Работници загинаха до площадка за радиоактивни отпадъци в АЕЦ "Козлодуй"

Има и ранени при инцидента
Обновена: 16 дек 2019 14:48 | 16 дек 2019 14:19, Александър Попов
78
Работници загинаха до площадка за радиоактивни отпадъци в АЕЦ "Козлодуй"
Снимка: Булфото, архив

Инцидент в ДПРАО "Радиана" на територията на АЕЦ "Козлодуй" и в близост до площадка за радиоактивни отпадъци, е отнел живота на работници. Има и ранени.

Загиналите са двама, а други двама са ранени. Те са служители на външна фирма.

На площадка "Радиана" се изгражда национално хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци, създадени на територията на България.

Възложител на обекта е Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци", а изпълнител на строителните дейности на площадката е Германо-български консорциум "Национално хранилище за радиоактивни отпадъци".

Строителните дейности се контролират от юридическо лице, упражняващо независим строителен надзор в съответствие със Закона за устройство на територията, се посочва в съобщението.

От 2017 г., когато започват строителни дейности на площадката, отговорността за изпълнението на строителния процес е на строителния консорциум, включително и контрола на достъп до площадката.

Ръководството на Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци" изказва искрени съболезнования на близките на загиналите.

Кран е издигал арматура, въжето се е скъсало и арматурата е паднала, което е довело до инцидента. Единият пострадал е с фрактура, другият - с охлузване, допълват от МВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още по темата: АЕЦ Козлодуйзагинали
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
2
 
0
 
! Отговори
Миткалото преди 4 години
До преди 4 години инсталациите им бяха разположени в Аляска- за климатични въздействия,поройни дъждове,земетресения,цунами и други.Всичко това им струваше на сащ много скъпо и я закриха - измислиха нови начини чрез самолети и така нататък.
65
1
 
0
 
! Отговори
Миткалото преди 4 години
Като съм писал земетресение -(слушай дъще сещай се снахо)
64
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До МиткалотоСАЩ НЕ МОГАТ да предизвикват земетресения! HARM, марм са измислици, с цел да плашат и внушават колко са велики! Ако можеха, щяха да сринат Москва и Пекин!Някои други белички могат да направят, например знаейки траекторията и това, чев този момент не могат да бъдат засечени, смощен електромагнитен импулс да провалят полета на "Фобос - грунт" или както там точно се казваше.
63
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има ли поне ЕДИН добър за България ден или договор?Съпихте страната си с подмазваческата си,гъзолизка политика,аман!-----Гербери отивате си,АБВ И БСП да се връщат!Край!На хората им писна от накадърно управление и вреди нанасяни на населението и България ежедневно!
62
0
 
3
 
! Отговори
Ужас! преди 4 години
Инцидентът е станал тази сутрин по време на работа. Върху работниците са паднали купчина железа, съобщи НТВ.Възложител на обекта е Държавно предприятие Радиоактивни отпадъци,а изпълнител на строителните дейности на площадката е Германо-български консорциум Националнохранилище за радиоактивни отпадъци.В официално съобщение от държавното предприятие се казва,че отговорността за изпълнението на строежа и контрола за достъп до него е на строителния консорциум/Има ли поне ЕДИН добър за Българи
61
0
 
3
 
! Отговори
Ужас! преди 4 години
На площадка Радиана се изгражда национално хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци, създадени на територията на България.Договорът за изграждане на първия етап от хранилището е подписан през 2016 г., а от 2017 година, когато започват строителни дейности на площадката, отговорността за изпълнението на строителния процес е на строителния консорциум, включително и контрола на достъп до площадката, уточняват още от Държавно предприятие Радиоактивни отпадъци, съобщава БНТ
60
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който стои под стрелата, той е виновен.На всеки кран пише "Не стой под стрелата".Загинали са от собствената си глупост.
59
0
 
