Тол системата следи за е-винетка, глобите солени

От днес шофьорите без винетка ще бъдат санкционирани
17 фев 2020 08:07, Александър Попов
16
Тол системата следи за е-винетка, глобите солени
Снимка: БГНЕС
От днес шофьорите, които пътуват без валидна електронна винетка, ще бъдат санкционирани и чрез камерите на тол системата, припомнят от АПИ. 
 
Нарушителите ще бъдат снимани и автоматично ще влизат в базата с данни. 
 
Ако в същия ден бъдат спрени на пътя от мобилните екипи на тол контрола, ще имат възможност да платят по-ниска санкция – т. нар. компенсаторна такса. Тя е 70 лв. за леките коли, 125 лв. за превозните средства между 3,5 т и 12 т и 175 лв. – за тези над 12 т. В противен случай в края на деня ще им бъде изпратен електронен фиш по пощата за плащане на глоба – 300 лева за леките автомобили до 3,5 тона и 1800 лв. за тежкотоварните превозни средства. Глобата може да бъде избегната, ако в 14-дневен срок от получаване на електронния фиш, бъде платена компенсаторна такса. Тя се плаща само по банков път, като в платежното нареждане се посочва номерът на електронния фиш.
 
След старта на тол системата на 1 март, за камионите и автобусите над 3,5 тона, компенсаторните такси ще са от 150 лв. до 750 лв. в зависимост от масата на превозното средство и броя оси.
 
Камерите на тол системата обхващат 10 800 км от републиканската пътна мрежа и въпреки че след 1 март платените участъци за тежкотоварните превозни средства ще са 3115 км, камерите и по останалите трасета ще работят, макар и с нулева ставка. За останалите участъци от републиканската пътна мрежа от общо 20 000 км, за които се дължи електронна винетка, контролът ще се осъществява както и досега - от 105-те мобилни екипа на Националното тол управление. При старта на електронната система не беше възможен контрол от камерите на тола, тъй като през 2019 г. все още имаше валидни хартиени винетки. В момента продължават тестовете на електронния фиш и той ще бъде пуснат ефективно от днес.
 
Ако водачът откаже да плати на място на мобилните екипи, ще му бъде съставен акт за установяване на административно нарушение. За да продължи пътя си, шофьорът трябва да плати уикенд винетка за лека кола и седмична винетка – за тежкотоварните автомобили, или съответно от 1 март – т. нар. максимален тол. В противен случай ще му бъде издадено наказателно постановление и ще бъде глобен – с 300 лв. за леките автомобили до 3,5 тона, а за тежкотоварните – с 1 800 лв. 
След старта на тол системата, ако водачът е декларирал неверни данни за масата, осите и екокатегорията на камиона или автобуса, санкцията е 2 500 лв.
 
Електронният фиш ще се анулира при плащане на компенсаторната такса в срок, както и в случаите, когато пътното превозно средство е обявено за издирване или за него законът не изисква плащане на пътна такса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: тол система
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
5
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН преди 4 години
В България няма "пътища",а някои "индивиди" изискват "винетка" за колите и скоро "тол такса" за камионите!!!!Няма такава пародия на Държава!!!!!!
13
1
 
1
 
! Отговори
Гостенин преди 4 години
До АнонименЗащо да е пълен ***? Намери някой внук да ти купи винетка. А не се прави на много отворен.
12
0
 
7
 
! Отговори
Гостенин преди 4 години
До некойЗащото догодина ще включат още 4-5 хиляди км, а след две години всички пътища.Бавно сваряване на жабата!И всъщност да те попитам защото не си Кой: Кой ще плати тези тол такси? Според теб сигОрно държавата, нали?На ви сега тол! Дупе да ви е яко.
11
0
 
8
 
! Отговори
Гостенин преди 4 години
Държавната адвинистрация отнова наказа изрядните платци и отново поощри тарикатите на дребно.Значи мога аз да си купя винетка преди 2 седмици, а Пенчо примерно не си купил винетка до днес.Пита се във задачата защо Пенчо е карал 2 седмици на аванта? А дали на мен ще ми дадат 2 седмици бонус към крайния срок на сегашната ми винетка? Дето се вика: Ей сега!
10
1
 
6
 
! Отговори
мишо бирочето преди 4 години
ей сега като завалят глобите *** доказвай че нямаш сестра. битието на героите на кафка ряпа да яде в сравнение с бугаищаня.
9
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам що за система е ама сайта им е пълен б...к.
8
0
 
22
 
! Отговори
до 1.. преди 4 години
Въпросът е какво получаваш срещу тези 100 лева...
7
1
 
23
 
! Отговори
некой преди 4 години
Я някой да обясни защо камерите на Тол системат обхващат 10800 километра а се плаща само за 3115? Значи 2/3 от системата е безмислена - но са похарчени едни много пари за камери, железата за тях, захранване, програмно осигуряване, поддръжка?Е това да ни обяснят?
6
1
 
20
 
! Отговори
Де,бил преди 4 години
На ушевите ще им се наложи да си закупуват винетни стикери май....
5
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как се издава наказателно постановление от лица нямащи право на това?
4
2
 
23
 
! Отговори
!!! преди 4 години
Поредната финансова инжекция от предстоящи глоби за Гербе.раската пас.мина...
3
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И така не ми стана ясно, тези хиляда ТОЛтупани, които по цял ден спят в колите, каква работа вършат. Вчера ги гледам двама бунака преди Враца, голямо спане, голямо чудо, цял ден. Как не се схванаха от лежане, направо се чудя.
2
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Грешка се прави много със седмичните винетки. Не е от понеделник до понеделник (примерно), ами от поделник до неделя включително.
1
5
 
23
 
! Отговори
.. преди 4 години
Както аз мога да дам 100лв за винетка, така ще могат да дават и всички останали. Аз нито съм повече, нито по-малко от останалите.