Спасиха алпинист в района на Рилска Скакавица

В акцията са се включили и два хеликоптера от Словакия
12
Спасиха алпинист в района на Рилска Скакавица
Снимка: Булфото, архив

Планински спасители от Дупница и два словашки хеликоптера са спасили пострадал алпинист в района на водопада Рилска Скакавица. Това съобщи за БТА Божидар Джокин от Планинската спасителна служба, който е координирал спасителната акция днес.

Инцидентът е станал след 13 часа, в района на водопада, където са се изчаквали група алпинисти. Единият от тях паднал и получил тежки наранявания.

След подадения сигнал, петима спасители от Дупница отишли на място с моторни шейни от района на хижа "Седемте езера", за да окажат помощ.

В акцията са се включили и два хеликоптера от Словакия, които са били ангажирани с участие в състезанието за Световната купа в Банско.

Пострадалият мъж е от София, има множество фрактури, но беше изпратен за лечение в болницата "Св. Анна".

Голям късмет беше това, че се включиха и хеликоптерите, каза Джокин.

Водопадът Рилска Скакавица е най-високият водопад в Рила планина. Водите му се спускат от височина над 70 метра. Разположен е на 1750 метра надморска височина, уточниха спасителите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що си дават зор да спасяват баирбудали? Това си е техният избор.
6
2
 
6
 
! Отговори
самальот преди 4 години
В България с хеликоптери само Тиквун ходи на мачове на Бистришките тигри
5
2
 
10
 
! Отговори
Д-р Исня преди 4 години
Имам един много смотан въпрос....Защо ангажираме хеликоптери от Словакия!!?? Къде бяха словаците, къде бяхме ние, къде сега са словаците, къде сме ние, как стигнахме до под на прасето опашката и защо продължаваме да потъваме? Обратен естествен подбор? Читавото мре или мигрира, а яловото се размножава и управлява? Природна диверсия? Екологичен анти-феномен? Дефектна мутация след 86-та?
4
11
 
5
 
! Отговори
Ангелкова преди 4 години
Чии го дири там!
3
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мноооого нерви:-)
2
2
 
18
 
! Отговори
Кико преди 4 години
Хората имат хеликоптери. Замислете се
1
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ах, добре, че са го спасили на време. Преди да започнете да хейтите- да, имал е застраховка не го плащате от джоба си това. Интересното е колко сме жалки, че нямаме нито един хеликоптер. Направо ми се плаче. В Австрия 200 хеликоптера обслужват само 1/3 от ски зоната. Защото ежедневно я някой със счупена ръка, крак, глава- непрестанно летят. В Швейцария, Италия, Словения- същото. Само у нас- нищо. Факт е, че сме бедни и малки, ама поне 1-2 хеликоптера да има...