Само за месец: Над 2000 болни от варицела

Ваксина срещу болестта вече е в процес на регистрация у нас
18 яну 2020 13:00, Петя Славова
14
Само за месец: Над 2000 болни от варицела
Снимка: pexels.com

Над 2 000 регистрирани случаи на болни от варицела от началото на годината. Това казват здравните власти. В голяма част от детските заведения в страната поставиха групи под карантина.

От няколко дни, 4 групи в 7-мо ОДЗ "Детелина" са под карантина. Болните деца са няколко, но вероятността и останалите в групата да се разболеят от варицела е над 90 процента. Защитени са само тези, които вече са я изкарали.

"От септември досега имаме 40 деца, които са преболедували", каза пред Нова тв директорът на 7-мо ОДЗ "Детелина" Ксения Семизорова.

Лекарите все пак успокояват, тъй като при деца, заболяването се преболедува много по-лесно. Заради огромния брой на болните, от тази година ваксината срещу варицела влиза в препоръчителния имунизационен календар.

Ваксина срещу варицела вече е в процес на регистрация у нас "Включвайки я в календара, ние даваме сигурност на производителите и вносителите, че може да се ползва, узаконено е", каза още главният държавен инспектор д-р Ангел Кунчев.

До този момент ваксината не се предлагаше на българския пазар, но разрешителните вече са дадени.

"Към момента не е ясно каква ще бъде цената й, нито колко от българите ще отидат до аптеката, за да си я купят. Независимо от интереса обаче, следващата стъпка е ваксината да влезе в задължителния имунизационен календар", добави председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
31
 
! Отговори
@Vlady преди 4 години
И аз съм чела, че ваксинирането срещу варицела започва доста по-късно, затова и се зачудих дали е възможно да я имам тая ваксина. Което ме навежда на мисълта, че картонът ми с ваксините може и да е лекинко фалшифициран. Много интересно. Благодаря за инфото.
12
0
 
33
 
! Отговори
vlady преди 4 години
До АнонименМасово ваксиниране срещу варицела започва след 1995г., преди това е имало само отделни експерименти. През социализма няма как да е прилагана такава ваксина.
11
2
 
31
 
! Отговори
Анна преди 4 години
Ох, от коха я чакаме тая ваксина! Нямам търпение да я пускат вече. Моите са на 10 и 16 и не са я карали, предпочитам ваксина пред болест.
10
4
 
39
 
! Отговори
Alastair преди 4 години
Преди не бях твърдо против ваксините, но напоследък гледам - само с ваксини ни занимавате. Всяка втора болежка вече е сериозна, опасна, смъртност, проценти... Варицелата е добре да се изкара, колкото се може по - рано. Инак, когато и да е - винаги получаваш. Да се натоварва и обърква естествения имунитет, чрез тия бъркочи, които днешната медицина нарича "пробив", лично аз смятам за невежество. Данните, с които се манипулираше обществото се оказаха манипулирани. Всичко се прави с цел печалби.
9
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ваксината еднократна ли е или е необходимо през известен период от време да се прилага отново (кога падне титърът на антителата)?Задължителна ли ще бъде или препоръчителна?P.S. Не съм антиваксър, даже точно обратното - твърдо против съм антиваксърите.
8
5
 
36
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
И портретите на колко покойни американски президента са подарили ГлаксоСмитКлайн и Новартис за узаконяването на тази ****отия?
7
4
 
90
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Странното е, че на картона ми от соца пише, че имам ваксина срещу варицела. Някой знае ли дали са слагали тогава? Сега бих си я сложила веднага.
6
6
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Очаквам ваксина срещу ринит и болки в косата.
5
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми хубаво. Тази болест без друго трябва да се мине и ако това си стане в детска възраст е най-добре.Нищо лошо няма тук.
4
14
 
38
 
! Отговори
до 3 преди 4 години
Ако имах възможност щях да си ваксинирам децата си не да ги гледам как се мъчат 2 седмици. Явно си от маминките дето са спец по медицина.
3
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е че то при 100 случая обявяват тревога а тук в Булг аристан на 2000 случая за 17 дена е просто ежедневие ... хора спасявайте се от това блато докато е още време
2
7
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Заради огромния брой на болните, от тази година ваксината срещу варицела влиза в препоръчителния имунизационен календар."Целта е изпълнена тази вксинавече е задължителна.
1
3
 
39
 
! Отговори
niki преди 4 години
А защо никъде не се казва, че ваксина ще има тази година САМО в София, и то 1200 бройки?