Убиват 6000 патици в Раковски, птичи грип застрашава 300 000 пернати

Образувана е 10 километрова наблюдателна зона
18 фев 2020 16:52,
43
Убиват 6000 патици в Раковски, птичи грип застрашава 300 000 пернати
Снимка: БГНЕС

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира първото за годината огнище на птичи грип. Заболяването е установено във ферма край град Раковски. Според собственика още в петък са били потвърдени резултатите. На умъртвяване подлежат близо 6000 патици във фермата, съобщава bTV.

Още по темата
В 3-километрова зона се въвежда предпазна мярка. Това означава, че всички ферми, които са около 25, подлежат на проверка. Въвежда се и т.нар. наблюдателна зона.

Тя е в 10-километрова зона. Там има общо 24 ферми. Така общо под наблюдение ще са около 50 ферми. Там има около 170 000 патици и около 130 000 кокошки.

Собственикът на фермата, където е открито заболяването, е в шок от новината. Притеснява се дали ще бъде обезщетен. В телефонен разговор той обясни, че има съмнения откъде е тръгнала заразата. По неговите думи се внасят патици от Унгария и именно така е станало заразяването.

Собствениците на фермите в съседство се притесняват и техните птици да не бъдат умъртвени. Все още нямат информация от БАБХ.

"Принудителното умъртвяване на всички заразени и контактни птици в обекта е единствената мярка с оглед овладяването на ситуацията и контрол на заболяването", обясни д-р Александра Митева от БАБХ.

Няма опасност от разпространението на заразата, както и за потребителите на птиче месо, успокои Митева.

"Зоните са създадени за ограничение на заразата. Ще има проверка от страна на ветеринарните власти с оглед на ранно откриване на инфектирани птици и бързо отстраняване на едно евентуално заболяване", обясни още тя.

В края на 2019 г. към днешна дата 8 държави в ЕС са засегнати от птичия вирус. Касае за ново навлизане, а не за стационарна инфекция. Най-вероятно миграцията на дивите птици е допринесла за навлизането на птичия грип на територията на ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
2
 
! Отговори
Бож. преди 4 години
Руско-турския биологичен саботаж край няма майка му мечка, татко му юрдечка!
35
1
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
и нещо много шокиращо,но май никой не му обръща внимание:-Защо "БАБХ"-"агенцията по безопасност на ХРАНИТЕ" се БРЪЧКА в ИЗБИВАНЕТО?!?!?!?!Нито овцете,нито патиците,нито свинете са "ХРАНА" докато не се появят на пазара термично обработени,натъпкани с "Е"-та,вода,консерванти и други бклци!Докато са ЖИВИ,за тях ТРЯБВА да се грижат ВЕТЕРИНАРИ!!!!!!..НЕ чиновници от "бабх"!..Е,Мутрослугинажа унищожи ветеринарните служби..Колко удобно,а?..ВЪЖЕ!..ВЪЖЕ за поне хиляда национални престъпници!
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо не изтрепете и кравите за "Луда Крава" така и така сте там, защо да се разкарвате отново? Синя пъпка в Родопите, Шап около Златни пясъци лятото.После за една марсилска треска по добитъка Ком-Емине.На есен отново
33
0
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
Та:-СЕГА,при САМО 5 милиона българи,не само че стадата НАМАЛЯХА ФАТАЛНО,но и "болестите" по тях някакси се НАРОИХА!!..Противно на логиката ти...Та както казах:-Уважавам мнението ти,но..честно казано,някакси то не се връзва с реалността..
32
0
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Анонимен"Иначе честотата се обяснява (най-често) с увеличения брой население, респективно увеличения брой отглеждани животни."....Нещо не ми се връзва,но ..не съм "спец",признавам...Какво имам предвид?..-Споменах,че според летописите,преди 100-150 години при 3-4 милиона население на Територията,стадата *** са били три пъти повече от хората.По времето на любимата "ДЪВКА" на некои -така наречения "Социализъм",при 9 милиона българи,стадата брояха 2-3 милиона глави.СЕГА,населението НА
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПроСоТовъзниква въпроса:-А НАИСТИНА ЛИ ГИ ИМА?../"болестите"/Ъхъм. Винаги ще виси тоя въпрос - има ли ги(или е преди ги е имало, просто медицината не ги е диагностицирала), опасни ли са за хората(щото хората векове наред са яли животни с болести, отнесли сме само няколко чумни епидемии), и дали някой не им е "дизайнер"(що пък да не ги разработват?).Иначе честотата се обяснява (най-често) с увеличения брой население, респективно увеличения брой отглеждани животни.
30
0
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Анонимен29..Уважаеми,животните в България-овце,крави,кокошки,гъски,патици,кози,***, магарета и коне съвсем до скоро бяха СТОТИЦИ ХИЛЯДИ!..От всеки вид!НЯКОГА овцете са били МИЛИОНИ!..Как така ТОГАВА не е имало такъв "бум" на болести по тях,като сега?..Като НЕ Е ИМАЛО ВЕТЕРИНАРНА служба,нито ПАРАЗИТА "бабх"?От къде се пръкнаха тия "БОЛЕСТИ"?!?!...Защото ако не са създадени изкуствено,възниква въпроса:-А НАИСТИНА ЛИ ГИ ИМА?../"болестите"/..В ход е ТОТАЛЕН ГЕНОЦИД на ВСИЧКО ЖИВО в наш
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Килограм пиле 8 лв. Килограм свинско 10 лв....))
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"От къде се взеха всичките тези болести по животните, птиците?"Ще се учудиш, но животните страдат много повече от вирусни заболявания, отколкото хората. Де факто, вирусите на които е податлив човек са около 1% от животинските вируси.Животните са идеалната среда за мутиране на вируси(нови щамове и нови семейства) поради слабата си имунна система. Всеки вирус заразил човек - първо е мутирал няколко пъти в животно. Вирус мутиращ в човек науката до сега не е срещала.
27
0
 
