелен билет" така и няма да се издава от Столичната община.

От там съобщават, че продължават да следят актуалната обстановка и имат готовност при регистрирани над 200 мгк/куб.м среднодневни превишения да въведат "зелен билет".

Още по темата

Предупреждението за гъста мъгла вчера беше в пет области. За днес жълт код е обявен за тринайсет области.  Това са София-град, София-област, Благоевград, Видин, Враца, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Перник, Пазарджик, Пловдив, Хасково, Стара Загора.

Мерките, които Столична община предлага е въвеждането на безплатни буферни паркинги за всеки, който остави колата си и използва градския транспорт.

От пресцентъра на Общината призовават гражданите, които имат възможност, да не използват личните си автомобили, а тези, които се отопляват на твърдо гориво - да преминат на алтернативно отопление.

На сайта https://air.sofia.bg всички граждани могат да следят в реално време измерваните стойностите на ФПЧ, прогнозите за следващите дни, както и допълнителните мерките, които Столична община въвежда, в дните с по-високи нива на замърсяване.

От началото на декември работи и специално мобилно приложение, което известява за предприетите мерки при повишена концентрация на ФПЧ. SofiAir може да се свали и използва на телефони с Android и iOS операционни системи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
2
 
0
 
! Отговори
men преди 4 години
шеф на субсидизирана фирма ми зима милиони заплата. за какво? както и да е. друга тема. шопианците да си зимат шапката, гащите и т.н. и да се изнасят. планини хубави около селото им колкото искаш. по четирима в кола и до работното място или до метрото.
50
1
 
0
 
! Отговори
men преди 4 години
***, хубаво че си пруграмисчи и цъкаш по форумите в работно време и от горе на това ти плащат неколко илядарки повече. ако случайно беше ходил малко по големите европейски градове щеше да знаеш че "добра организация" е хвалба която голяма част от дупките известни още като лондон, париж, берлин, софия и т.н. не заслужават. публичния транспорт е от скъп по скъп и от скапан по скапан и освен това се субсидизира с толкова пари колкото не моеш си представиш. в мюмюнхен да отидеш от летището до гарата е 15 еврака и отнема 1 час. да размерът има значение ама и дойче бан е хранилка за политотрепки.
49
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В такива дни трябва да се забрани използването на печки на твърдо гориво - гуми, въглища, пластмаси и т.н. Със или без зелен билет е все тая.
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На фона на колосалните ежедневни постъпления от синя и зелена зона, за които няма яснота къде потъват и как се разходват, едни няколко дни в годината все биха могли да бъдат компенсирани за намалените пътувания на хората! Останалото е престъпна алчност и небрежност!
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе не разбрахте ли, че зелен билет няма да има, освен ако Витоша не се възбуди и не изригне и София не потъне във вулканичен прах. От общината са си поставили за цел число, което е непостижимо за София, освен примерно когато и летището спира работа. Така че зелен билет никога няма да има. Защото тях не ги интересува чистотата на въздуха, интересуват ги приходите от градския транспорт.
46
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама вие да не ми да повярвахте, че ще има "зелен билет"? Как, бе. Нали ще трябва да намалят лапачката! А иначе на никой, не му пука за здравето на хората, важното е пари да има.
45
0
 
4
 
! Отговори
До 45 преди 4 години
По скоро питам къде се зелените, много активни за блатни кокичета, лифтове и какво ли не, но явно не и за човешкото здраве! Никой от т.н еколози не видяхме да застане за защита на хората против своеволията на общината!
44
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А къде е Спаси София в тази ситуация! Или само Бонев се спаси на общинска служба и вече няма интерес,
43
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълно лицемерие от общината! Предизборно каканижеха някакви глупости планове и програми за замърсения въздух, а сега вече нищо не се прави по въпроса- вамо с призиви не става!Ясно е, че с билетче от 1 лев,забележете не безплатно като в някои цивилизовани страни, много хора ще оставят таратайките, но вместо това ни баламосват с някакви буферни паркинги! Геноцид спрямо здравето на хората, ама ние пак си траем!
42
0
 
2
 
! Отговори
Фандъкова преди 4 години
До 42 5лв ще стане след 2-3 години имай търпение!
41
1
 
5
 
! Отговори
Разбира се ! преди 4 години
При *** народ е нормално ! Да се радваме, че още не са дигнали билета на 5лв
40
0
 
5
 
! Отговори
Фандъкова преди 4 години
Зелени билети ли, от нова година билетчето става 2 лева!
39
1
 
5
 
! Отговори
Чичо преди 4 години
Не се ослушвайте-вече 30г.-,дайте пари на хората да си купят климатици.С този стандарт на живот-толкова.Мноооого хора сте там в Софията,много.Ще дишате газообразни коктейли още дълго време.
38
11
 
1
 
! Отговори
Кънчо Мисирков преди 4 години
Хем замърсяваме ние гражданите,а все политиците и кмета ни виновни.Ами спрете да замърсявате и ще имаме чист въздух. Живеем като прасета,но малко са тези които го виждат и осъзнават.Замърсяваме всичко..и градове,и улици, и природа.Българина не обича да чисти и да е чисто...Все някой друг ни е виновен...
37
3
 
6
 
! Отговори
Край преди 4 години
Ромоподобните българчета с коли без катализатори се препират с ромите с кюмбета на талаш и стари обувки, кой замърсява повече.Ми и едните и другите замърсявате бе братчеди.
36
12
 
14
 
! Отговори
Край преди 4 години
Зеления билет е популизъм. Градския транспорт не трябва да става по евтин а по комфортен, точен по часовник и бърз.С лична кола трябва да стане СКЪПО.Така са организирани големите европейски градове.София никак не е организирана -оставена е на стихията на софянци.
35
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Забравете за тази зелен билет! Гадната белчинска усмивчица пак ще се покрие и ще изпрани някоя калинка са ви обясни, че въздуха е кристално чист или ще започне да ви продава витошки въздух в буркани!
34
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кога ГЕРБ са изпълнявали обещанията си?
33
0
 
25
 
! Отговори
ицака преди 4 години
а фандъка с трамвая или с колелото отиде на работа...
32
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига с тая мантра, че колите били виновни! Вечерно време в Красна поляна почти няма движение, а въдухът мирише на цялата Менделеева таблица. Откъм Факултета идва смрадта!