В Разградско обявиха две нови огнища на чума по свинете

Проби на отстреляни животни били положителни
10 дек 2019 20:00, Анисия Иванова
5
В Разградско обявиха две нови огнища на чума по свинете
Снимка: pixabay

Със заповед на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) са обявени два нови първично възникнали случаи на болестта африканска чума при диви свине в землищата на село Каменар, община Лозница и село Брестовене, община Завет, съобщиха от Областната администрация в Разград.

На заседание на Областната епизоотична комисия днес са определени инфектираните зони, в които се забранява достъпът на всички лица, нямащи отношение към претърсването и прилагането на мерки за ликвидиране на болестта, при спазване на изискванията за биосигурност.

"Всички огнища са определени в резултат на взети проби от отстреляни диви свине при редовен отстрел, при който са отчетени положителни проби за африканска чума", изтъкна директорът на ОДБХ - Разград д-р Илиян Драмалиев.

"Около инфектираните зони трябва да се предприемат незабавно всички необходими мерки за биосигурност, опазване и защита на горските територии и дивеча, както и опазване здравето на населението", обясни той.

Създадена е организация за недопускане разпространение на заразата и за дейността на ловните дружинки, обозначени са зоните със забранен достъп. Извършват се необходимите претърсвания в зоните и се спазват всички мерки за биосигурност.

Д-р Драмалиев призова ловните дружинки да бъдат особено внимателни по отношение на обстрела на дива свиня, да се изпращат своевременно проби и да се уведомява ОДБХ. Ще продължат проверките на ОДБХ, съвместно с ОД МВР в свиневъдни обекти тип "заден двор", както и на пазара за продажба на животни в Кубрат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди около 2 седмици четох в един сайт(за съжаление,не обърнах внимание,кой),че ловци са видели някакви хора да товарят живи диви прасета в някакъв пикап.Още тогава ми мина мисълта,която споделих в коментарите,че ще бъдат заразени с африканска чума и след това "убити",за да започне ново избиване на домашни прасета,въпреки,че другите коментари бяха "майтапчийски"!На ви сега майтапа и поредното извозване на аборигените с избити домашни прасета и нови цени на вносно синско месо!!!ОФФЦИ...грух!
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Новата сделкана Боци със задокенците е в ход
2
0
 
2
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Пак ли ??? ЗЕТЯТ не продаде ли това свинското замразено от USA ?
1
1
 
0
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Защо отново се хвърлят хули срещу привържениците на ЦДВ-Съдийско знаме-София?