Страх ли ни е от коронавируса? 1/4 са загрижени, за 10% – поредният грип

Поне 25% от хората смятат, че паниката е изкуствено създадена
27 фев 2020 17:30,
149
Страх ли ни е от коронавируса? 1/4 са загрижени, за 10% – поредният грип
Снимка: БГНЕС

Страхува ли се българинът от коронавируса и има ли паника в обществото? Според проучване на "Барометър България" близо 1/3 от българите следят внимателно новините, свързани с новия вирус Covid-19.

На фона на зачестилите случаи на заразяване с коронавирус в Италия ситуацията у нас е балансирана.

Преобладаващата част от респондентите (30,2%) следят активно новините по темата и се вълнуват от развоя на събитията, но за момента не се чувстват застрашени.

Още по темата

Почти е изравнен броят на тези, които смятат, че се създава изкуствена паника (26,4%) и хората, според които всички опасения са основателни и сме на ръба на епидемия (25,6).

За 10,1% от анкетираните коронавирусът е просто поредният грип, с който се сблъскваме, а 7,7% нямат позиция по въпроса.

Въпреки това в последните дни по аптеките се забелязва тенденция все повече хора да търсят маски, въпреки че зареждане няма от почти 20 дни, видя репортер на Dnes.bg. Много хора са прибегнали и до помощта на имуностимуланти.

Други хора се притесняват от евентуална по-дълга карантина и епидемия и са решили да се запасят с дълготрайни хранителни продукти като макарони, боб, леща, консерви.

На този фон ескпертите успокояват, че при поддържане на добра лична хигиена, миене на ръцете с вода и сапун за поне 30 секунди, или използване на дезинфекциращ гел със съдържание на спирт, могат да ни предпазят.

От СЗО предупредиха, че след измиване на ръцете сешоарите с топъл въздух или ултравиолетивите лампи не са ефективни за предпазване от вируса.

Епидемиолозите предупреждават, че макар че вирусът се предава по въздушно-капков път, промивките на носа не са гаранция срещу заразяване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
1
 
7
 
! Отговори
жа барите мълчат преди 4 години
Тъй като Италия упорито мълчи по въпроса за нулевия пациент и ние не знаем откъде заразата е проникнала в Италия и оттам - в ЕС, започвам да се съмнявам, че вирусът е нарочно доставен в Италия и жа барите нарочно ни заразяват. Защо все още има транспорт до Италия? И не ме успокоявайте, че самво 5 процента от жертвите умирали. Никой не иска да е сред тия 5 процента. Застрашени били хорас диабет, сърдечни и други заболявания. На тези хора също им се живее!
119
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 127Как е в Барселона, например? Докъде стигна каталунската полиция?До където и предния път.До където и по въпроса за острова в Гърция и докъдето по сигнала за 500-те тона злато.
118
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Страх ги е русофилите комунисти.ФАКТ!
117
2
 
4
 
! Отговори
А ? преди 4 години
А къде са бойковите гвардейци СТРАНДЖАТА, Зозо, Тонката, тонката, БЪЛГАРИН, Професор, Sichtpunkt и т.н и т.н. да ни светнат по въпроса с ПРЕТОПЛЕНАТА МАНДЖА ?
116
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
.......За 10,1% от анкетираните коронавирусът е просто поредният грип.......Изненадващо висок процент на незомбирани медийно индивиди.
115
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако прочета колко статии има семо днес по този въпрос в това сайтче, сигурно няма да ми стигнат пръстите на ръцете и краката.Айде стига вече! Толкова ли няма други теми?!Как е в Барселона, например? Докъде стигна каталунската полиция?
114
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мен най-много ме е страх докато стане време да се пенсионирам държавата да не изяде частните пенсионни фондове, в резултат на което ще получавам малка пенсия, която няма да ми стига за лекарства!В резултат на това, една лека настинка може да ме прати в болница ако не в гроба, пък ако ме налазят корони вируси хич не ми се мисли!!!
113
1
 
5
 
! Отговори
човек преди 4 години
Не знам кой или какво подклажда тази паника, но тя с нищо не ни помага.Стигнахме дотам, че се разпространяват невероятни конспиративни теории!Един познат вчера каза, че бил чул, че корона вирусът бил създаден в лаборатория, защото не мутирал! Пълни глупocти!Няма вирус, който да не мутира. Но дори да имаше, какъв вирус е това, след като силата му е именно в мутациите?Ще му секвентират РНК и ще го утpeпат като *** с чехъл!!!
112
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Грип като грип. Ще мине и ще замине. Но като чета коментарите - явно у нас върлува пандемия от агресивна простотия, злоба и тъпота. Ей това ще затрие България, не поредния грип.
111
0
 
8
 
! Отговори
От един вирус преди 4 години
се паникьосаха, денонощно ***, а какво ще стане ако има опасност от война!? Сутринта казаха, че масово напускали държавни служители, страх ги е било да не бъдат арестувани. Знаят какви са ги джуркали и затова се плашат. А и Боко е вдигнал бялото знаме-предава се, затова се отказва да купува самолет, сам каза - да го купят следващите, което значи, че скоро ще падне от власт и самолет не му трябва!
110
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Паниката е абсолютно изкуствено предизвикана!Първо - смъртността не е толкова висока (2-3%) в сравнение с пичия, свинския и т.н.Второ - почти всички смъртни случай са с възрастни хора (70-80+) години или малки деца. т.е. хора със слаб имунитет.Трето - помните ли кога мистериозно изчезна свинския грип - когато откриха ваксина с/у него и държавите закупиха ваксини за стотици милиони! Мафията на фармацефтичните компании в действие! Начело със СЗО!
109
1
 
7
 
! Отговори
Ганя преди 4 години
Мене по принцип ме е страх да не настина. И да не се мина.
108
4
 
12
 
! Отговори
123 преди 4 години
Наш *** с гол г***з таралежи мачка, не му дреме от вируси, "изкуствена паника" ,празни магазини. Той от всичко разбира, не го интересуват съседите но после като се ос*******ре голям вой надава и другите са криви.
107
0
 
3
 
! Отговори
Един 888 преди 4 години
До АнонименЗатваряне на училища в Япония https://dnes.bg/koronavirusat/2020/02/27/iaponiia-vremenno-zatvaria-uchilishta-zaradi-koronavirusa.440470
106
0
 
3
 
! Отговори
Може преди 4 години
Да дойде с *** оня човек от Гълъбово дали оцеля убоден на игла от спринцовка.Скрили са го или е в рая.
105
3
 
6
 
! Отговори
ЛАРИ преди 4 години
ВИРУС, ИНФЛАЦИЯ - ВСЕ МОР.Т.Е. - ВСЕ ТАЯ.
104
1
 
6
 
! Отговори
Не се преди 4 години
плашете умираме всички като катъри без история.
103
3
 
10
 
! Отговори
българин преди 4 години
До 107 Така ли мислиш? Че " съм си изпял песента"? А? А тогава що се кланяш.На един бивш комунист 60 годишен Бойко и на онова бозаво старче зад океана? Те млади ли са? И имат " авторитет" в жалкият ти животец имаш нямаш 15 или 30 г? -:) Я си избърши сополето преди да си легнеш бе промити крехки Американофилско мозъчен! В днешно време,по унизително от политиците да те водят за носа НЯМА!-:) Е мен не ме " водят"!-:)
102
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То само от името му става ясно, че е умишлено пуснат вирус. КОРОНАвирус. КОРОНА. Монархизъм - Корона.Монархофашистите са били.
101
0
 
3
 
! Отговори
а аз преди 4 години
Не ходя на командировки в чужбина.