5
 
! Отговори
probi преди 4 години
От къде се взеха всичките тези болести по животните, птиците? Болести , които нямахме и не знаехме?! Защо се унищожиха толкова великолепни неща, характерни за България? Защо всичко хубаво, създадено преди години се срина със земята? Защо хората са толкова по-болни от преди? Има и още защо-та, но...отговори никой не иска да даде. А те са толкова очоизвадни. Не очевидни, а очоизвадни. Защо стигнахме до тук?
26
1
 
10
 
! Отговори
ХХХ преди 4 години
Гробарите избиха всичко живо в България !!!
25
1
 
10
 
! Отговори
факт преди 4 години
Лъжат гадоветте , лъжат яко. Няма болни патици, нарочно избиват животни. Същото беше и преди с крави, овце, кози, прасета... Гадфни убийци. Идва и техния ред скоро. Много се развилняха слугите на Сатаната и невинните страдат.
24
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спете още овце, спете докато се премахва и малкото селско стопанство и животновъдство което е останало.Спи робски народе, спи зимен сън
23
1
 
12
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
в Стара Загора /май беше..?/ един е поставен под карантина заради съмнения за корона вирус...Къде дреме БАБХ?!..-ВЕДНАГА ДА СА УМЪРТВАТ "ПРЕВАНТИВНО" СИЧКИ СТАРОЗАГОРЦИ!!!Нали това е ЦЕЛТА им-ЕДНО заразено животно,100000-ПОД НОЖА!Впрочем,кръгът се затваря.Преди години тоя ГЕНОЦИД започна точно с "птичия грип",после ЛАНСИРАХА "лудата крава",после "синия език",после "африканската чума" и сега се връщат в началото..ЛИКВИДАЦИЯТА Е В ПЪЛЕН ХОД!!!!..Такова чудо историята ни не помни
22
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 17,прав си 120 000 тона,старо месо от военния резерв на САЩ ще бъде у нас скоро
21
0
 
4
 
! Отговори
Също анонимен преди 4 години
До анонименА тези ***, които са заляли територията на Бългрия, не са ли източник на зарази? Възможно е и хората да ги налази някоя болест. Птичи грип имаше, не се ли взеха мерки за ликвидиране и да няма рецидиви? Умишлено ли е , или от некъдърност, най-вероятно съчетание от двете.
20
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искат повишат цената на пилешкото,поредната лъжа,другия месец може и луда крава да има!!!
19
2
 
21
 
! Отговори
azz преди 4 години
Нищо живо не ще остане след Г.Р.О.Б.
18
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Накрая ще ни пуснат ята скакалци нищо да не остане.
17
1
 
14
 
! Отговори
,,Козяк,, преди 4 години
Ще унищожим всички животинки в България !!! Ще купувате само от USA !!!