Реките Юговска и Чая пак замърсени, има арестувани

84-годишен управител на "Лъки Инвест" е задържан
22 фев 2020 18:38,
22
Реките Юговска и Чая пак замърсени, има арестувани
Снимка: БГНЕС

Над 20 пъти над допустимите норми е превишението с цианиди при заустването на реките Юговска и Чая, а при Асеновград е над 15 пъти. Това обявиха министърът на екологията Емил Димитров и областният управител на Пловдив Дани Каназирева след поредното замърсяване на двете реки.

Заради замърсяването е задържан управителят на дружеството "Лъки Инвест", което за втори път замърси реките. Той е на 84 години. С него е арестуван и Румен С., на 55 г., отговорник на хвостохранилището, откъдето по незаконно поставена тръба изтекоха в петък следобед отровни цианиди, пише "24часа".

Двамата са в ареста на полицията в Асеновград по нареждане на прокуратурата. На 21 и 22 февруари с действията си Любен В. и Румен К. са допуснали изтичане на отпадни води, което е довело до замърсяване на водите на река Чая и Юговска.

Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 352 от НК. Материалите по случая са докладвани на прокуратурата.

С оглед възрастта на управителя Любен В. ще му бъде назначен медицински преглед=. Не е изключено на двамата да бъде удължено задържането до 72 часа.

На този етап се доказва, че замърсяването на двете реки е умишлено и по тази причина органите на реда вземат по-крути мерки. Досега за подобни деяния не е имало задържане на длъжностни лица, но тъй като случаите зачестиха, се преценило, че трябва да се предприемат по-сериозни действия, защото на опасност са изложени хора, риба, животни.

Според специалисти това е почти равно на екокатастрофа, макар че все още няма сигнали за изтровена риба. Цианидите са в списъка на опасните вещества, които поразяват организмите.

"Ако специалисти на РИОСВ-Смолян и на Басейнова дирекция не бяха отишли в 5,30 ч тази сутрин на място, виновниците са щели да прикрият деянието си, а ние щяхме да гадаем на какво се дължи поредното замърсяване", каза екоминистърът. Прокуратурата вече извършва разследване.

Шефката на РИОСВ-Смолян Екатерина Гаджева лично е извършила проверката. "Нямаше оцветяване на водата. Фабриката "Лъки Инвест" по дневници не работи от четвъртък, но ние слязохме до първия утайник и видяхме незаконна тръба, която се излива в реката", обясни тя. Два часа по-късно, когато отишли с министъра, тръбата вече била суха.

"Фабриката не трябва да работи, докато не запуши тези незаконни тръби", категорична е Гаджева.

Според последните проби на ВиК няма отклонение в питейната вода за жителите на селата Ягодово и Крумово.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този дядо е по-стар и от шефа на ***. Онзи беше на 73.
13
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма контрол,няма държава,няма хора които да мислат за доброто на България.Продадоха се на Запада за пари.
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ревизоро,Язовиро да се стегне.Къде е.Нали щеше да се справи с тези замърсявания.Направиха БГ.най мръсната държава.Бонището на Европа.За30г.освен да крадат и да преватизират нищо друго не научиха.
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изтровиха ни водите,убиха рибата,раците,жабите тези фирми,абе как им разрешавате да произвеждат ,без да имат пречиствателни станции?!И тоя дядо ли е виновен,дълбоко се съмнявам,той е най-беззащитния,затова са го сложили на топа и да обира пешкира,заради другите виновници!Що за фирма е това?
10
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Той е на 84 години." ... поредната схема, пишеш дядото за шеф защото той и идея си няма за какво става въпрос. Сигурно като е подписвал са мъ казали че подписва за пенсия.Гешооооооо захвани се вече сериозно и стиха си правил само ПР
9
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
84 год. ??? Това ко му не не знае какво е инвестиции, Гешев, Гешев заврения зет защо е още на свобода, на какви индивиди раздаде предприятия??
8
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ако деянието е умишлено,този път трябва да има затвор,независимо дали е на 85 или на 105 години,който е отговорен за това в затвора,и да се види дали това не е 85 годишен бушон,или има друг истински виновник,криещ се зад него
7
3
 
10
 
! Отговори
Одисей преди 4 години
"Стрелба с тежка артилерия по врабци!" Нещо подобно по смисъл казват немците при подобна ситуация: един министър, един/една областен управител, една началничка на РИОСВ! Хвърлят се смело и със себеотрицание в борбата и побеждават! Намират тръбата и ликуват! А 84-годишният ще бъде освидетелствун и ще го пуснат или оставят в ареста. Какво искаме повече? Ревизоро, Гешев, всички са на крак! Терзийски ходи от махала на махала и като глашатай успокоява раята. А най-ударен е самият премиер. Хвала!!!
6
8
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
м/у другото тезата,че реките са били замърсени УМИШЛЕНО, си е чиста проба милиционерска ТЪПНЯ!!!!!!!ама чиста проба!...Чудно как не са го дефинирали като "Действие на ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА"..?!?!Една ТИПИЧНА БЕЗСТОПАНСТВЕНОСТ и БЕЗОТГВОРНОСТ,породена от тоталното НЕХАЙСТВО на "фирмата",се нарочва за.."УМИШЛЕНО"?!?~!?!ЗАЩО?..-Защото както казва Швейк:-"Стигнат ли нещата до съд,ако ще е гарга, ДА Е РОШАВА"!..абе циркове.."1",какво става със "Студения резерв"?некакви проверки?
5
4
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
но не спряха замърсяването,нали?..Защо не затвориха фабриката?Докато "Фунт" преспи 24 часа в ареста,в реките ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДА СИ ИЗЛИВА цианида!!!!Е?!..
4
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
84 годишен управител на находище за злато??? Ъх , не е подставено лице , ъфтетнтичен е! Така яко ни лъжат ,че даже вече не си правят труда поне да звучат данните горе- долу нормално
3
5
 
3
 
! Отговори
1111 преди 4 години
До Анонимен А бе "анонимка" пиши на български и по ТЕМАТА. Явно си *** платен от ГЕРБ
2
6
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
"Фунт" ще свърши и в тоя случай работа,не само в далаверата с "Рога и копита"..84-годишен "управител" на такава "фирма"....Е,както казах:-Фунт е за това..Номера с безимотните ,стари,бедни и "паднали от Марс" "управители" ,си е яко нещо!Но пък НЕ е измислено от нашите КОРЕЙКОВЦИ.."Харесвам Мерседес!..Гоу гоу ,гърл!"..
1
2
 
22
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
арестуват ги плащат си и ги пускат а природата е съсипана тотал