6
 
! Отговори
БРАВО преди 4 години
С Риск да ме Изтрият - Българо-Германско - Държавно - Радиоактивно .Няма такова Нещо - Там се прави нещо от БГ МАФията , копаят някакви Дупки и заравят Радиоактивни Материали .Държавата е ЕВНУХ .
58
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"ТРЯБВА ДА СЕ протестира против изграждането на тази площадка за ядрени отпадъци.Който зарежда реакторите той трябва да си изнесе отпадъците в своята страна,а не тук да става гробище за ядрени отпадъци."С руснаците имаме договор за отвеждане на радиоактивните отпадъци и обезвреждането им на тяхна територия. След като цъфнаха американските експерти, разбирам, че сме започнали да строим ядрено хранилище на наша територия. Да помислим какво точно се е променило.
57
0
 
11
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
Пак ли умрелите са виновни??? Щото обикновено е така !??
56
0
 
11
 
! Отговори
до 44 преди 4 години
2-*** умрели на място, 2-*** ранени, това е каквото аз разбирам...
55
4
 
6
 
! Отговори
Миткалото преди 4 години
Сега загинаха двама а по-късно ще загинат хиляди отровени.Спомнете си за факушима японците не изпълниха исканията на сащ и те им предизвикаха земетресение.
54
1
 
13
 
! Отговори
Миткалото преди 4 години
ТРЯБВА ДА СЕ протестира против изграждането на тази площадка за ядрени отпадъци.Който зарежда реакторите той трябва да си изнесе отпадъците в своята страна,а не тук да става гробище за ядрени отпадъци.
53
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има си правила за труд и безопасност- очеизвадно не са спазени. Каски носили ли са? 99%- не. Въжето проверено ли е? 100%- не. Айде стига празни приказки. Поредните, които работили немарливо и плакали. Толкова. Нали ги виждам по строежите? Да минат номер, да замажат набързо да свършат. Каски- глупости били. Ръкавици- също. Като оня, който го удари мълния и го уби на строежа, защото не спазвал никакви правила. Дарвиновата класация да се намеси...
52
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жалко за хората. Иначе отпадъците към депото край Чернобил.
51
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко отново продаде България за стотинки и това е резултата! Скоро ще се разбере за последните сделки на Винету с империята на злото. Това е само първо действие - антракт. Скоро ще се усети във всеки дом!
50
6
 
17
 
! Отговори
И.Христов преди 4 години
НЕ ПИШЕТЕ ГЛУПОСТИ!!! ИНФОРМИРАЙТЕ СЕ ПРЕДИ ДА ПИШЕТЕ! ТАЗИ ПЛОЩАДКА НЯМА НИЩО ОБЩО С АЕЦ КОЗЛОДУЙ. ИНЦИДЕНТЪТ, ЗА СЪЖАЛЕНИЕ С ТРАГИЧЕН КРАЙ, НЕ Е СВЪРЗАН С РАДИАЦИЯ, РАДИОАКТИВНИ ОТПАДЪЦИ ИЛИ КАКВАТО И ДА Е АВАРИЯ В ЦЕНТРАЛАТА. СТАВА ВЪПРОС ЗА НАРУШЕНИЕ НА ПРАВИЛАТА ПО БЕЗОПАСНОСТ НА ТРУДА И ПО-ТОЧНО НЕСПАЗВАНЕТО ИМ!!!
49
1
 
3
 
! Отговори
Помня преди 4 години
До 1 50 По това време хората изграждаха втора ел. инсталация с 12 волта и акомулатор ,да имат поне светлина.
48
13
 
14
 
! Отговори
25г. преди 4 години
Цял живот слушам за лошия комунизъм, но с времето се убеждавам, че са били зле мързеливците и далавераджийте на които не са им минавали номерата. Потомствени безделници ни окрадоха последните 30 години и вече е супер!
47
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Излишен е 7-ми блок на АЕЦ-а, който не съществува, но пък си има директори и персонал с космически заплати, хаха :)