Рекордьор по доплащане в болниците сме. До кога здравни абсурди?

Доверието на пациентите - силно разклатено
14 дек 2019 15:15, Петя Славова
39
Рекордьор по доплащане в болниците сме. До кога здравни абсурди?
Снимка: архив, Reuters

България е рекордьор в Европейския съюз по доплащане в болниците - около 50 % от разходите за лечение. От Съюза отдавна съветват страната ни да свие този процент – до 15 на сто.

 Мими Виткова – председател на Асоциацията на  дружествата за доброволно здравно осигуряване поясни какви са допълнителните такси. "Има цени на стая по 300 лв. каквито няма и в 5-звездните хотели в България. Ангажиране на час за операционна зала – 892 лв. Обследване на риск от падане и от болка. Постелъчно бельо, пералня. Това е включено в тази цена", посочи преди ден д-р Виткова.

Още по темата

Темата за доплащането в болничните заведения коментират и представител на Болничната асоциация, както и на Агенция "Медицински надзор", които проверяват тези случаи.

"Това, което искам да кажа, че изказването на д-р Виткова е нейно лично и застрахователните компании не са потвърдили тези твърдения", каза адв. Свилена Димитрова, председател на Българската болнична асоциация пред Нова тв.

"От началото на годината говорим за дълго чакана реформа в здравеопазването. Доверието на пациентите е сериозно разклатено. Когато се изнася подобна информация, това допълнително затруднява лечебните заведения да вършат основните си задачи. Няма никакво съмнение, че в болничната система има недофинансиране. Когато публичните средства са недостатъчни, за да покрият действителните разходи, които са необходими за предоставянето на здравни услуги, то разликата трябва да бъде намерена отнякъде. Логично е тази такса да бъде заплатена от този, който плаща услугата", добави Димитрова.

"Лечебните заведения са принудени да търсят формулировки за доплащане, защото наредбата ги ограничава в това за какво могат да търсят доплащане. Тези доплащания са обявени в ценоразписите на съответните лечебни заведения. Вече са и на сайта на Министерството на здравеопазването и не може да става въпрос за нерегламентираност. Има наредба и всеки може да я прочете", заключи адв. Свилена Димитрова.

"Повечето от услугите, които са изнесени на сайта на Здравното министерство и правят впечатление със своята драстичност по размер, не са свързани с диагностично-лечебния процес на хоспитализирания пациент. Това са неща, които ръководството на конкретната болница е решило, че може да бъдат предоставени. Конкретното лечение се заплаща от Здравната каса по реда на клиничните пътеки", коментира Емил Велчовски от Изпълнителната агенция "Медицински надзор".

"Санкциите за нарушения в болниците са от 300 до 3 000 лв. Когато едно лечебно заведение предлага услуги, те следва да бъдат поискани от пациента. Не да им бъдат императивно заложени под формата на декларация, че ще ги използват. Законът предвижда пациентите да подадат заявление, след като се запознаят с ценоразписа", обясни още Велчовски.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
ТОЛЯ преди 4 години
НА ВСИЧКИ НИ Е ЯСНО ,ЧЕ ЛЕКАРИТЕ СТАНАХА ТЪРГОВЦИ ЗА ТРИДЕСЕТ ГОДИНИ ДЕМОКРАЦИЯ.НЕНАСИТНО ,АЛЧНО ЧОВЕШКО ОКО.АКО НЕ СИ ПЛАТИШ ,ПРОСТО НИКАКВО ВНИМАНИЕ.И НЕ НИ КАЗВАЙТЕ ,ЧЕ ВСИЧКО ТОВА НЕ СЕ ЗНАЕ.ПРОСТО НЯМА ВОЛЯ ЗА ПРОМЯНА.ВСИЧКИ СА КАТО СКАЧЕНИ СЪДОВЕ.
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Джипита - най- скъпо платени диспечери !
34
3
 
6
 
! Отговори
тагъдък преди 4 години
Не мога да приема каквото и да е мнение от един човек пряк виновник за хипер инфлацията и безхаберието. Един лекар участвал в най-слабият кабинет в съвременната ни история. И има "сурат" да излезе пред народа с мнение за нещо.МАРШ, марш в дупката и да не си си показала муцуната на вън!
33
1
 
