Ще предизвика ли водната криза поскъпване на тока?

Според експерти водният потенциал в България не е усвоен напълно
Обновена: 23 яну 2020 10:30 | 23 яну 2020 10:29, Ния Христова
30
Ще предизвика ли водната криза поскъпване на тока?

Водната криза в Перник ще предизвика ли поскъпване на тока и хаос в българската енергийна система?

"Има такава зависимост, но производството на електрическа енергия от водноелектрически централи участва, в зависимост от годината, между 5% и 10% от енергийния баланс. На по-голямата част от експертите е известно, че водният потенциал в България не е напълно усвоен", коментира Валентин Колев, бивш директор на "Електроенергийния системен оператор" пред Bulgaria ON AIR.

Според него това се случва въпреки повишения интерес към малки водни електроцентрали от инвеститори.

"300 литра на секунда за Перник, за които говори министър-председателят, са 9,5 млн. куб. метра за година. Трите генератора на ПАВЕЦ "Чаира" и петте на ПАВЕЦ "Белмекен" дават общо 1000 мегавата, с които може да се замести хилядникът на атомната централа при авария. Колко ще похарчат те?", добави Еленко Божков, бивш член на КЕВР.

Той смята, че липсата на вода от деривация "Грънчар" намалява сигурността на енергийната ни система.

Валенти Колев смята, че проблемът е, че данните на Асоциацията на хидропроизводителите показват около 30% са по-малко притоците през 2019 г.

"Не трябва да се драматизират нещата. Така или иначе производството ни от водноелектрически централи е между 2 и 4 тераватчаса електрическа енергия. Те не могат да застрашат енергийната сигурност", смята Колев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
1
 
! Отговори
разручкайте ги преди 4 години
Каква е властта на държавата да прекрати договорите между Стомана Индъстри и гръцкия собственик на акциите? Стоманта Индъстри заплашват живота на хората в Перник! Това е основание гърците да бъдат изгонени. Кой ще им плати акциите? Българските собственици на останалите акции. Ако въпросът не се реши мирно, България да даде на международен съд гръцката компания за опит за изтребване на населението на Перник!
27
0
 
1
 
! Отговори
я стига преди 4 години
Тия от Стомана Перник са класически пример за ръце заврени в зад ника, мързели и пара зити! Нарушавали дсса реда с помощта на министри и кметове години наред и са източили питейната вода на града, при все че има специален язовир за промишлени цели! Същитне са и ТЕЦаджиите! И те са се лепнали за питейната вода на Перник! Стомана и ТЕЦът са рразхищавали водата. Имали разрешение! И нацистите също са имали разрешението на Хитлер да убиват!
26
0
 
3
 
! Отговори
змейовете от Стомана преди 4 години
Кои са Стомана Индъстри? Гръцка собственост са. Тоя Константин, дето го показват като директор на Стомана, е само параламата. Иначе управляват гър;ците. Негодниците от Стомана притежават разрешителни за получаване на вода от язовир Пчелина /който прелива!/ и от Струма, обаче вместо да строят съответните съоръжения, Стоманаджиите просто са се лепнали за питейната водяа на Перник, за която също имат разрешение, при все че язовирът за промишлени цели е Пчелина!
25
0
 
2
 
! Отговори
заровеното куче преди 4 години
Щях да питам - сега, като няма возда в язовир Студена, откъде черпят вода Стоманана. Индъстри и ТЕЦ Перник? Но научих, поне що се касае за Стомана. Тази фирма има разрешителни за ползване вода от Струма, от язовир Пчелина и от язовир Студена! Тия от Стомана могат да се къпят да моржуват в леда, да се перат, лятос да си правят плаж и пак да им артиса вода! Докато Перник разнася подарени бутилки с вода!
24
0
 
2
 
! Отговори
частниците крадат преди 4 години
Вие по-добре потърсете дали водната криза не е дирижирана от чадстни фирми и компании! Понеже все повече мисля, че проблемите с водата са предизвикани няароачно от частници, които са се облажили, ползвайки и не плащайки питейна вода! Казано накратко, частниците крадат! А страдат обикновените граждани и в ареста е един самотен министър, а трябва разни частици да му правят компания!
23
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Аз предлагам, не се мъчете, направо да ни изтребете. Имате достатъчно информация как е ставало това преди 75 години. Не се морете. Ще изхабите малко газ, бълха ви ухапала
22
0
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Какво се туткате,та още не сте повишили цената на тока?Айде,че идат избори.
21
0
 
