Вода за Перник има до април, най-лошият сценарий е да не завали

Кметът на града обясни, че от яз. "Бели Искър" ще се черпят 600 000 кубика
22 яну 2020 10:15,
45


Пореден удар по перничани донесе авария с довеждащия водопровод до кв. "Железни заводи",  където ще бъде спряно водоподаването, докато не бъде отстранен проблемът.

"ВиК уверяват, че днес ще могат да отстранят аварията. Авариите станаха повече, затова имахме и смесване на чисти и мръсни води преди няколко седмици. Пуснахме искане за средства за подмяна на критичната ВиК инфраструктура, те бяха отпуснати, надявам се подмяната да започне до няколко дни", каза кметът на Перник Станислав Владимиров.

Още по темата

Той обясни, че се надява до края на деня аварията да бъде отстранена.

Владимиров коментира и спасителния план на правителството вода към Перник да бъде доставена от язовир "Бели Искър".

"Уверението е, че планът е да се насочи вода към "Бели Искър". При добра организация не трябва да има никакъв риск. Ангажиментът е за 300 литра в секунда и да се изгради трасе от Мало Бучино до Перник. С тях се гарантира, че ще се даде шанс на яз. "Студена" да започне да се пълни", коментира още Владимиров.

Той увери ,че сроковете за изграждане на съоръжението са 45 дни.

"Водата ще идва пречистена. Много мерки дадоха частичен успех, други бяха отхвърлени. Нямаме други варианти, единственият е да се присъединим към водопреносната мрежа на София", изтъкна Владимиров.

Той бе категоричен, че около 600 000 кубика ще бъдат черпени месечно и няма да се повлияе на водния баланс на софиянци.

"До около 2 седмици ще ползваме вода от водоземната ни кула. Вода за Перник има за още няколко месеца, разчетите на ВиК показват - до април. Продължава да пада нивото на яз. "Студена", всеки ден нивото му пада с около 5 до 7 см", обясни още Владимиров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него най-лошият сценарий е април да няма алтернатива и да не е заваляло дотогава.

"Не вярвам някой да е против спасителния план и изграждането на това съоръжение. Цялата страна видя кризата в Перник", допълни Станислав Владимиров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
1
 
! Отговори
Вержи преди 4 години
СТИГА СТЕ СТРЕСИРАЛИ ХОРАТА!!!!!!!
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Водата в Перник няма как да стигне до април, защото и в момента вече я няма никаква. Това е лъжа!
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А баце беше в Давос при милиардерите, нека де..билите вярват, че има само къща в Банкя, той си знае при кого са му парите и как се отплаща да му ги управляват
37
1
 
1
 
! Отговори
ikar преди 4 години
До АнонименЯзовирът е строен преди 1944 година, но още при строежа е имало технически проблем със стената, както тия дни разказа по ТВ човек, който е работил като младеж на строежа. И няма значение кой го е строил, а как са го строили и стопанисвали.
36
1
 
9
 
! Отговори
Диана Експрес преди 4 години
"Дъжд няма , няма да вали "Дъжд няма да има , с молитви и без молитви !Явно и дядо Боже вече е против ГЕрП ! Той -да , но 80-те процента - не !
35
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Язовир "Бели Искър" е замисъл на инж. Иван Иванов - като продължение на инициативата "Рилски водопровод".Този язовир е един от най-високо разположените в Европа.Досега другарите не успяха да го съсипят. Да видим сега какво ще се случи с тази безценна придобивка, създадена в епохата на Царство България. Още преди доста време някои започнаха да се обзалагат, че "Другарите, макар и вече да не са на власт, няма да мирясат, докато не съсипят всичко!"Господ да помага и на перничани, и на софиянци.
34
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Двамата водещи приличат на восъчни мъпети от улица Сезам...
33
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблемът идва от нефункционирането на яз. Пчелина, построен специално за завода Стомана. Ама няма кой да даде пари да го оправят, нали трябва да има за сараи и лимузини. Много по-лесно беше да точат откъдето може, пък после така или иначе никой не е виновен. И на мен нямаше хич да ми дpeме, ако знам, че съм безнаказан.
32
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като гледам прогнозите дъжд няма
31
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нема да се плашите, хаоса е само привиден.По "Турски Паток" ще пуснат вода. Баце вече е започнал да строи по 5 километра на ден и газопровода ще направи един лек завой към Перник.
30
0
 
16
 
! Отговори
Един преди 4 години
Баце за това ли позволи на метеоролозите да се отцепят от БАН - сега да му правят сечено и да не пускат дъжд? Да го саботират? НЕГО?!? Ми колко милиона наля на разните религии, па им позволи и да си запазят финансирането от чужбина - една молитва за дъжд не са направили! Срамота!
29
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ще останат без вода в софия не заради пернианци ами заради глупоста на българите дето си избират да ги управляват алчните бо.клу.ци от герб
28
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
най лошия сценярий е изигран на изборитедокато са тия алчните от мъртвешка глава на банкянския комунист - няма оправяние
27
2
 
8
 
! Отговори
роки преди 4 години
имаме боко тиквата дето се мисли че е супермен докато е на власт ще е така мисли че всичко може да управлява а тогава защо не закрива инструкциите
26
12
 
6
 
! Отговори
София преди 4 години
Заради 50 000 Перниканци без вода ще останат столичните квартали "Симеоново", "Драгалевци", "Бояна", "Княжево", "Горна баня", вилните зони около тях, град Банкя, както и селата Железница, Бистрица, Панчарево, Кокаляне и Мало Бучино.
25
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 14За да се напълни язовирът, трябва да завали праисторически потоп.Това ще стане, но вероятно чак май, юни.Тази година лято няма да има, а дъждовен период.
24
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще се взима вода от "Белмекен", няма да се взима.Ще се взима вода от "Бели Искър", няма да се взима.Няма да пипаме водата на софианци, ще пипаме водата на софианци.Вода има за 10 дена, вода има до Април.На мъртвия обем сме и не можем да черпим повече вода, черпим повече вода.Няма риск за София, има риск за София.Ей, аман от експерти, дето всеки ден си менят мнението по няколко пъти. Все едно са се учили от Винету!
23
1
 
13
 
! Отговори
Ала бала преди 4 години
Търпи, търпи народе заблудени идат нови европари за който се уреди
22
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И ся ко излезе, Дядо Господ виновен, че няма сняг или дъжд.
21
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Винету да изиграе един ритуален танц за дъжд.