12
 
! Отговори
6 преди 4 години
Търгаши!А джипитата само пишат - не преглеждат !
32
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И понеже зачестиха случаи, когато убиват пациенти, прави се уж някаква си проверка и се оказва, че са напълно невинни, грижите за пациентите перфектни, а те наглеците взели, та умрели.Сега ще чакаме следващия ценоразпис - обезщетение за перфектните екипи, при които е умрял пациент, защото им увредил реномето в размер на десетки хилядарки.
31
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи, ето как са го нагласили:1. Ще ви лекуваме безплатно, но за да влезете, платете прекрачване на прага за 50000 лв и за избор на екип от който хабер си нямате още 10000 лв и поле за всяко вдишване и издишване по 10 лв2. Имаме недофинансиране, защото цените си ги пишем ние и те са драстично различни от тези по здравните пътеки, затова ще ви дерем за разликата3. Много сме бедни в болницата, сестрите не получават повече от 500 лв на месец, обаче главния лекар е милионер, чудно как.4. Рекет!
30
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До русофилНи ти си русофил, нито това е демокрацията. Такива като тебе русофили искаха да ни правят 16-та република, а твоите от БКП-то направига 100 партии-БКП-та, дето от тях останаха малко, които само лъжат, че са демократични. Само БСП-то си признава, че е от БКП-то. Останалите са мимикрия.
29
1
 
8
 
! Отговори
до 28 преди 4 години
Социализмът не е антоним на демокрацията. Могат да съществуват заедно - за пример скандинавските държави, едни от най - щастливите в света.Социализмът е икономическа система, демокрацията е политическа система. Антонима на демокрация е тоталитарна система. Антонима на социализъм е капитализъм. Демокрацията е добра политическа система. Социализмът е добра икономическа система за хората, но не генерира много капитал. Капитализмът генерира капитал, но не е добър за хората. Трябва баланс .
28
3
 
5
 
! Отговори
русофил преди 4 години
Така е демокрациятя
27
0
 
10
 
! Отговори
Хипократ преди 4 години
Има супер читави доктори и такива, които и прасетата ще повръщат, като ги видят...Да не правим генерални изводи за всички лекари и да не се примиряваме с тъпите и некадърни *** с дипломи за доктоеи, които само срамят съсловието!
26
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние си плащаме ,те ни взимат частитеза продан.Иде ден ,когато ще има промоция.Някой може да си запази орган насклад за всеки случай.На борсата,капиталовите пазари ще се съобразявати с тези продукти.Органите да бъдатвързани за дадена валута,за да нямаРезки движения.
25
3
 
10
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Не въпроса колко са данъците, А КОЛКО ПАРИ ТИ ОСТАВАТ СЛЕД ДАНЪЦИТЕ и какво може да си купиш с тях.К'ва полза че данъците са ни ниски, като със заплатите не можем да живеем нормалноТемата е не колко пари ни остават след данъците, а че сме с най-висок дял на доплащане в болниците. Другарю объркАл си темата! Плюването по системата нека бъде в подходящата тема.
24
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не плачете вие си ги избрахте като не можете да плащате -***...
23
2
 
12
 
! Отговори
некой преди 4 години
Стигнах до това: " Логично е тази такса да бъде заплатена от този, който плаща услугата", добави Димитрова."!!!Това изглежда като изказване на третокласник - не на адвокат - "председател на Българската болнична асоциация"!
22
12
 
8
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Едно знае баба, едно бае.Само си губа времето с лаици.Отивайте в Русия или Африка, там не плащат нищо, но една спринцовка я ползват многократно.
21
4
 
14
 
! Отговори
The Ghost преди 4 години
До SichtpunktНе въпроса колко са данъците, А КОЛКО ПАРИ ТИ ОСТАВАТ СЛЕД ДАНЪЦИТЕ и какво може да си купиш с тях. К'ва полза че данъците са ни ниски, като със заплатите не можем да живеем нормално
20
16
 
14
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Бля бля бля, в страните с висока степен на безплатно обгрижване на пациентите, данъците са несравнимо по-високи от нашите.На последните места сме заедно с Русия по данъчна тежест. Тези пари от къде ще дойдат, искаме всичко да е без пари.
19
2
 
19
 
! Отговори
Краси преди 4 години
В РБ има най-много с ТЕЛК-ове на глава от населението!Има "слепи" шофьори от едно малцинство,което вече се изравнява с мнозинството....
18
4
 
11
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
сдс създаде тази бъркотия и сега са много доволни ами герб като 10 години вечеса на власт защо не отмениха тези простотии които поиска пари от болен веднагасе закрива болницата
17
1
 
12
 
! Отговори
Доклад на ОПГ ГЕРБ преди 4 години
3 Част: Трябвa дa ce пoддържa мирa в oбщecтвoтo, зa дa мoжe дa ce изтoчвaт cрeдcтвa дългo и прoдължитeлнo. Тaкa уcпeхът ни и зaдържaнeтo ни нa влacт бeз риcк oт нeприятeн изхoд e cигурeн.