Глоба за лекар и пациент при фалшив болничен

АИКБ и БЛС се обединиха срещу подобни нарушения
24 фев 2020 16:32, Петя Славова
20

Походът на работодатели срещу фалшивите болнични продължава. След идеята първите три дни да не се плащат, този път на прицел са лекарите.

Глоба и за лекаря, и за пациента при фалшив болничен. Това искат от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

"Ние не се отказваме от искането си да се върне старото положение, защото откакто болничните се плащат по нов начин - те са нараснали с 56% от 2010 до 2018 г. при равен брой осигурени. Болничните дни са нараснали от 16 на 24 милиона за същия период. Ако държавата смята, че мерките, които се предлагат са достатъчни да се ограничат злоупотребите, защо не иска да върне старото положение. Тогава няма да има преразход на НОИ", каза председателят на УС на АИКБ Васил Велев в студиото на "България сутрин".

Още по темата

"Тази мярка беше временна - тя трябва да се върне обратно и трябва да бъде съпроводена с мерки за ограничаване на злоупотребите, така че да няма преразход на средствата от НОИ. Ние сме предложили такива мерки. Работодателите и предприятията да научават в момента на издаване на болничния лист за издаването му", посочи още той и допълни, че научават чак на третия ден и така не могат да контролират болничните.

Според заместник-председателя на Българския лекарски съюз Николай Брънзалов, работодателите трябва веднага да имат информация кой от техните служители е болен и обясни, че имат еднакви позиции по тези искания с работодателите.

"Нека работодателите веднага имат информация кой от техните служители е болен и кой не е. Не знам как се установява кой болничен е фалшив, кой - не. Лекарят носи отговорност, когато дава болничен лист, но носи отговорност и когато не дава. Притеснявам се, ако се въведат рестриктивни мерки - в това число глоби, наказания или едва ли не се криманилизира, че при възпаление на пръст може да се отреже цялата ръка. Ние сме дали идеи как да бъде осъществяван контролът", коментира той пред Bulgaria ON AIR.  Все пак лекарят попита каква отговорност да има лекаря, ако е бил излъган от свой пациент.

Васил Велев отбеляза, че когато се установи, че здрав човек е получил фалшив болничен - трябва да има санкции.

"Трябва този служител или работник, който се е отклонил от работа, с документ с невярно съдържание, да му бъде наложено наказание", допълни той и допълни - Наказанието не може да бъде просто този ден, в който са го заловили."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде тия червени да ги погребваме. Велев, от истински болнични да се не отървете. Нещастнuцu! Oграбихте народа, грабите го със смешни заплати всеки ден, нови това ви е малко. Ангария да ви се работи. Това искате. Безплатна клuзма всяка вечер да ви правят.
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Червена г'нидо(велев)тя като пламне България от COVID-19,ще видиш ти един "бизнес"едни"фалшиви"болнични!
18
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
'Отклонил се от работа"... Върви се към узаконяване на каторжния труд и робовладелски строй.Работовземателите стават все по-нахални и алчни. Не им достигат работници и искат да експлоатират наличните работници до раболяване и летален край.
17
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз не се сещам също около мен да има хора с фалшиви болнични но има хора с дълги болнични, които са следвие от, това че не са се лекувал на време от зор да бачка. И на практика от зор да не излизат болнични, следвието е повече болнични защото от нелечение на време, се влошават нещата.
16
4
 
18
 
! Отговори
Обективен преди 4 години
За 37 години трудов стаж не знам някой да е взимал фалшив болничен? Нещо ни пързалят, за да не ни плащат.
15
0
 
11
 
! Отговори
? преди 4 години
Колко фалшиви болнични има на година? 1, 2, 3 или 4?
14
0
 
18
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Няма фалшиви болнични. Сега заради тази измислица, ще разкарват болни пациенти по ЛКК и ТЕЛК. С административни пречки при издаването на болничните няма да станем по-здрави.
13
16
 
