Държавата отказва да стопанисва язовири заради липсващи документи

Едва стотина общински водоема са без проблеми
16 яну 2020 09:23, Петя Славова
20
Държавата отказва да стопанисва язовири заради липсващи документи
Снимка: БГНЕС

Държавата отказва да стопанисва заради липсващи документи близо половината от язовирите, които общините не могат да поддържат. Към края на миналата година от Държавното предприятие "Управление и стопанисване на язовирите" (ДП УСЯ) са издадени 132 заповеди за приемане и 1215 заповеди за отказ на общинските язовири, показват данни на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ).

На последното за 2019 г. заседание Управителният съвет на организацията на кметовете е разгледала текущото състояние на процеса по прехвърляне собствеността на общинските язовири на държавата, съобщава "Монитор". Такава възможност бе дадена от законодателя преди две години, тъй като общините нямат ресурс да я поддържат в нормално експлоатационно състояние.

Още по темата
Държавата задели 500 млн. лв. в свое дружество, за да започне да ремонтира най-критичните язовири. До министъра на икономиката са подадени заявления за прехвърляне на язовири от 119 общини за общо 2734 броя язовира.

Отговорността за стопанисване и управление на язовирите е сложно разпределена между държавни структури, предприятия, министерства и общини. Прави впечатление големият брой откази, както и липсата на информация за хода на процедурата при голяма част от заявените за прехвърляне язовири, коментира Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ).

Държавната агенция по метрологичен и технически надзор (ДАМТН) изтъква констатирани от нейните експерти проблеми, сред които са разминавания в акта за собственост с отразените граници в картата на възстановената собственост и в кадастралната карта, несъответстващо на акта за собственост на язовира вписване в кадастралната карта на начина за трайно ползване на обекта (напр. ниви, гори и др.), наличие на съсобственици на земята по кадастралната карта, непълно отразяване в кадастралната карта на територията на всички съоръжения на язовира или стената и т.н.

С решение на Народното събрание бяха приети промени в Закона за водите и се създаде ДП УСЯ. На държавното дружество бяха възложени извършването на комплексно управление на язовирите – публична и частна държавна собственост, както и за финансиране на тези дейности се осигуряват средства основно от държавния бюджет. Реално предприятието започна да функционира в края на юли 2019 г. За ресурсно осигуряване на дейността му с постановление на МС от 15 август 2019 г. от държавния бюджет беше извършен трансфер в размер на 12,1 млн. лв. След предприемане на изменението в Закона за водите от изпълнителите на местната власт започнаха действия по уточняване на статута и промяна на собствеността на язовирите.

Този процес продължава и до момента, обясни в края на миналата година пред депутатите икономическият министър Емил Караниколов. Работата на ДП УСЯ е под негово наблюдение.

С две решения на МС, от 13 юни и от 4 октомври 2018 г., Министерският съвет одобри списък от 418 язовира, нуждаещи се от спешен ремонт.                                                                                                                                                          

В изпълнение на Закона за водите с първото решение Министерският съвет определи Държавна консолидационна компания (ДКК) като търговско дружество със 100% държавно участие в капитала, което да възлага ремонта и реконструкцията на посочените 418 язовира. Възложено е на ДКК да извърши съответните дейности. По този начин се осигури възможността да се предприемат спешни действия и да се провери техническото и експлоатационното състояние и съответно отговаря ли на нормативните изисквания по отношение на язовирите. Осигуряването на средства за реализирането на тази дейност беше извършено от държавата под формата на непарична вноска в размер на 500 млн. лв. от капитала на компанията

Към края на миналата година от тези 418 язовира са възложени 182 обекта от тях. Тук става въпрос за паспортизация, намиране на документи и съставяне на документи, което се извършва от Държавната консолидационна компания.

Според НСОРБ друг проблем е прилагането на измененията в закона от 2018 г., касаещи класифицирането на язовирите. Чрез класифицирането на „големи“ и „малки“, на „потенциално опасни“ и с „ниска степен на опасност“, за последните следваше да отпаднат тежките изисквания по поддръжката им и те да излязат извън обхвата на контрол от ДАМТН. Това все още не се е случило. В резултат тежките изисквания за малките и безопасни язовири са все още в сила и ДАМТН продължават да налагат актове на кметовете на общини и за тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Зелко преди 4 години
До Анонимен 17 : Не се е отказала от Министерства ,ведомства ,администрация ,автомобили ,други лакомства и т.н. ! Напротив ,увеличават се бройките и Народа плаща !
19
1
 
