Българите все по-трудно имат бебе, зачестяват репродуктивните проблеми

Възрастта на жената е определящ фактор за репродукцията, смята лекар
Обновена: 27 яну 2020 09:11 | 27 яну 2020 09:11, Петя Славова
257

Според СЗО между 10 и 15% от двойките в глобален план имат проблеми със зачеването. У нас няма ясна статистика, но над 140 хиляди двойки имат затруднения по неофициални данни. Медицината търси решение за всеки индивидуален случай, а все повече българи прибягват до инвитро процедурите.

"Между 8 и 15% са с проблеми с репродукцията, но това е трудно да се каже, защото е трудно да се анализира. В развиващите се страни проблемите на двойките с репродуктивни проблеми са в пъти по-малко, отколкото в развитите страни". Това каза специалистът по репродуктивна медицина д-р Сашо Райков в предаването "България сутрин".

Според него това се дължи на отлагането на първо раждане, а в днешно време, когато човек гони кариера, високо образование - това е нормално.

"Ако вземем за пример жените, които замразяват яйцеклетки - има едно ново определени за тях "Трипъл ес" - свободна, секси и успяла. Това са жени, които са много успели в кариерата си и все още не са намерили половинката си", добави той.

Храната и сънят също са фактор за забременяването. "В наши дни, когато ядем само ГМО храни, никой не може да каже до каква степен влияят, но всички тези консерванти оказват влияние. Алуминият също е доказано, че влияе на фертилността, каза още той в ефира на Bulgaria ON AIR.

В почти всички случаи има успеваемост с инвитро процедурите, а много малък е процентът на случаите, които са неуспешни.

"Възрастта на мъжа е от значение, но определящ фактор в репродукцията е възрастта на жената. Ако тя е дошла твърде късно - става по-бавно. 50 години е границата, когато жената трябва да изостави опитите. Със собствени гамети - 44 години е твърде късна възраст, процентът на успеваемост е малък. Говоря не само дали ще забременее, а за раждане на жив плод", допълни д-р Сашо Райков.

Мъжете са по-облагодетелствани. Там проблемите настъпват след 50-годишна възраст. След 7 милиона инвитро раждания, 40 години опит, до момента няма научно доказателство, че децата имат някакви проблеми, ако са родени с инвитро процедури.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
213
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не искат да имаме деца . Дъртите да бухат до букет и последния да закрива.
212
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С тия доходи няма как емигрират и като емигрират с други има как
211
3
 
11
 
! Отговори
Българка преди 4 години
Аз като имам3деца да не ми е помогнала държавата с нещо?Заплатата ми е към 1000лева,но детски няма-бумащина,бележки къде работя плюс заплата,други още3бележки/макар че уж ги отмениха/,никакво ама поне 1предимство и плащаш всичко...Извод:Следващото преброяване ще се пиша ***,за тях няма правила.Само взимат.Нищо че децата ми са отличници и ще стане нещо от тях.Само за хора с пари и *** е тази държава
210
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 165 кат зарежеш тоя се фащам с теб и правим още 4 деца дай си фб или инстаграм нещо инстаграм фб да видим как ще избереш мен аняма да избереш договорите
209
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 165 кат скъсаш с тоя дет си са ще се фанеш с мен и ще правим още 4 деца и ще зарежеш договорите нали си падаш по договори са ще ги зарежеш
208
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Женитев 20 те 30 те си години са сменили вече стотици и хиляди тъпкачи а безработните и работещите за малко пари млади и стари слаби мъже и пенсионери не са докосвали жена и на 30 40 и 80 100 и емигират за да иа и за тях жена и деца няма
207
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви деца важното е жената да е сменила стотици и хиляди тъпкачи докато свестни безработни или работещи за малко пари слаби млади и стари мъж и пенсионери недокосвали жена и на 30 40 и на 70 100 емигрират накрая за да има и за тях жена
206
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма да раждат тук ще раждат в чужбина където взимат добри доходи 100 пъти по-добри от тукашните доходи а и това са глупости пълни жените и на 100 да са може да раждат както и мъжете им и на 100 да са и жените и мъжете си раждат
205
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жени раждат и в 60 те 70 те си и тнт години това са глупости,че след 40 50 не може пълни глупости раждат си и на 65 и на 75 и на повече
204
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Герб успяха за 10 г да намалят раждаемостта от 87 000 на 46 000...
203
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пращайте децата си да стават програмисти да,имат пари за,много деца
202
4
 
4
 
! Отговори
Java developer преди 4 години
Само ай ти специалистите раждаме по 3 деца, а останалите едвам раждат по 1. Аз чакам 4то
201
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-големият Исторически парк в света до Варна дарява по 850лв за всяко родено българче! Ние се възползвахме вече!
200
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-безумната мотивация да раждаш е, защото имало демографска криза и нацията се топяла и държавата оставала без хора. Аз съм имал деца, защото съм решил, че струвам нещо и има смисъл да се репродуцирам. Разбира се, човек винаги може да сгреши в ореценката....
199
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предлагали са ми брак няколко пъти - все прекрасни мъже.----- Толкова и са били прекрасни, щом се предлагат на егоистичен мин дил, който очевидно не иска деца. Някакви уби таци-мазохисти. Най-вероятно и те тайничко са се надявали да им откажеш, да не си слагат беля на главата.
198
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 208 от 202Предлагали са ми брак няколко пъти - все прекрасни мъже. Какво общо има тук богат/ беден?! Говорим за щастие и усещане и това няма общо. Аз мога да се гледам достатъчно добре сама. Осъзнах ,че това не е моето нещо. Харесва ми да живея сама, добре ми е така и не се виждам съпруга и майка.
197
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как няма да имат проблеми, като пушат като откачени, пият и абортират. Тя природата, не иска болни тела и мозъци да се репродуцират.
196
3
 
4
 
! Отговори
До 202 преди 4 години
Хайде сега приказки от шипковият храст.Искаш да кажеш,че ще ти предложи брак Григор Димитров или някой друг известен и богат мъж,и ти ще му откажеш,защото не искаш деца.Или си много неатрактивна за мъжете,или чакаш принца на бял кон.Или и двете едновременно.
195
10
 
7
 
! Отговори
До 203 преди 4 години
Ами смени жената като е ялова.Жени много ,въпросът е,че заради нея и ти ще останеш бездетен. Не си струва жертвата каквато ще и да е жената. След нас остават само децата,всичко друго е преходно-пари,кариера, имоти.На оня свят няма да ги занесеш,а ще ги ползват децата на други хора.
194
0
 
1
 
! Отговори
До 205 преди 4 години
*50 И *25Ех тоя телефон, големи *** са.