Какви документи са ни нужни за регистрацията на газова уредба?

Сигнали за опашки пред КАТ идват от цялата страна
26 фев 2020 08:50, Ния Христова
38
Какви документи са ни нужни за регистрацията на газова уредба?
Снимка: БГНЕС

Шофьорите у нас се втурнаха към КАТ след масовите проверки на газовите уредби на автомобилите от "Пътна полиция", съобщи bTV.

През 2014 г. се прие закон, който изисква автомобилите на повече от един вид гориво да бъдат с нови талони. Малка част от шофьорите обаче са ги сменили.

Сигнали за опашки пред гишетата на КАТ идват от цялата страна. В столицата също става бавно подаването на документи. Вписването на газова бутилка в талона отнема минимум три часа.

Шофьорите, които се притесняват от глоби, търсят помощ и от сервизите. От Асоциацията на автогаз сервизите разясняват, че бутилки, монтирани преди 2014 г., по закон само се регистрират.

"Преди 2014 г. в нито един нормативен документ не е отразено, че талонът трябва да бъде сменен. Единственото условие е било, което все още остава, при ГДП системата да е вписана в талона за ГДП, където е споменат номерът на бутилката. И нищо повече не се прави", поясни Георги Илиев, зам.-председател на Асоциация на българските автогаз сервизи.

Ако монтажът на бтилката е след това, имате срок от три години да смените талона си, защото при установено нарушение ви чака глоба.

"След като ви е монтирана газовата уредба, до следващия годишен технически преглед трябва да се направи т.н. първоначална проверка на газовата уредба. Така нареченият "розов лист" - това търсят всички. След издаване на този розов лист срокът за вписване в талона на автомобила в КАТ е три години", допълни Илиев.

Глоби ще се правят и при газови бутилки с изтекъл експлоатационен срок, който обикновено е 10 години.

Акцията на „Пътна полиция“ е до 28 февруари, но проверките ще продължат и след това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
4
 
! Отговори
Кремена преди 4 години
Ния Христова, къде точно сте описали какви са необходимите документи, както пише в заглавието!
30
0
 
2
 
! Отговори
74 преди 4 години
Какво значи експлотационен период от 10г за бутилката след като нито в закона го пише нито в наредба е опоменат,как точно ще ми напишат глоба по кой член.То по тази логика на нов автомобил му дават от 3 до 5 г гаранция трябва ли да си сменяме автомобилите след това.....
29
1
 
19
 
! Отговори
Варан преди 4 години
Колеги,ние сме виновни,че ни тъпчат като ***. Вместо да ни толерират, че караме на газ и не замърсяваме въздуха.Трябва да ни намалят данъка, а не да се побъркваме по опашки!
28
2
 
18
 
! Отговори
Гневен преди 4 години
Долни корумпирани политици, защо не ни глобявате,че дишаме,че вървим,че ви траем. За какво още искате да си платим и да се пибъркваме по опашки? Няма такава държава!
27
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От 1 март се сменят личните карти. Във всяка лична карта трябва да са вписани броя на събите в устата ви и пломбите . След всеки изваден зъб и нова пломба нова лична карта.Разбрахте ли.
26
1
 
25
 
! Отговори
РЕКЕТЬОРА БОЙКО преди 4 години
това може да имисли - ДАЙ ПАРИ. Това е неговата политика - скубене на хората за щяло и нещяло. Грам мозък нямат в главите тия неговите.Аман от НАГЛЕЦИ
25
1
 
28
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
Ако вървя, пръдна и замирише означава ли, че се движа на газ? И трябва ли да ида в КАТ това да се отрази в личната ми карта?
24
45
 
2
 
! Отговори
Q преди 4 години
В този сайт май 80 % карат на газ ,а на газ както знаем карат само неудачницте ...то и затова и мненията на повечтео са на ниво "газова уредба" -тоест евтино и слабО!
23
35
 
8
 
! Отговори
Жоро Дукса преди 4 години
Що ревете бе Бай Ганьовски тарикати? Не знаете ли,че освен права имате и задължени? Във всеки нормален сервиз за монтаж на газови уредби,най-човешки ви се обяснява,че след монтажа е задължително да бъде отразена промяната в малкия и големия талон! Това същото се обясняваше и в пунктовете за ГТП! Обаче Бай *** е тарикат голем,него закони не го ловят,все си мисли че от някъде ще изкопа няш човек и ще се оправи!Висете сега по опашки и плащайте по двойни и тройни цени да ви дойде акъла в главите !
22
1
 
17
 
! Отговори
Рънърса преди 4 години
Единствения неизчерпаем ресурс в koчината са балъците
21
3
 
34
 
! Отговори
Дедо преди 4 години
Само за сравнение. Наскоро си купих лична кола в Холандия, целия ми престой в техния Кат или RDW беше 10 минути включително с чакането на гишето и ми коства 12 евро и колата беше вече на мое име. Дори не сменят номерата. Нашите цървулковци само ще им дишат праха.
20
1
 
31
 
! Отговори
Г.Иванов преди 4 години
Как точно ще се доказва типа на гориво когато в малкия талон липсва такава информация Имам регистрирано гориво втечнен газ в големия талон но никъде това не е отразено в малкия Трябва ли по тази логика да доказвам ,че нямам вила в Испания примерно ?Поредното безумие за 26лв в касичката на КАТ
19
6
 
4
 
! Отговори
Ром"с преди 4 години
Браво,а то някои автомобили тъй миришат на газ... .
18
5
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Правят акции на на горивото коеото не замърсява изобщо. даже колите на газ трябва да са освободени от данък
17
4
 
49
 
! Отговори
Вук Страшкови преди 4 години
Да се впише и типа гориво в талона. Ако е А95 и сипеш А98 - пак в КАТ на гишето. Това на свободия го обърнахте тука...
16
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
и за какво е всичко това?Отивам в сервиз Х , искам газова, слагат ми, подават документи към система У (която естествено не съществува) да ме отразят в КАТ, след 30 дни отивам за новият си талон плащам си и го взимам.време за висене - 15 мин в кат.Да ама не, 3 часа на всеки, инъче глоби, защото на милиоционерчетата не им се мисли как да го направят опростено (не визирам само МВР ами и тия дебелите в парламента).
15
4
 
20
 
! Отговори
Гигов преди 4 години
Екозащитниците пришпорват през месец площадите и реват ,чевъздухът е мръсен а газоанализаторът в КАТ Варна вече две години не работи.Вървете и вижте какви таралясници се регистрират всеки ден.
14
8
 
22
 
! Отговори
хе хе хе преди 4 години
До хи-хи-хиА не бе, ще караме на бензин да тъпчем гушата на Лукойл и Просия.
13
1
 
16
 
! Отговори
redordead преди 4 години
след като ти пише в талона втечнен газ, какво да му сменяш - нали пак ще пише същото!
12
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Моята кола дойде от Италия с монтирана газова уредба 2016г и в големия и малкия талон е вписано : гориво - бензин/втечнен газКакво повече искат?Трябва ли да сменям талони и да се разправям?