Въпреки замърсяването: Няма риск за водата на пловдивчани

Общината: Да не се лови риба в Марица и да не се поят животни
27 яну 2020 10:08, Анисия Иванова
19
Въпреки замърсяването: Няма риск за водата на пловдивчани
Снимка: Pixabay

Няма риск за качеството на питейната вода на пловдивчани, взети са превантивни мерки, заявява областният управител на Пловдив Дани Каназирева в съобщение до медиите.

По думите й, всички институции, включително и "ВиК", са в непрекъснат контакт помежду си и се извършват проверки след замърсяването на река Марица в района на Пазарджик и Пловдив.

Още по темата

"Взети са всички необходими мерки, включително и превантивни. Ограничено е водовземането от двете помпени станции - "Юг" и "Север". Непрекъснато се вземат проби", добавя Каназирева.

Тя отбелязва, че остава в сила призивът към хората да преустановят улова на риба по поречието на Марица и да бъде ограничен достъпът до водата на домашни животни, докато се изясни естеството на замърсяването на реката и всички проби влязат в норма.

Каназирева е категорична, че нарушението е със сериозни последици. Досъдебното производство и компетентните органи ще установят със сигурност източника на замърсяването и ще обявят нарушителя, смята тя.
Бързите тестове са показали, че във водите на Марица в района на Стамболийски и Цалапица няма цианид.

Открито е наличие на пестициди към Пазарджик, но не е ясно още какъв вид са и в какво количество, се посочва в съобщението, цитирано от БТА.

Предстои да бъде изследвана и мъртвата риба в специализирана лаборатория в София, като резултатите ще бъдат готови през седмицата. От ИАРА е направен оглед на реката в целия Пловдивски регион, включително до Първомай, и друга мъртва риба не е открита, се допълва в съобщението.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Подозирам че Перник,Пазарджик,Пловдив,Димитровград и още около 50 градаслед три месеца остават без вода .Само в София ще има вода за народното събрание от некадърниците избрани от некъдърния народ .Кой гласува за Герб ?По лоши са от комунистите десет пъти .
15
0
 
4
 
! Отговори
АДА преди 4 години
Кат няма вода ще пием ракия !Герб е полезен за избиването на цели градове .Добре дошли в ада !
14
0
 
1
 
! Отговори
Рудодобив преди 4 години
Има ли нещо общо златната мина и с кави химикали тровят водите .Злато и мед се вади само с отрови !Ама е продадохте на американците и сега ва е страх .Олово и тежки метали има със сигурност в Марица от години .
13
0
 
4
 
! Отговори
Цицомер преди 4 години
Отровихте най - красивата река !Сега години наред няма да има риби и животни .Това е екологично бедствие причинено от липаса на контрол и превантивни мерки .Мерете радиация,манган,уран,кисилиност не само познатите химикали .Ако е непознат химикал как ще разберете че го има .В лабораториите нищо не мерат освен да си мерат цицитте .
12
0
 
1
 
! Отговори
Рибар преди 4 години
Извършвам риболов по Марица от 7 години активно .Има някво вещество във водата което не дава на рибите да си хвърлят хайвера .Има някъв химикал които периодично се хвърля в реката .Според мен химикала е нервно паралитичен и увреждажда организмите.Това обаче е от години и никой не го интерисуват рибите .Сега се сетиха че като умрат рибите и жабите и Пловдив остава с отровна вода .Ако сте агресивни и не спите добре и раждате мъртви деца .Проблема е водата !Има нещо което не се замерва
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как да няма страшно най-дългата река на балканският полуостров е отровена !Никой не знае с какво и от къде идва отровата .Хжанали били няква фирма дето била глобявна .Ами ако някой маннгго си е измил варелите с отрова в реката и няма фирма ?Кой ще хванат ?Ако е нарочно ?Затова в Англия непрекъснато минават полицаи патрули по реките и каналите .Тук всеки *** си гори и хвърля отпадъците в реката .Ама пием вода от нея нали ! ОХРАНА НЯМА НИКОГА !
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като чуя "Няма страшно", най ме е страх ...
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези хора са се самозабравили, да вървят по дяволите
8
0
 
6
 
! Отговори
H преди 4 години
Тези от Марс ли падат? Стига сте лъгали, омръзна ми да слушам *** брътвежи!
7
0
 
5
 
! Отговори
Marica преди 4 години
Няма риск, всичко е наред, прасетата са евтаназирани, рибата избита, руските шпиони заловени, само коча остана.
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въпреки замърсяването: Няма риск за водата на пловдивчаниТе пловдивчани са със стомаси тип терминатор! Опитите продължават!
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ааа че на къде ще има риск. За рибата има риск, даже си мре, ама за хората няма.Няма да клатим стабилноста с няква натровена река.
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аааахахахахаааааа ! Пропагандата върви с пълна сила
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След години наред отровен въздух, сега тровят и водите с доводът, че всичко е в норми....Абсурд, пародокс и лъжи!
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой лови риба всичко е измряло! Има едни двукраки вървят събират и пълнят чувалите, ако става въпрос за тях хич не ме еня, че ще я ядат въпроса е, че после пак ще са по болниците на наш гръб.
1
1
 
9
 
! Отговори
Държавен хрантутник преди 4 години
Няма разбира се. Става за гаргара. А рибата за никулден е готова.