За оптимизация: Бензиностанциите да не работят през нощта

Да има терминали, с които шофьорите да си взимат гориво
18 яну 2020 12:15, Петя Славова
59
За оптимизация: Бензиностанциите да не работят през нощта
Снимка: архив, Булфото

Нов начин на обслужване въвеждат част от големите бензиностанции - нощем търговските обекти се затварят и остава да работи само един служител на гише.

Принципът е като при денонощните аптеки, които най-често след 22 часа не са отворени, а има само един фармацевт, който обслужва клиенти на гише. Най-често се оставяло да работи гише в обекти, където няма интензивен трафик през нощта, както и на такива на отдалечени места. Тази практика обаче не може да бъде въведена на бензиностанция, където има колонки за зареждане с газ. По нормативни изисквания там трябва да има служител, който да зареди автомобила, тъй като не е позволено шофьорът да го прави сам.

Основната причина за новия начин на работа е оптимизацията на разходи - така на смяна оставал само един човек и се намалявали парите за нощенн труд. В момента, за да се поддържа денонощен режим на работа, се назначават хора на три смени, а през нощта има поне двама  души - един касиер и още един служител, който да обслужва колонките, съобщава "24 часа".

В някои места общините все повече притискали петролните компании да ограничат извънредното работно време. Основно това ставало в по-малките градове, където денонощните бензиностанции с кафене и магазин се превръщали в места за събиране на повече хора. А повишено ниво на шум след 22 ча са нарушава разпоредбите за спазване на обществения ред.
 

Това е нормална практика, за да могат компаниите да намалят разходите, с което да задържат цените на горивата, коментира Живодар Терзиев - председател на Българската петролна и газова асоциация. Той потвърди, че някои от големите компании вече прилагат метода с нощното гише, а други планират да го въведат. При по-малки компании пък част от обектите не работиле изобщо през нощта.Според Терзиев бензиностанции с малък трафик, които работят през нощта не са рентабилни и носят загуби на компаниите.

Той допълва, че тенденцията е да се преминава към модел изцяло на самообслужване през нощните часове.
На колонките ще се монтират терминали, които да позволят плащане с банкова карта или кеш. Клиентът зарежда сума, за която иска да сипе гориво, след това колонката на бензиностанцията заработва.

Тази практика вече е въведена в редица западноевропейски държави, където бензиностанциите са затворени след определен час и работят само колонките на самообслужване.

Такива бензиностанции вече има изградени и у нас - няколко от големите вериги имат обекти, които са изцяло без персонал. Според експерти от петролния бизнес издръжката на сравнително малка бензиностанция със служители, които работят денонощно, е приблизително 90 000 лв. на година - за заплати, осигуровки, облекло, ток и други консумативи. За покриването им трябвало да се продават 1000-1200 литра горино на ден. При голям обект сумата надхвърляла 250 000 лева, за покриването на която е нуждна продажбата на четири пъти повече горива дневно. При обект изцяло на самообслужване тези пари се спестяват и може да бъдат използвани за реинвестиране в бизнеса.

Въвеждането на новата схема в част от бензиностанциите е свързано и с неудобства - освен, че клиентите сами трябва да зареждат автомобилите си, не могат да ползват магазините в бензиностанциите или тоалетната.
Експерти посочват и друга причина за избора на работа с едно гише нощем или на самообслужване - минимамлизирането на риска от инциденти и кражби. В повечето големи вериги касиерите в бензиностанциите са жени. При 24-часов режим на работа те дават и нощни смени, без да има допълнителна охрана, което изкушавала крадци да  се опитват да правят обири.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абсурд, та нали всичко останало освен бензина е 200-300% надценка, вземи си сандвич, кафенце и т.н. търговеца печели добре от това. На мен един път ми се наложи да взема кабели за даване на ток от бензиностанция - е платих си като поп 4 пъти повече от колкото са в Метро.
54
1
 
14
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 4 години
Всичко оправихте, та бензиностанциите ще оптимизирате... Аман от мозъци.. Тия герберасти нямат ли по-важна работа - да крадат ?!!
53
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще оптимизират работата на бензиностанциите. Това е добре, но още по-добре ще е, ако се оптимизират правителствата. При това, те да не са само с председател Методиев Борисов !
52
2
 
7
 
! Отговори
Във Франция преди 4 години
Си зареждаш и плащаш с карта или кеш (предварително пъхаш картата или парите за информация та хитрите ***) и си сипваш без служител през нощта
51
1
 
13
 
! Отговори
Мара шепина преди 4 години
В заведенията за удоволствия минавали на самообслужване.
50
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе хора, то в западна Европа вече почти няма и касиерки по супермаркетите бре. Ако си с десетина покупки си минаваш на "селф" касата.
49
2
 
25
 
! Отговори
Възмутен преди 4 години
При обект изцяло на самообслужване тези пари се спестяват и може да бъдат използвани за реинвестиране в бизнеса....А аз си помислих, че ще се отрази на цената на продаваните горива на обекта, както е по целия свят.
48
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Хамбург и газта е на самообслужване
47
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За тоалетна е лесно, клекваш зад колонката и готово. А за зареждане, слагат pos-терминал в колонката, плащаш и зареждаш.
46
4
 
40
 
! Отговори
ss преди 4 години
90000 годишно се избиват с по 1000 продадени литри на ден!! Значи печалбата е ....0,24 ст от литър!! Айде бе..Бах мааама му!90000 годишно правят по 7500 на месец. За двама служители 3000 лв разходи (с осигуровки и данъци) . Значи останалите 4500 разходи за ток, облекло и др. Абе тези да не купуват работно облекло от Версаче?!
45
2
 
19
 
! Отговори
ово е стандарт преди 4 години
Че по селата масово си носят празни пластмасови туби от минерална вода 10 л и си наливат гориво от близката бензиностанция по път за село ******** ама това гражданята са слепи и глухи за бдж .....
44
3
 
3
 
! Отговори
az преди 4 години
Казах и т.н.
43
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Явно троловете руски никога не са ходили в западна Европа.
42
3
 
47
 
! Отговори
гражданин преди 4 години
При намаляване на разходите, парите може да се реинвестират от мениджърите в нови гърди, нови джипове, повече екскурзии и почивки по цял свят. Така де! И аз да бях шеф, защо да плащам на разни провинциалисти, когато може да си гледам кефа. Един път се живее!
41
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първо, това няма да намали цената на бензина, второ 90 хиляди, особено за хора в бизнеса с бензина са нищо.
40
3
 
11
 
! Отговори
пу-пу-пу преди 4 години
До Анонимен 39Как от вендинг машини, бензин и дизел в разфасовка от 0,5 до 11 литра в бутилки ли?
39
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добра идея.Има вече държави, в които на самата колонка има ПОС и само си цъкаш картата.
38
2
 
14
 
! Отговори
късметлия преди 4 години
До Анонимен 19Много обичам САМ да си зареждам бензин, така загубата от удар в грамажа е най-малка.
37
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Винетките са основния проблем, не персонала.
36
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко от вендинг машини и това е!