1
 
! Отговори
некрасив преди 4 години
Дали водната криза щеше да се случи, ако БСП управляваше или преди суша никога не е имало. Най-малкото зло да беше се случило умните и красивите щяха да се разпищят. Сега къде са красавците? Мълчат. Мълчат всички, които не гласуваха против това да има Гробария и все плачат, че няма за кого да гласуват. Е, какво става сега, няма ли против кого? Кътайте си тези безхаберници без грам управленски капацитет. Те българите са голяма работа, по-умен не трябва да има, особено във властта.
20
4
 
2
 
! Отговори
НЕМА ЕВТИНО, ТУКА... преди 4 години
НА СЕЛО Е НАЙ-ЕВТИНО...АМА НЕМА ВЕЧЕ ТКЗС , ЗА ДА СЕ КРАДЕ ОТ НЕГО!ЛОША РАБОТА , ДРОГАРЕЕЕЕ...!
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
не трябва да се хвърлят вината от един на друг нима толкова глупо че не видяхте че водата ви свършва и не сте взели мерки предварително при живково време многото хора щяха да ги пратят в белене това се казва саботаж.а на демокрацията не им пука важното да се краде от хазната сега народа пак ще плати с сто процента ще се качат цените на водата и тока за да има за крадене защо сте толкова безсърдечни към хората които гласуваха за вас
18
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лека полека се продават идеите за вдигане на ток и вода, чрез подобни провокирани кризи. Вода 5лв. кубик, ток 1 лв. киловат, това ли иска експертите? Или народът този път да ги изгони с камъни. Алчността управленска няма край
17
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аха, поредното поскъпване на тока сега ще е заради водна криза. Догодина заради въртенето на земята предполагам?! Заради некадърност на управляващите, докопали се до постовете с едничката цел да усвояват за себе си и близките, маскирано в името на народа
16
2
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Колега селянин, в Богобория пречистват морската вода в питейна, която, обаче, не става за пиене, а се използва само за поливане и за други домакински цели. Ерго, дори в Богобория не произвеждат вода, а само я трансформират.
15
0
 
10
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Толкова милиарди взеха за фотоволтаици -вятърни генератори и т.н. и сега говорят за ВЕЦовете -че ако ги няма -било застрашавало НЕК -Ами в тези КЛИМАТИЧНИ ПРОМЕНИ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ДА ИЗСПУСКАШ ПИТЕЙНА ВОДА ЗА ДА ПРАВИШ ТОК !! ТОВА Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!! ВИЖТЕ ПЕРНИК -ДО ЮЛИ НЯМА ДА ИМАТ ВОДА- ТА ТО ДОРИ ТАКИВА ПРОИЗВЕДЕНИ ТРЪБИ НЯМА ОЩЕ В ЕВРОПА (ТЕ ТРЯБВА ДА СА С ОПРЕДЕЛЕН ДИАМЕТЪР И ДЕБЕЛИНА)-ТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПОРЪЧАТ! ВСИЧКИ ВЕЦ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ЗАПЕЧАТАНИ И САМО ПРИ ПРЕЛИВАНЕ ДА СЕ ПОЛЗВАТ! ТОВА Е!!
14
0
 
7
 
! Отговори
селянин преди 4 години
до 8в Израел 80%от питейната вода се прави в заводи
13
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е че как не ... какви ли не циркове се правят за са се вдига абсолютно всичко. То не бяха водата в градовете, ток, хеана, такси, данъци ... всичкоооо
12
0
 
13
 
! Отговори
запознат преди 4 години
Кубика вода, ще стане 5лв.Дръжте се, българи !
11
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
естествено, че ще се вдигне всичко и то много. гарантирано от Лойко Дебелян и Доган
10
0
 
17
 
! Отговори
ГРОБАР преди 4 години
Всичко ще се вдигне, благодарение на неадекватния и корумпиран ***!
9
1
 
20
 
! Отговори
стига бе преди 4 години
Въпроси като този са излишни по презумпция. Сигурен съм, че ще поскъпне. Ще поскъпне и тока, и водата, и всичко останало.Няма нужда някакви експерти да ни развиват теория.Стригането на овцете продължава и ще продължава докато има овце.