0
 
! Отговори
Ончо преди 4 години
Ами , питайте седесарските ликвидационни съвети и поземлени комисии ,къде са документите и как продаваха язовирите ! На едни свои хора стената ,на други водата , на трети земята под водата ! Забележете , абсолютно беше забранено на Кметовете да се месят в работата на комисиите и съветите-директно бяха подчинени на далавераджиите в министерствата !
18
0
 
2
 
! Отговори
мишо бирочето преди 4 години
а аз отказвам да плащам данъци заради липсващи пътища, здравеопазване, съдебна система, полиция, вода, евтина енергия, икономика, земеделие. къде да си пратя заявлението? а като не ми доставя горе изброените неща за какъв шлеп ми е държават и каква функция изпълнява? на кого служи? къде да опънем черните бесилки?
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Тодор Живковдържавата се отказа от образование, здравеопазване, ел енергия, водоснабдяване, гори язовири, мостове, малки населени места , психично болни хора, хора с тежка инвалидност....а от какво не се е отказала
16
1
 
5
 
! Отговори
IQ < 69 преди 4 години
Сигурно съм *** и не ги разбирам тия работи, ама нали в началото на 90-те държавата ни:- нахендри 3- и 5-членките, уж да решат въпроса със собствеността/връщането на земята- ликвидира големите проектантски институти и организации като Енергопроект, Водоканалпроект, Хидрострой и т.н., а документацията за изграденото от тях отиде за вторични суровини- с прехвърлянето на собствеността задължи съответните власти да направят необходимото в разумен срокСега излиза, че куче влачи, диря няма?!
15
1
 
9
 
! Отговори
ФАКТИ преди 4 години
Бай Тошо навремето каза една много умна мисъл визирайки евроатлантиците: Това което е направено по мое време вие няма да можете дори да го поддържате!
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами тоз г-н Войнов кво прави до сега, цела служба му разкриха за да и стане началник.
13
0
 
10
 
! Отговори
мак преди 4 години
Държавата си измива ръцете и прехвърля отговорности. Проблема със собственост не е от вчера, нали? Ред е на мостовете, положението бе същото- кой е длъжен да ги поддържа. И тях държавата да "подари" на общините и да се отърве от задълженията.
12
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АЗ СЕ ОТКАЗВАМ ОТ ДЪРЖАВАТА
11
0
 
16
 
! Отговори
Диана преди 4 години
Държавно предприятие" Борба с ерозията" строеше без документи малките язовири .Те са и най опасните защото преливат поради лошо строителство -от тях искат да се оттърват ДАМТН, където нямат компетентност поради липса на специалисти хидро инженери.Щом бивш пожарника ги управлява - няма какво да се коментира за работата им.
10
0
 
20
 
! Отговори
Край преди 4 години
Дедите ни ги направиха с кирки и лопатиНие не можем даже да ги опишем
9
0
 
19
 
! Отговори
Невъзвращенец преди 4 години
Няма документи - няма водичка. Това е положението. МИНКЕ! Иначе данъчета не отказва да събира, че и нови измисля. Егаси некомпетентните гробажийски утре.пки
8
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами "държавата" да бъде така добра да се снабди с документи. Малко неудобно става че чак сега са вденали, че добросъвестният стопанин трябва да има това - онова. И ножът и хлябът е у тях.
7
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавата отдавна предаде язовирите в ръцете на мутрите/борците/мафията/политиците,и до сега смучеха само девиденти.От сега натакък,ще трябват инвестиции които би трябвало да са постъпвали в касите на държавата.Но къде ли са постъпвали до сега? Може би в приятелски Дружества,наследени от бившата номенклатура по партийна линия по времето на Приватизацията.
6
1
 
22
 
! Отговори
Елемаг преди 4 години
Абе ,харесал съм 1-2 мисля да ги зарибя.Ако се завъртят пари,дали няма да се появят документи за тях?Особенно ще се окаже,че притежаващите собственост и документи ще са на ГРОБ!!!Все бях чувал,ама да има нещо и да няма документ за тях.Ми национализирайте на мига бе!!!
5
0
 
15
 
! Отговори
Блато преди 4 години
Законодателството в областта на управлението на водните ресурси е голям батак.
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голямата част от тези "язовири" са пълни с тиня
3
1
 
16
 
! Отговори
БАЙ преди 4 години
И сега кмета като не сака язовиро и държавата като го не сака - я моем ли да го вземем ????
2
1
 
29
 
! Отговори
БАЙ преди 4 години
Мдааа, ако в двора ми открият наркотици - мои са и ме арестуват , ако открият нефт - техен е и ме гонят !
1
1
 
23
 
! Отговори
Тодор Живков преди 4 години
това което построих вие (ГЕРБ) не може да го боядисате некадърници