По 8 пъти на ден софиянци викат паяка

За нарушители се сигнализира и в периферните части на града
29 яну 2020 09:40, Петя Славова
8
По 8 пъти на ден софиянци викат паяка
Снимка: БГНЕС

Софиянци подават средно по 8 сигнала на ден за неправилно паркирани автомобили. Това става ясно от справка на Центъра за градска мобилност (ЦГМ), в която се посочва, че средно на месец се получават по 200-250 писмени сигнала за неправилно паркирани коли, съобщава "Монитор".

За нарушители се сигнализира в цяла София, включително и в периферните части на града, като Казичене, Горубляне, Панчарево, Драгалевци, Банкя и т.н. От ЦГМ откликват на сигналите в зависимост в коя зона е нарушението. Приоритетни са участъците, в които има места за платено паркиране, както и улиците с движение на градски транспорт. По устен сигнал за неправилно паркиране може да се реагира само в случаите, когато в близост до адреса на сигнала има свободен паяк, уточняват от дружеството. Разходите за паяка се заплащат от собственика на принудително преместеното превозно средство. При по-тежки нарушения, например спиране на трамвайните релси, се включват и от Пътна полиция, като налагат актове. За 2019 г. 45 787 коли са били преместени принудително с паяк, което е с над 400 повече от 2018 г. Закопчаните пък със скоба автомобили през изминалата година са били 172 471. Столицата разполага с 13 репатрака.

В другите големи градове няма точна статистика за това колко пъти гражданите викат паяк за неправилно паркирани коли. В Пловдив предвиждат закупуване на два нови паяка, които ще обслужват зоните за платено паркиране. Така репатраците в града ще станат шест, съобщи директорът на общинското предприятие инж. Ненко Калакунов.

Във Варна 5 паяка дебнат за нарушители. Средно на ден всеки един вдига по 15-20 коли, като с приоритет са тези, които затрудняват или пречат на движението, като създават условия и за пътнотранспортни произшествия, съобщават от ОП "Общински паркинги и синя зона". Гражданите често търсят помощта им за преместване или репатриране на автомобили, които пречат на гаражите им или са неправилно паркирани и затрудняват уличния трафик в малките улици на града. 

Оплакванията за неправилно паркирани автомобили са ежедневни и в Бургас. Общината реагира при първа техническа възможност на по-конкретните и подробни сигнали. „Такса за повикване на репатрираща машина няма. Когато се предаде сигнал, той трябва да е коректен и с точно съобщен номер на автомобила, точен адрес и вероятно нарушение според подаващия сигнала с възможно най-много подробности“, обясняват от общината. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Столичан преди 4 години
В Германия само звънкаш и паяка идва на мига и на онзи му скъсват дирника , а тук едва ли не с подпис и печат и с входящ номер трябва да пишеш, а онзи спрелия отдавна си е тръгнал...
7
1
 
1
 
! Отговори
така е преди 4 години
Защото полицията не си върши работата си.
6
1
 
2
 
! Отговори
Хахах преди 4 години
Смях, в София има толков неправилно паркирали, че и 10 паяка денонощно да въртят не могата да смогнат.
5
1
 
5
 
! Отговори
8 преди 4 години
Със събираните пари преспокойно можеха да направят паркинги над реките минаващи около центъра, но предпочетоха да манипулират хората, че с платени зони ще им решат проблемите. А целта е по-лека лека да се префасонира цяла София в платена зона. Сега пак опитват в следващите зони заради уж недоволни хора да разширяват зоната в Слатина. Прави впечатление, че въпреки проблемите хората се оправят, но не искат за тези зони първо да правят реален референдум, щото отговора ще е НЕ ЩЕМ нови зони.
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако закупят още 13 паяка, то наказателният паркинг няма да побере "клиентите"Ама вместо да се купуват паяци, може на някой места да се построи някой паркинг, ей така за разнообразие.
3
1
 
7
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Сигналите са много повече, но ако е извън зелена/синя зона сигналите не се регистрират и паяк изобщо не идва - дори след 10 разговора с диспечерите и с телефон 112. Отговорът е винаги един и същ " То из целия град спират неправилно, нямаме капацитет да вдигнем всички". Имам го писмено и подпечатано този отговор от директора на СКГТ. Мързеливци немърливи.
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
около 10 млн лв приходи само от официално "вдигнатите и закопчани", а по улиците е батак
1
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо не разбрах - 13 паяка а има голяма нужда. Е какво пречи да се купят още 13 от общината? Хем ще отворят работни места хем правят пари и ще ги избивт за нула време. Ех проста държава аз трябва да ви уча.