Акушерки и медсестри отварят самостоятелни кабинети

Те ще могат да извършват медицински и здравни грижи
28 фев 2020 19:23, Петя Славова
7
Акушерки и медсестри отварят самостоятелни кабинети
Снимка: БГНЕС

Акушерките и медсестрите ще могат да отварят свои кабинети и да работят самостоятелно Тази възможност прие парламентът на първо четене с проек за измение в Закона за лечебните заведения. За нея гласуваха 93 "за", 6 "против" и 52 "въздържали се".

До този момент те имаха право да работят само в присъствието на лекар.

Промените предвиждат акушерки, медицински сестри и лекарски асистенти да могат да разкриват свои кабинети или групови практики, в които да извършват самостоятелно медицински и здравни грижи. Те ще могат да правят манипулации като поставяне на инжекции, обработване на рани и др., както и да извършват дейности по промоция на здравето, превенция и профилактика на болестите.

Д-р Нигяр Джафер от ДПС и в зала изрази несъгласие през преходни и заключителни разпоредби да се правят подмени в други закони.

БСП няма да подкрепи законопроекта и ще гласува с "въздържал се", заяви и доц. Георги Йорданов, цитиран от "Фокус". "Предлага ни се един закон, който отново има основния недостатък, че през него се променят доста други закони, които практически нямат отношение към здравеопазването. Това предполага подмяна на дебата, т.е. не достига времето за дебат", каза той.

Доц. Йорданов заяви, че с предложените промени се изменя основния принцип в защита на лечебните заведения. "Създава се възможности да бъдат запорирани обособени части от държавните и общински болници и средствата за тях да отидат за изплащане на просрочените им задължения към кредиторите. Това представлява и за мен отключва процеса на една приватизация", обясни Йорданов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 6.. А ако ти си човек с възможности. И на баба ти.Трябва да се Боян инжекции.Познсй кога ще дойде при нея " личният" и лекар!-:) Таман никога! И каква ще е съответната ти реакция и действие?! Ами САМ трябва да я заведеш. А само това ли? Хайде не се изказвай неподготвен !
6
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ем, честито пичове! Едно е да си мед сестра, друго е да си лекар. Сега горе-долу ги приравняват.Ама като ви окепазят - една отговорност носи лекар... мед сестра нищо не носи, щото няма образованието да носи... Ликуй народе, скоро да ги приравним всичките и с знахарите и чекръкчиите, хахахаха. После да мине един вирус да ни заличи, че да се свършва с тая пародия.
5
5
 
12
 
! Отговори
българин преди 4 години
Моля? Нима това до сега не е било възможно? И едва след 30 г едва сега се допуска? Значи за това само " лекарската гилдия" стана милионери през тия 30 г след 1989 г! Ами нямам думи! " Демокрация" Ама Не съвсем!
4
3
 
6
 
! Отговори
бледоликия преди 4 години
Боко каза, че сме добре. Това е поредното доказателство колко сме "добре".
3
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Приватизацията на Здравната каса не мина. Лобистите имат нов номер за приватизация на болниците.Всеки ден циркови номера на лобисти.
2
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредният опит за кражба на държавните и общински болници. Връщаме се към бабуването и врачуването. Лекари не ни трябват.
1
14
 
11
 
! Отговори
anon преди 4 години
само това ни трябва- бездарни лекари ударили го на печалбарство до сега ни лекуваха- сега ще ни пускат и на мед сестрите да ни "лекуват" (стрижат)...