Кои са застрашените язовири в България?

Министър Емил Димитров увери, че вода от София няма да се взима
20 яну 2020 21:30, Нели Христова
26
Кои са застрашените язовири в България?
Снимка: БГНЕС

"Водата, която в момента влиза в София, успоредно ще влиза и от водосбора на Белмекен. Успоредно по пътя ще се изгради водопровод 12-13 км, който ще свърже язовира на София с Перник. В момента ще ускорим посоките в София, който разбира е доволен от тази работа", каза министърът на околната среда и водите Емил Димитров пред bTV.

"Имам нов шеговит прякор - премиерът като ми спускал задачи и ми казвал "Реви, Зори, реви". Любим прякор ми остава Ревизоро", нова отговори Димитров на въпрос на водещата дали му харесва прякора "Язовиро", който плъзна в медиите покрай новата му длъжност.

"Това което може да отиде към Белмекен, може да иде към язовир Бели Искър. Това не е вода на София, това не е вода, която някога е ползвала София. Няма да взимаме вода на София, ще дадем вода, която трябва да отиде до Белмекен. В следващите 4 месеца няма да има никакъв проблем. Беше направено всичко възможно, ако кажем, че са бездействали министрите ще си сложим грях на душата. Трябва да се реши трайно проблема. Ще може и от Перник към София да се подава с тази помпа. Моите роднини живеят в Перник, и аз съм притеснен. Има едни 40-45 дни, в които може да се поберем. Притеснени сме. Тази вода е за питейно битови цели", каза още той.

"Всяка една мощност има един огромен язовир и един оборотен. Така е и "Стомана Перник". 2001 година някъде е решено, че водата от водопровода е по-важна. Оставени са без надзор съоръженията", добави той.

"В Шумен са имали собствен язовир и той по същата начин е разграбен. Ние там сме в предкризисно състояние. За Перник от Бошляк ще се изгради трасето. Язовир Пчелина ще качи горе водата. Всеки, който му е пробита водата, не си оправя системата. Ако пусна вода в реката съм виновен, но той ако през пробитата система я пусне, всичко е наред. Вместо да се оправят загубите се вика "дайте ми повече вода". Застрашените язовири са Ястребец, Дяково, Асеновец, Студена. Преди време инженерите са мислили и София с вода е много добре", добави той.

По темата с отпадъците Емил Димитров каза: По всяка вероятност ще издадем принудителна заповед за ТЕЦ "Бобов дол". Ще почне да се работи само на въглища и няма да се слагат отпадъци, докато не се приведе в този вид, в който трябва. Боклукът ако не го горим, трябва да правим хеопсови пирамиди във всеки град, за да се складира. Проблемът е, че няма инсталации. Възложено ми е да правя нови правила за боклука. Българските граждани трябва да пият чиста вода и да дишат чист въздух. Единствената инсталация с разрешение е в ТЕЦ "Сливен". Когато нашия боклук се изгори, тогава трябва да се гори от чужбина. Изнасяме много повече, отколкото се внася. Искам каквото се внася да се гори в годни инсталации. Когато няма инсталации, няма да се надлъгваме.

"Вероятно ще направя златен регистър. Тези, които не са правили проблеми - да внасят. Като мине границата, да не се гоним вътре. Нека и на границата и където отиде да си го проверят. Ще има тристепенна форма на контрол", каза още министърът.              

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Нарочно преди 4 години
Ви вдигнахме цената на водата по-малко да консумирате за да имаме парички от вец на голяма далавера сме.
17
2
 
3
 
! Отговори
Тодор Живков преди 4 години
До юни месец 100% на воден режим умишлено предизвикан от Герберугите по заповед на Световната Банка и МВФ. Започва приватизация на всички ВОДНИ РЕСУРСИ на една от най богатите на води държави в Света-България. Светът е във водна криза някой трябва да открадне водите на България. Сега е Перник до средата на годината всички БГ градове ще са в умишлено предизвикана водна криза.
16
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цяла България е застрашена от БКП и ДПС, които отчаено искат власт. Това са две антибългарски партии, които се интересуват само от кражби и далавери. Боже пази България от това зло.
15
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво управление на ГЕРБ е това да управляваш Държавата с Патриоти ,които издават и продават фалшиви лични карти,Патриоти които тровят собственния си народ,Патриоти които оставиха 500 000 население без вода.
14
3
 
