По-чисто небе чак в понеделник, сняг ще трупа през следващия уикенд

В четвъртък ще има превалявания, които ще вдигнат мъглите
7
По-чисто небе чак в понеделник, сняг ще трупа през следващия уикенд
Снимка: Pixabay

Средиземноморски циклон наближава Балканския полуостров и ще донесе валежи в западните части, прогнозира дежурният синоптик на НИМХ Анастасия Стойчева пред БНТ.

Още по темата

"При нас още тази вечер, късния следобед в югозападните райони ще започнат валежи. Това ще повдигне водите в Струма и Места. Значителни валежи не очакваме. В сряда в Южна България и Предбалкана ще има основно валежи главно от дъжд, над 1200-1300 м от сняг. Тогава в нощните часове валежите от дъжд ще преминат за кратко и в сняг", допълни тя.
 
Според нея в четвъртък ще има превалявания, които ще вдигнат мъглите.

"Заради многото влага, веднага след преминаването, ще има отново условия за образуване на мъгли. В котловините има голяма вероятност от мъгли. През почивните дни ще има леко застудяване, което отново ще вдигне мъглите. Динамиката продължава", обясни Стойчева.

"В началото на следващата седмица вече ще видим и по-чисто небе. Ще видим сняг веднъж сряда през нощта, а след това и около почивните дни, когато за кратко нахлува студен въздух. Засега за Коледа не се вижда да има снежна покривка", каза синоптикът.

А за днес е обявен жълт код за опасно намалена видимост и мъгли за цяла Западна и в южната половина на Централна България.

"В София в последните дни имаше високо съдържание на фини прахови частици във въздуха и опасност от увеличаване на острите респираторни заболявания. Най-благоприятните температури за формиране на мъгла са от минус 5 до плюс 5 градуса", обясни още Анастасия Стойчев.

В София, като котловинно поле, характеристиките на атмосферната циркулация са благоприятни за формирането на мъгла.

Стойчева каза, че мръсният въздух може да бъде прочистен само от вятър.

Декември и януари са най-характерните месеци за сформиране на мъгла в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
7
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Какво е уйкенд? Нещо, свързано с първите две букви от думата или...?
1
0
 
8
 
! Отговори
РрР преди 4 години
То си е чисто небето?!? За коя държава става въпрос?