Софийската вода - с високо качество и с минимални загуби

Имало достатъчно ресурс за Перник, обяснява Стойнев
28 яну 2020 22:41, Петя Славова
22

Общинарите дадоха зелена светлина на плана за решаване на водната криза с взимане на вода от водосбора на язовир "Белмекен" и язовир "Бели Искър" по рилския водопровод на София. Предложението беше гласувано единодушно от групите на ГЕРБ, БСП, ВМРО, както и от независимия общински съветник Борис Бонев.

"След политическите препирни разумът надделя и решението за отпускането на водни количества за Перник беше прието с 56 гласа "За", 1 глас "въздържал се" и нито един глас "против", което означава, че независимо от политическите дискусии в този случай няма алтернативно решение, което да може да осигури глътка въздух за нашите сънародници в Перник", коментира председателят на Комисията по икономика в Столичния общински съвет Николай Стойнев в "Денят ON AIR".

Още по темата

"Взехме едно решение с гаранции за водоснабдяването на София", твърди Стойнев.

"На този етап има достатъчно воден ресурс. Свободният капацитет на водопровода е около 800 литра в секунда, така че има значителен капацитет водопроводната мрежа. Режимът ще се запази, но в крайна сметка ще бъде осигурено резервно водоснабдяване, докато язовир "Студена" бъде въведен отново във водоснабдителната система", обясни той.

По думите му към момента в София има три пъти повече вода отколкото консумираме годишно. Ако днес кризата е предизвикателство, трябва да си кажем, че в момента софиянци пият вода с много добро качество и с най-малко загуби в България, отбеляза Стойнев.

Според него всички ремонти, за които става въпрос, трябва да бъдат осигурени от държавата.

"В крайна сметка държавата е собственик на язовирите. Тази връзка, която ще бъде изградена между Мало Бучино и Перник, ще бъде двупосочна и ще може при нужда да бъде подавана вода и в обратна посока", каза Стойнев.

Шефът на Комисията по икономика в СОС смята, че е нормално при тези условия да няма увеличение на цената на водата.

Според него благодарение на инвестициите във водопроводната мрежа на София количеството на загубите на вода преди две години е двойно по-голямо от количеството, което градът ще подава сега към Перник.

"Ако има риск, подаването на вода към Перник няма да го увеличи", заяви още Стойнев пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво ще рече минимални загуби? 60%?
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тук не съобщават, но прокуратурата е започнала дело за пречистването на водата на софия. Ползван е препарат с канцерогенен риск. Поздрави на всички софиянци от фандъка, да ви е честито.
15
0
 
3
 
! Отговори
Софийска цаца преди 4 години
Задачите по математика с басейна(язовира) и тръбите, винаги са били много гадни.
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре сме щом 45% се водят малки загуби.
13
0
 
7
 
! Отговори
До Грозния ПЛЕШИВЕЦ преди 4 години
Този грозен ПЛЕШИВЕЦ на екрана лъже като дърт БРАЗИЛЕЦ! За декември ми дойде 40 кубика общо потребление+16 реално изразходвани. В понеделник юе ходя да му ударя фактурата в грозната мутра! Слон да чччука уродливата му майка!!!
12
2
 
7
 
! Отговори
Баровеца-СФ преди 4 години
Както е написал читател на Днес бг. и то наистина е вярно! Дааа! Колко ни ограбват и колко сме обедняли : "1980-1989 сметки през зимата за двустайна панелна в София от 68 квадрата, за парно и топла вида беше 12 лева, за ток 6 лева, за вода 80 ст, за телефон 1 лев при заплати 200-400 лева.За декември 2019 година ново строителство апартамент от 136 квадрата, за топла вода 70 лева, за парно 350 лева (25 градуса в жилището), за ток 80 лева, за вода 26 лева, за телефон 60 лева. С-на заплата 750лв,"
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 9 : Ами като ни рекетират да излизаме ние пред ВИКто! То в крайна сметка ,като ни ограбват и не ни взимат на сериозно,защото имат явно държавна протекция за извършване на "законен" рекет !
10
0
 
2
 
! Отговори
Чо преди 4 години
Всеки път когато държавата дава пари на столицата, за да има равновесие, няколко човека от провинцията трябва да станат столичани. Отделно далаверите.
9
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Благодарете на направеното преди демокрацията за това, че още пиете вода от чешмите. Всички водопроводни мрежи и язовири са от ония времена. През последните 30 години никой нищо не е пипнал. Само продават водата и то вече на десет пъти по-големи цени от тогава и прибират парите.
8
2
 
11
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Винаги от чешмата тече висококачествена софийска вода със песъчинки.За да я подобря още повече,използвам кана със филтър.Толкова за качествената софийска вода,другарю Стойнев.
7
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При соца (оня лошия соц) плащах по 4-5 лв. за вода. Сега сметката за водата почна да надминава сметката ми за тока и въобще не знам какво ми пишат. Имат си някакви загуби, които, не знам на какво основание, ги написват на клиентите и клиента си плаща като поп. Подобно безобразие не знам дали и в страните от третия свят го има.
6
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Баровеца-СФ"защото плащам не само по водомер,а и по общ водомер отчитащ три входа! Та не мож му хвана сметката и си цакам! Писна ми и започнах вече жалби!"И аз плащам така и като разделя платената месечна сума на изразходените кубици - кубик вода ми излиза 5 лв. А пък КЕВР твърди, че водата в София била по два лева и нещо на кубик. От Софийска вода си правят с клиентите каквото поискат и няма как да им се потърси сметка. Нема такава държава.
5
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Теменужка Петкова в момента е в Щатите и преговаря за доставка на вода от Скалистите планини. Американците ще ни диверсифицират доставките на вода (на десеторна цена), щото тази из нашите планини определено е от съветски ледници и по чешмите тече руското влияние.
4
0
 
5
 
! Отговори
Баровеца-СФ преди 4 години
Знам ли за качеството,като преди я пиех а сега не става!Да явно е,че загубите са малко,но от финансова гледна точка,защото плащам не само по водомер,а и по общ водомер отчитащ три входа! Та не мож му хвана сметката и си цакам! Писна ми и започнах вече жалби!
3
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Верно, от Белмекен няма какво да потече към Перник. Важното е да ги залъгват, докато завали дъжд. Неслучайно говорят не за язовир Белмекен, а говорят за водосбора са Белмекен. Водосбора, това е онази суха долина, с напукана от суша земя над язовира, по която се надяват един ден да потече нещо. Ама това нещо няма да е от снеготопене, щото сняг няма. Герберите отлагат, ловят шпиони, арестуват виновни, правят всичко да насочат вниманието на хората другаде, с надеждата, че през това време ще завали.
2
1
 
19
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 4 години
Картоффка като кмет на София си е заложила...филоложката диплома,ако се закъса с водата.Софиянци да са спокойни.Ако стане случайно...фал,ще се прехвърля вода от Дунава по тръби,които сега почват да ги..изливат в МЗ Перник.Всичко е...изчислено.Боковите Калинки не спят и...мислят денонощно с два хода напред.
1
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз съм от София и от много години не пия чешмяна вода.Почти всички познати които пуят чешмяна вода имат някакви проблеми с бъбреците.Хора на възраст 25-40 год.Сигурно е от космическата енергия не е от водата.А щом политиците твърдят че бяма да има криза с водата най-разумното е да си купите 1-2 пластмасови бидони с кранче.От тия големите за вода. Те не лъжат нарочно просто непрекъснато се случва по навик.