Затвориха "Хематология"-та в УМБАЛ Бургас

Нямало специалисти, а пациентите...
Обновена: 18 яну 2020 14:01 | 18 яну 2020 14:00, Петя Славова
26
Затвориха "Хематология"-та в УМБАЛ Бургас
Снимка: БГНЕС

Отделението по “Хематология” в УМБАЛ-Бургас преустанови работа заради липса на специалисти, които да работят в него.

Още през ноември миналата година цациенти с хематологични диагнози не се обслужват, съобщиха от болничното заведение. Омбудсманът на Бургаска областсигнализира медиите и институциите и апелира за спешно разрешаване на проблема.

Причината за проблема е кончината на единствения специалист-хематолог. Били са провеждани разговори с няколко специалисти в тази област, но нито един от тях не се е съгласил да рапочне работа в болницата и така да се възстанови работата на отделението.

Специалистите-хематолози в Бургаско са петима, защото специалността е рядко срещана. Нито един от тях не е съгласен да започне работа в отделението.

С някои от тях разговор е провеждан повече от веднъж, посочиха от пресслужбата на УМБАЛ. От там отбелязаха, че за проблема са информирани с писма Министерството на здравеопазването /МЗ/, Здравната каса и Българското медицинско сдружение по хематология.

За да бъде решен поне временно проблемът, от болницата са поискали разрешение от МЗ и НЗОК, процедурите по кръвопреливане в болницата да се провеждат без специалист-хематолог на щат, а под надзора на такъв специалист, но на граждански договор.

Отделението разполага с необходимата апаратура и ако получим разрешение, имаме готовност да назничим специалист на граждански договор веднага, добавиха от болницата

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
До 22 преди 4 години
До Анонимен Аз хематолози няма да търся, щото левкемия или лимфом нямам, а и познавам, когото трябва, ако се наложи, не ме мислете мен.
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ! 20--------------------------Ами и вие ще се лекувате там,където има хематолози. Ще обикаляте страната и ще ги търсите.
20
0
 
0
 
! Отговори
До 18 преди 4 години
До Анонимен На някои са им 5 хиляди, но се замислете дали ги заслужават.
19
1
 
3
 
! Отговори
! преди 4 години
Ясно е къде е проблемът - младите не искат да работят за 1500лв. Дотук добре, ама чакай малко, ти сега излизаш от специализация, нямаш нито опит, нито нищо, как очакваш да ти дават по 10 бона на месец?!? Ще работиш за толкова, за колкото ти стигат познанията. Първо, да си научат медицината, че са гола вода младите лекари, така наречени, и после да имат претенции за заплатата. А за хематологията това важи с пълна сила - има двама добри специалисти в София и един в Пловдив, другото е трагедия.
18
0
 
0
 
! Отговори
Дофтур преди 4 години
Така ще бъде, докато тикви управляват кратуни!Още отделения ще се затварят и болници също!Тежка ще е съдбата на Серсемландия!
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавата като дотира обучението на студентите медици,те срешу това полагат умствен труд-да учат и да усвояват трудните медицински науки.И затова новозавършилите лекари никому и с нищо не са длъжни. Още по-малко за смешни заплатки от по 800 лв.Направете им началните заплати 5000 лв и може и да останат.
16
0
 
6
 
! Отговори
Коко преди 4 години
Дайте и града да затворим иначе строим спортни зали и други простотии строим щото от тях може да се краде апък кой ще ги пълни тези зали и най важното кой ще ги поддържа и с какви пари от лекар какво да откраднат затваряло едно отделение значи няма болни от тази болест като затворят всички значи в Бургас няма да има болни и хоп на първо място по здраве и хоп още един мандат на крадливото Мите
15
3
 
2
 
! Отговори
До СТАНИ ЛЕКАР преди 4 години
Номер 7 е напълно прав, колкото и да пишете срещу него.Разбира се, не е лесно да се следваш медицина и да станеш лекар, иска се 6 години учене, после 3 години допълнителни за специалност..............но, лекарите следват медицина ДЪРЖАВНА ПОРЪЧКА, което значи с данъците на всички българи!Затова трябва да са задължени след дипломирането си да работят минимум 5 години в България, ако не искат - да платят цялата сума за образованието си и тогава да ходят на Запад да печелят пари!!!
14
0
 
10
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 4 години
ЗАЩО В БУРГАС" ЗАТВАРЯТ " ОТДЕЛЕНИЯ ? АМИ ЗАЩОТО НЯМА ЛЕКАРИ . КОГА ЩЕ ИМА ЛЕКАРИ ? УМИРАТ "ВЪЗРАСТНИ" ЛЕКАРИ, А "МЛАДИ " ЛЕКАРИ ЩЕ ИМА ЛИ "НЯКОГА"? СЪМНЕНИЯ , СЪМНЕНИЯ ...
13
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То така или иначе Бургас е подчинен на Центъра по трансфузионна хематология в Стара Загора.
12
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Амо то в Бургас какво здравеопазване има?! И образованието е на същото ниво, а пък за измисления БСУ въобще да не говорим. Затова и всички се изнасят към София и Варна.
11
11
 
4
 
! Отговори
до 10 преди 4 години
До АнонименГлупав, по-глупав, най-глупав, червен *** . Какво да спориш с неграмотен човек.
10
1
 
17
 
! Отговори
Анестезиолог преди 4 години
Ако не е ясно за какво става дума - става дума за пари. С трици маймуни искат да ловят.
9
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Режима Герб ни докара до 4 национална катастрофа без да водим война!
8
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавата е пред колапс.
7
20
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако студентите по медицина си плащаха цялата сума за обучение, е разбираемо да нямата разпределение. Но при положение, че държавата им плаща преобладаваща част от скъпото образование, е недопустимо да нямат задължения към нея. Най-голяма вина за положението имат самите лекари, които имат амнезия откъде са тръгнали, за да станат професори, и търсят максимална печалба; оставиха болниците, където е по-тежко, с несравнимо по-ниски заплати.
6
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тепърва ще се закриват болници, защото няма достатъчно специалисти, а тези които ги има получават заплати като за бог да прости.
5
6
 
46
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
НАСЕЛЕНИЕТО СИ ИЗБРА ГЕРБ ОТНОВО ДА СИ ПАТИ!!! БУРГАС СИ ИЗБРА ГЕРБ ДА СИ ПАТИ!!!!
4
1
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що не му предложихте месечно възнаграждение, равно на възнаграждението на някой титуляр в Нефтохимик?Да видим дали щеше да има отказ...
3
3
 
30
 
! Отговори
Бургас преди 4 години
Това е следствие и на работата на обичаният ни кмет. Чичо Митко....да ни управлява още сто години...96416