6
 
! Отговори
БАНко преди 4 години
България е.ЗАСТРАШЕНА !
13
2
 
12
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Господин Ревизоро е една балалайка и нищо повече. Помним го как по същия начин пое митниците преди години ...Много сладки приказки, много обещания, а резултатите му мижави.Аз лично ще бъда много изненадан, ако успеят да пуснат на перничани водата, без да спрат на софиянци.Важно е далавера да има !Слушам сега пак за едни нишо се говори ...Ще пада крадене покрай тази водна криза !
12
2
 
21
 
! Отговори
ГНЕВЕН преди 4 години
ВЕЦ овете източиха язовирите през юли и август ,защото тогава изкупната цена на тока беше 250 лв за МГВат.Сега е 90лв. И всички от този бранш го знаят.А всички ВЕЦове са на герберунгели-предатели и родоотстъпници.Министъра Емо , спец по всичко ,сега ще се прави на компетентен ,докато изтече мандата на кабинета "Тиква-3".Всички са за стълбовете ,всички управници и техните патриотични слугини като Емо.
11
3
 
18
 
! Отговори
Гуно преди 4 години
Докато проклятието ГЕРБ е в сила - всички язовири са застрашени. Всичката вода е застрашена. След като подръжката на жизнено важен ресурс е пренебрегната с цел ненаситни печалби, въпросът е къде ГЕРБ ще направи следващия си удар
10
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Осъзнайте се.Вкарват ви нарочно в конфликти. ВЕЦ срещу хората. ВЕЦ, ВЕЦ.... Питайте хората.в Перник. Оня ден не се дишаше от серен диоксид, Щото искате да имате ток. Но ТЕЦ а произвежда отрова във въздуха- серен диоксид, и още много отрови...В Е Ц а произвежда екологична електроенергия и винаги е в началото на водопроводите за питейно- битови нужди. Не те са проблем, а крадлвите политици. ВИК да с огромни загуби. 60-95%. Значи водата не не достига до чешмите от 100л. достигат 40 до 5л.
9
3
 
3
 
! Отговори
Експерт преди 4 години
През ВЕЦ Студена минава водата за Перник. Колкото са пили и се моили с вода в Перник , толкова и ВЕЦ а е работил......Стига лъжи....
8
5
 
4
 
! Отговори
Тя преди 4 години
ВЕЦ овете са на водопроводите и колкото се вода черпи - за домакинствата, толкова и минава през турбините. Не се заблуждавайте хора. Лъжат Ви. Не е В Е Ц а причината.
7
3
 
6
 
! Отговори
Той преди 4 години
Аха.Загубите на вода от ВЕЦ са 0%. Често са на пи тейния водопровод, а след тях е ВИК мрежта, както е на Студена!!!!Загубите във ВИК мрежата са 75-99%. В Перник 75%. Забележете след ВЕЦ-а.Защо се заблуждаеате. Не ВЕЦ изпи водата.
6
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
айде сега тоя с ВЕЦ-а, дето е източил язовир Студена да плаща на цял Перник за вода! или пак няма виновни?!? чий е ВЕЦ-а, който източи язовира и остави стотина хиляди на сухо?!? що не е у панделата заедно с Нено???
5
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Това което може да отиде към Белмекен, може да иде към язовир Бели Искър. Това не е вода на София, това не е вода, която някога е ползвала София.""Белкемен" пълни "Бели Искър". "Бели Искър" осигурява 20% от пълненето на "Искър". Интересно ми е как не е вода на София? Тия плануват да развалят каскадно пълнещи се язовири, за да прикрият гафовете си. Пуснете си един гугъл мапс и вижте ако не вярвате - кой язовир от кой се пълни. Прочетете уикипедия. Това не е соца, да се лъжем с дезинформация.
4
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точно заради това не трябва да се позволява да има частна собственост в този сектор. Какво е това да си направиш ВЕЦ някъде, все едно строиш пързалка за децата?!? Капитализмът е уродлива система и стремително води света към гибел. Така обобщавам разговора, че не ми се разпъват повече локуми.
3
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Част от ВЕЦ се пазят като резервна мощност, ако е необходимо допълнително електричество. Макар и да не съм специалист, смея да твърдя, че може и без тях. Общият им принос към енергийната мрежа беше около 10тина процента. Може и да се лъжа, обаче.
2
8
 
4
 
! Отговори
Язовир преди 4 години
До 1:... А ЕЛЕКТРИЧЕСТВО ЩЕ ПОДАВАШ ти, Щото со много умен..... , за да НЯМА РЕЖИМ НА ТОКА!!!!
1
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Водният сектор е в КАТАСТРОФА!