Кантарджиев: Не прикриваме случай на коронавирус!

За тази болест няма специфично лечение, обясни той
Обновена: 28 фев 2020 09:40 | 28 фев 2020 09:40, Петя Славова
37
Кантарджиев: Не прикриваме случай на коронавирус!
Снимка: БГНЕС

Броят на заразените с коронавирус расте. Вече има случаи в Румъния, Македония и Гърция, но в България пробите са все още отрицателни. Покрай тези резултати се породи идеята, че у нас се прикриват случаи на заразени с новия коронавирус.

Още по темата

"Не се прикриват положителни проби за коронавирус", категоричен бе пред Нова тв директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев след брифинг пред ВМА, на който стана ясно, че към момента няма положителни проби на коронавирус у нас. "Нямаме съмнения за резултатите от никоя проба за коронавирус. Ако има съмнения се пускат допълнителни изследвания с други тестове в лабораторията", заяви той.

"Сигурен съм в капацитета на Националната референтна лаборатория, която се води от професорка и в нея работят хора с докторска степен. Референтната лаборатория работи на ниво", подчерта той.

"Преди години, такава ситуация може би се е случвала, но тъй като това съвпада с грипната епидемия, световната медицината не го е разбирала. Няма нищо по-различно от досега разпространяваните инфекции. Доказа се вече дори, че този коронавирус не е така опасен за бебетата  и новородените, както е например грипния вирус", каза още Кантарджиев.

Кантарджиев е категоричен, че за този коронавирус няма специфично лечение. "Всичко това са слухове. Има данни в Китай, че неголеми групи от хора са лекувани с някои видове антивирусни лекарства, но са лекувани малко хора и затова резултатите не позволяват да се вземе крайно становище като медицина на доказателствата, затова засега приемаме, че лечението е симптоматично", коментира той.

"Важно е да се каже на хората, че вирусът не е опасен за младите хора, не е опасен и за здравите хора. Опасен е за възрастните хора така, както е опасен и грипния вирус. Тази година няколко хиляди души са починали от грип, въпреки че епидемията беше малка", заяви още директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Егати и официалното становищи. "Важно е да се подчертае, че вирусът не е опасен за млади и здрави хора, а само за стари и болни, които така или иначе ще си умрат, а и не ни се плащат пенсии". Алооо. Старите и болните хора са плащали осигуровки, плащали са данъци и имат не по-малко право да са живи от всички останали. И при средна възраст на населението 43, колко точно са младите хора. Я кажете колко лекари в БГ са готови да правят ECMO? Трима в Света Екатерина сигурно. Жалки сте!
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ИранВ категория карък попада.Ако ти е писано да се обесиш,няма да се удавиш.
32
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САМО МИ Е ЖАЛ ЗА ТОЗИ МЛАД КИТАЙСКИ ДОКТОР , КОЙТО СИ ДАДЕ ЖИВОТА И СЕ ОПИТВАШЕ ДА ПРЕДУПРЕДИ ЗА СЛОЖНОСТА НА БОЛЕСТТА ......НО НИКОЙ НЕ МУ ОБЪРНА ВНИМАНИЕ ЖАЛКО...,ЖАЛКИ СМЕ И НИЕ ЯВНО.......
31
4
 
3
 
! Отговори
Малумници- ОПА преди 4 години
Абе малумници, стойте си по мишите дупки и оставете на умните глави, които са учили да си свършат работата. Ако не вярвата, че ви казват истината, защо четете масови сайтове за информация. Гледайте си Досиетата Х и си мислете за конспирации. БОЛКАДА НА ГРАДОВЕТЕ, да вземем да пуснем една бомба, та от температурата да изчезне вируса.
30
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо свалихте журналистката от самолета заради една кашлица....?нали няма страшно ??? Вие си повярвахте , че сме много прости и може да си правите каквото си поискате ....! Та това е престъпление
29
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Китай съумяха да го ограничат ,но разликата с България е , че те са първа икономика на в света а ние последната.....!
28
4
 
5
 
! Отговори
до 27 преди 4 години
А на кого вярваш бе простако. От такива мухльовци като тебе затънахме, които все не вярват. Аре *** бе. Къде съществува истина за вас бе. На Луната ли. Ега ти е сбърканото покеление. Всичко да хейтва. Е това е епидемията - истинската.
27
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нема вирус, нема нищо, вервайте ни!Да живее ГЕРБ, нас кучета ни яли!
26
2
 
18
 
! Отговори
георги преди 4 години
МУСТАКАТКО , НЕ ВИ ВЯРВАМЕ ЗА НИЩО ВЕЧЕ!!!Навсякъде има , само при нас цветя и рози , бетер чернобил е работата
25
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Центровете, които искат да всяват страх в хората и разидинение са се активизирали да ни обясняват как вече имало заразени. Хибридната война продължава, а простият български народ се хваща като канарчета.
24
2
 
5
 
! Отговори
Лллл преди 4 години
На човек започва да му писва вече от тоз корона вирус...
23
0
 
16
 
! Отговори
Ела преди 4 години
То корона вируса ще свърши докато тези намерят заразен. Пазете си ги тестовете, пазете си ги.
22
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държава, в която дори корона вируса не иска да живее не може да унищожена !
21
3
 
17
 
! Отговори
Гогата преди 4 години
г-н Кантарджиев не забравяйте, че при вас работят хора със семейства и близки. Ще ги разтреляте защото са предупредили близките си ли ? Крие се че има положителни проби и това е 100% вярно. Може и да сте прави да криете, може и да не сте. В момента вируса се разпространява из цялата страна и няма как това да бъде спряно без блокади на градове. Явно блокадите ви притесняват повече от колкото заразяването на хората.
20
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В кумунистически Китай неможаха да го скрият тука сме уникални !!! Като къща в Барселона го крият
19
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Липсата на скенери и термометри изключително помага за стабилната епидемиологична обстановка в БГто. В един момент може да има изненада - 50% от Бегетата носители на вируса!? Следва "ама как е възможно" "ама кой е отговорен" "ама как така нали уж?!"
18
2
 
6
 
! Отговори
Край преди 4 години
ЕЕЕЕЕ а открите барем един да им олекне на Ани Салич и на Николай Дойнов бе. Дразните ги вече - толкова превземки и накрая - нищо. Готови са лично да идат в Ухан да опаткат по два прилепа на клечка и да ви донесат.
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Като св.иня блажен вестник."-добър лаф Това е държавната картинка.На 18 ет.,как ще дават първо,второ,третоМисирин вместо самолетче, да купивертолетчета и да мисли при замразенадържава,какво се прави .Военните ,наподготовка с противогази.Всичко да е без паника,но реалностите да се отчитатБаба Ванга предсказа за този епизод,нов този вариант ,едва ли съм очаквал,ако това е имала в предвид.
16
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Важното е да няма хора в болнични.
15
2
 
17
 
! Отговори
Иран преди 4 години
Видяхте ли първата жертва на Короната в Иран - много красива млада жена, на 25 години, а който не вярва името й е Narges Khanalizadeh - може да намерите колкото искате статии на Английски. Аз да питам нали не Убиваше млади а и нали убиваше предимно мъже - 25 годишна, права, здврава жена, в коя категория попада?!