Обиди, удари, насилие в Дом за възрастни: Прокуратурата проверява

Нарушенията са заснети със скрита камера
20 яну 2020 12:50,
34
Обиди, удари, насилие в Дом за възрастни: Прокуратурата проверява
Снимка: Pixabay

Видео от скрита камера разкри случаи на брутално поведение от страна на служители в дом за възрастни хора в Пловдив. Заради смущаващите кадри прокуратурата започва проверки.

"Ще решим въпроса със случая в Центъра за настаняване от семеен тип на хора с деменция в Пловдив по всички правила и ще оповестим мерките, кито ще вземем пред обществеността". Това заяви пред DarikNews.bg тази сутрин ресорният зам.-кмет по социалните дейности и европроекти в Община Пловдив Анести Тимчев.

Той посочи, че Общината извършва своите проверки по случая, паралелно с тези на Агенцията за социално подпомагане и Министерството на труда и социалната политика от самото начало, след получаване на сигнала.

Казусът касае дома за възрастни хора с увреждания "Св. Георги", където се помещава общинската социална услуга. В Центъра за настаняване от семеен тип в сряда, 15 януари, е влязла проверка на социалните и общината. Проведена е и среща с персонала.

Районна прокуратура-Пловдив предстои също да оповести мерките, които е бъдат предприети от нейна страна. 750 са социалните служители, които работят за общинските услуги в Пловдив, а този център от семеен тип е създаден преди 4 години, заедно с още три подобни - два за хора с деменция и два за психично болни.

До момента не са постъпвали сигнали от подобен тип, че има напрежение в екипа на този център, казаха от Общината.

Внучката на един от обитателите на дома е поставила камерата.Управителката на дома за възрастни хора в Пловдив Марина Тянева заяви, че в болничното заведение няма случаи на насилие.

За да бъде настанена в центъра, близките на възрастната жена са чакали с месеци. Само персоналът обаче знаел какво се случва вътре. Възрастните хора често били насилвани или наказвани - по преценка на болногледача, разказват действащи служители.

На записа се чува как болногледачки oбиждат, унижават и удрят възрастна жена. Тя е на 84 години, с деменция, напълно неподвижна. Записващото устройство е поставено от внучката й. Калинка Ненова забелязала, че някои от болногледачите удрят възрастните хора и се държат цинично с тях. Правело впечатление и че от лекарствата, които им дават, пенсионерите изглеждат като упоени. Записвала персонала в продължение на месец, включително и една от служебните им оперативки.

Ирина Ангелова още пази снимките от синините по тялото на майка й. Болногледачите твърдели, че жената падала и се удряла сама. Кога и как обаче никой никога не знаел. "Имаше синини по ръцете, отпечатъци от пръсти по китките, което ме навежда на мисълта, че тя е дърпана, натискана”, коментира Ангелова пред "Нова тв".

След поредното падане, възрастната жена се обездвижила, влошила се и починала. Въпреки че страдала от деменция, била лекувана с лекарства за шизофреници. От центъра изкарали и фалшива епикриза, че пенсионерката е лежала в психиатрията в Пловдив. Според подправения документ, когато я приели, жената била агресивна и крещяла по цели нощи.

Освен че си позволяват да удрят и обиждат, всяка вечер, без изключение, болногледачите заключвали пенсионерите и ги отключвали чак на сутринта. Случвало се и през деня - за наказание. Управителката на центъра отново отрича.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
Ива преди 4 години
Необходим е арест за всички , които са извършили тези престъпления, извършени по време на изпълнение на трудови задължения. Никакви оправдания не могат да спасят такова отношение към служебни задължения. А това е отношение към живи същества-болни хора. Директорката на дома не може да се оправдава, че не е знаела. Тя е длъжна да знае. Затова е там. Ниските възнаграждения не са оправдание.
25
1
 
3
 
! Отговори
KOKO преди 4 години
,,PROKARATURATA,,-AKO MOZE DA SE NARE4E TAKAVA...PROVERJAVALA....HAIDE STIGA STE PISALI ZABLUZDENIJA,PROVERJAVALA.TA,NIE NJAMAME PROKARATURA-TJA E SAMO NA HARTIJA.BOZE.....DALI SME TOLKOVA TAPI BALGARITE!?!?!?!?
24
1
 
3
 
! Отговори
KOKO преди 4 години
TAKOVA BEZOBRAZIE I BRUTALNOST,MOZE DA SE VIDI SAMO U NAS.STIGA SA SPALI VSI4KI INSTITUZII-SABUDETE SE OT LETARGI4NIJAT SI SAN.STIGA STE SI 4OPLILI NOKTITE PO OFISITE ZA POLU4AVANE NA ZAPLATI! VARSHETE SI RABOTATA,GREHOTA I SRAMOTA.SIGURNO I VASHITE MAIKI,AKO LEZAHA V TAKIVA DOMOVE I BJAHA OBIZDANI I BITI I GLADNI-NJAMASHE DA VI TREPNE SARZETO.OTVRASHRAVAM SE OT TAKIVA ***.
23
1
 
