Село с 2756 души не може да възстанови църквата си вече 12 г.

Междувременно са построени две частни джамии
13 дек 2019 18:00,
30

Снимка: Павел Гълъбов

Непрекъснато чуваме за загиващите села в България. Този феномен не е характерен за населените места около Пазарджик и Пловдив. Тук все още има села с над 2000 души население, което активно работи, основно в селското стопанство.
Още по темата

Алеко Константиново е село с 2756 души население. Разделение в селото има – част от ромското население се турчее, приело е исляма. От 12 години селото не може да възстанови единствената си църква. Ремонтът е започнал през 2007 година, но бързо след това спонсорите на възстановителните работи се отказват от начинанието. Междувременно селото се е сдобило с две частни джамии, споделя отец Иван, който от 2015 година е назначен да отговаря за духовния живот в това и съседното село Црънча.

Възраждането на 160-годишния храм

През тази година стартира кампания за набиране на средства за възстановяването на храм „Свето Възнесение Христово“. За целта е сформиран Инициативен комитет с разкрита банкова сметка на името на църковното настоятелство, в която да се събират парите.

Хора от селото обвиняват кмета за злоупотреби с предишните средства и некачествена работа през 2007 година. Църквата е била с бутнат покрив, за да се започне възстановяването й. Цели 12 години храмът е оставен на бурите, които довели до сегашното му състояние – останали са само основите и нова камбанария.

Потърсихме кмета Васил Методиев за коментар по темата, но той ни препрати към отец Иван. Така разбрахме, че в момента инициативата за събирането на средства е изцяло в негови и на Инициативния комитет ръце. Спонсорите са се завърнали, а доброволци безвъзместно са започнали да помагат за възстановяването на светинята.

В Алеко Константиново пропищяха от ромски тормоз

Отец Иван разказа, че разделение в селото има, но не малка част от ромите посещават православните служби и следвали ритуалите на църквата, макар и в селото да няма официално годен за тази цел храм.

Как да помогнете на храма?

За проблема е научил и духовния глава на Пазарджишката околия Епископ Яков Константийски, той е подкрепил начинанието и отслужил водосвет в храма.

Всеки желаещ може да помогне финансово на: Църковното настоятелство при храм „Св. Възнесение Христово“, село Алеко Константиново, Пазарджишка духовна околия: IBAN – BG56STSA93000010199699 BIC: STSABGSF

Доброволци за строителните работи в храма се приемат всекидневно. Вски е добре дошъл да помогне за въздигането на църквата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво значи 2 частни джамии?! И кой го разреши? Ами като видите, че се гласят да строят джамия отивате и колите едно прасе на поляната и строежа приключва.
16
0
 
3
 
! Отговори
До 16 преди 4 години
Дедите им са били закоравели от селския живот и най-вероятно не са били дърти 40-50 като са я строели.
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дедите им са я построили тази църква, а те не могат да отделят по 50 лв до я ремонтират.
14
1
 
6
 
! Отговори
anonim преди 4 години
Като не искате църкви ще строите джамии, ама насила. Така по-добре ли е ?
13
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не им и трябва, от религии нищо хубаво не е видяло това човечество. Да я съборят съвсем за да им е мирна главата.
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-голяма концентрация на активни вярващи в едно населено място ще намерите в ***махала - забулени мюсюлмани или спретнати евангелисти - няма значение. Важно е интелектуалното ниво
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По църквата в момента се работи от жители на селото. Събират се дарения и хората имат интерес храмът да бъде възстановен.
10
10
 
5
 
! Отговори
Ристу преди 4 години
За какво ви е тази църква, бе? Оставете ги мюсюлманите да се молят на въображаемия си приятел. Като се имате за по-умни, насадете си лози, направете си винарна, до винарната хотел с басейн, за да привлечете туристи и да влязат малко пари в това село. Църква щели да строят. След няколко години като не остане жив българин в това село, църквата сама ще рухне.
9
0
 
18
 
! Отговори
Леле преди 4 години
Моля , нека някой ми каже какво значи две частни джамии... 0_о
8
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 7Към църквите съм абсолютно равнодушен.
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До не разбирамУместна забележка правиш.Дано някой от църковната йерархия да прочете това, което си написал и да се помъчи да разбуди съвестта на някои. Защото и написаното от 4 е вярно и за да бъде такова отношението към църквата, на първо място имат вина самите духовници.
6
1
 
8
 
! Отговори
дядо поп преди 4 години
Искаме да реставрираме църквата, ама нямаме желание.
5
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нема нищо по-лошо от равнодушието.
4
5
 
10
 
! Отговори
х преди 4 години
Няма нужда от църкви и джамии.
3
0
 
14
 
! Отговори
Неоспоримо правило преди 4 години
Парите на църквата никога не свършват.Тогава Светият синод да бръкне в кесията и да плати ремонта, след като паството му в това село не може да се организира.
2
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не може или не иска? Ако всички са искали и запретнало ръкави, камък по камък - 3 църкви щяха да изградят!
1
2
 
20
 
! Отговори
не разбирам преди 4 години
Църквата с Ролексите, мерцедесите, имотите, рентите, наемите, държавната субсидия, НЯМА пари да ремонтира един от своите храмове?????? Това не е църква на обикновените хора, това е Църквата на Търговците.