6
 
! Отговори
Нено преди 4 години
НАЙ ПОСЛЕ ЕДНО МНОГО ДОБРО РЕШЕНИЕ.... ТОВА Е НАЙ, НАЙ НАЙ ДОБРОТО... ЗАЩОТО В СЛУЧАЯТ И ДОКТОРА И ПАЦИЕНТА ИМАТ ВИНА.... КОМПЛИМЕНТИ
12
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За какъв контрол при издаването на болничните бълнува този? Големият брой болнични дни са от дългите болнични. Примерно отиваш на операция. Оперират те на втория ден, изписват те след няколко дни, примерно 10 дни след операцията и ти дават още 30 дни болнични за домашно лечение. Болничен лист ги взимаш от болницата в най-добрият случай в деня на изписването, често 3-4 дни по-късно, т.е. болничният лист се издава седмица или две след началото на болничните дни. Какво ще контролира работодателя?
11
1
 
24
 
! Отговори
Истината преди 4 години
Истината е, че болничните нарастнаха и ще продължават да нарастват заради вдигането на пенсионната възраст на 65 години от 55 години при жените и 60 години при мъжете. До 55-60 годишна възраст почти не боледуваме, но после започват болестите. Възрастта за пенсиониране все още се увеличава, което означава, че и болничните ще продължат да се увеличават.
10
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Другарю" Велев,а когато се Установи,кражбата на 50+милиона лева от бившото ДКМС какво трябва да правим с ТЕБ????? О Ненагледни наш роден "капиталисте"!!!!
9
1
 
22
 
! Отговори
Истината преди 4 години
Къса ви е паметта. Сега фалшиви болнични няма. Имаше ги през 2009 година, когато заради кризата работодателите в частния сектор искаха от работниците да си пускат фалшиви болнични, за да не им плащат. Тогава държавата прехвърли плащането на първите три дни от НОИ на работодателите, са сметка на отказ от вдигането на размера на осигуровките, който се предвиждаше тогава. Сега данданията е, за да ни орежат пак правата.
8
1
 
20
 
! Отговори
Само си представете преди 4 години
Идва епидемия от корона вирус,имаш симтоми и доктора ти вика ходи да бачкаш,че иначе и двамата ни чака т глоби
7
2
 
14
 
! Отговори
Добре де преди 4 години
Днес правя хипертонична криза,доктора ме оставя да почивам.Идва на другият двн проверка /нищо ми няма .За доктора глоба,за мен глоба
6
0
 
7
 
! Отговори
яверт преди 4 години
Но защо? Това е само един документ с невярно съдържание.
5
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само прах в очите, купища глупости по цял ден. И накрая най-бедни, най-болни, най-висока смъртност в цял свят ще станеме да знаете.
4
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поход ли ? - това си е направо тотална ***..умщина.Ей хора ,най-големият проблем в държавата са фалшивите болнични ! - и как някой ще докаже дали лекарят е дал болничен на здрав пациент.А пък ако по някакви неведоми пътища се докаже , да вземем да обесим и лекар и пациент или да ги пратим в лагер за 20 години да чукат камъни.
3
12
 
7
 
! Отговори
Цонка от Испания преди 4 години
българинът винаги ще намери начин да измами, да мине между капките, да изкяри. Ни доктора ще си затвори дюкяна за болнични, ни бай ганчу ще се откаже от някой почивен ден докато колегите му му вършат работата. Се пак и той прави същото за тях и естествено в пъти повече!
2
6
 
16
 
! Отговори
Болен здрав носи преди 4 години
За българския манталитет болничния е нещо, което отиваш и си вземаш. Когато ти трябва свободен ден или пък си болен. Това е най-естественото нещо на света. Нещо като комунална услуга.
1
4
 
19
 
! Отговори
Много преди 4 години
трудно някой може да обори лекарско мнение! Има много силна корпоративна солидарност и ред други фактори, на които няма да се спирам, та те правят мисията невъзможна.