7
 
! Отговори
Не ни съобщават преди 4 години
каква месечна такса плащат близките на тези възрастни хора?По колко пари дават месечно, та с безпомощните им родители да се издевават малограмотни индивиди от помощния персонал?Кой разреши да бъдат наказвани чрез лишаване от храна хора, които не осъзнават какво вършат? И какво става после, някой приспада ли стойността на тази храна от месечната такса? Или хранителните продукти биват присвоявани от работещите в този социален дом? Един вид награда за дивашкото отношение към нещастните старци!
22
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Калинкие са навякъде !
21
2
 
7
 
! Отговори
Достатъчно преди 4 години
С такова образование и пример какъв персонал очаквате? Санитарите са отишли за рушвети от близките, а не за минималната заплата. Вече и 40 лв. на вечер им се виждат малко...Абе закривайте тази държава, не подлежи на ремонт!
20
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Животът е суров и жесток в Чалганистан.На стари години ще живеем като бездомни кучета в тази пропаднала страна.
19
3
 
22
 
! Отговори
Malian преди 4 години
В белите държави много възрастни хора живеят в такива домове. Там те имат своята среда и развлечения, за болните се полагат адекватни грижи от специалисти, а младите хора ходят на работа и плащат данъци. За разлика от нашата Тикволандия там данъците отиват по предназначение.Част от тези данъци са точно за такива домове. В България този момент е криво разбран. Хората, които обслужват тези домове също гледат на тези хора като захвърлени и отритнати от близките , а това не е така. Съд за извергите.
18
1
 
33
 
! Отговори
Няма значение преди 4 години
И в чужбина, в старческите домове има подобни случаи, но наказанието за такова жестоко отношение към възрастни хора се наказва със затвор, тълкува се като нанасяне на телесна повреда и се осъжда по закона.Тези изверги тук заслужават същото, но за съжаление не го получават поради корумпираната ни съдебна система.Що се отнася до заплатите- ами те са знаели каква заплата ще получават преди да започнат работа, имали са право на избор, никой не ги е карал насила. Без ценз това е което се предлага.
17
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дядовците могат да бъдат бити, няма никакъв проблем, бабите ги пази истанбулската конвенция.
16
2
 
50
 
! Отговори
Варна преди 4 години
За съжаление в България ако изглеждаш слаб и имаш лабилна психика те правят на мармалад.Повечето стари хора са подложени на геноцид.Естествено младите не мислят за това, докато не дойде тяхното време.
15
1
 
46
 
! Отговори
Възмутен преди 4 години
Уволнение на целия персонал и съд за ръководството, лекарката и мъчителите! Затвор! Та те са направили домовете за стари хора като концлагери! Да си ядеш фикалиите...!? Боже, накажи ги всички на мъките, на които подлагат възрастните! Наказанито на "болногледачката" от записа е да си хапне от своите фикалии!
14
1
 
41
 
! Отговори
Троя до Теодора преди 4 години
Теди, драга! Това, че жената е оставена в този дом за възрастни, не означава, че трябва да се отнасят с нея като с животно!
13
10
 
26
 
! Отговори
Троя преди 4 години
И за тази безчовечност, пак ли са ни виновни политиците?
12
27
 
19
 
! Отговори
Теодора преди 4 години
А тази внучка защо не си вземе бабата вкъщи???? Само които е имал подобен случай има право да съди! Неподвижно болен, дементен, имате ли идея за какво иде реч?
11
2
 
46
 
! Отговори
бай Спиро преди 4 години
Каква е квалификацията и най-вече заплатата на служителите в този "дом" ?!? Какво може да се очаква от служители без ценз и с 600 лв. заплата ?!? За пример - девойка на касата на магазина, докато ми подмята като парцали продуктите и си говори по телефона, между другото ме пита - Касова бележка искаш ли ?!... ! А торбичка да Ти дам ли ?....Заврях !! Викам, Госпожице, Вие да не би да сте ми правили "като вятъра", та си позволявате да фамилиарничите и да ми говорите на ТИ ?!? Евтин персонал !
10
1
 
42
 
! Отговори
Кармен Младенова преди 4 години
Не само гавра и насилие,ами им крадат и от храната от и без това бедната разкладка...
9
1
 
16
 
! Отговори
И ти преди 4 години
Сигурно ще попаднеш там.Лоши мисли в главата ти.
8
43
 
3
 
! Отговори
Да свикват преди 4 години
Като не са искали да правят много деца кат млади, тъй ще е. Чуждите хора нема да те гледат, така както твоето семейство.
7
2
 
40
 
! Отговори
Затвор преди 4 години
И пак затвор за посегателство на възрастен.УБИЦИ на майките ни и бащите ни г.дове.