Очакваме спад в цените на жилищата у нас, имотът - ценен актив

Кризата ще донесе много добри промени, смята Добромир Ганев
20 мар 2020 21:30, Анисия Иванова
231
Очакваме спад в цените на жилищата у нас, имотът - ценен актив
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

В цените на жилищата вероятно ще има отстъпление от сегашните нива, но какви ще бъдат спадовете трудно може да се прогнозира, тъй като това ще зависи от макроикономиката на Европа, на България, както и от района, в който се предлага даден имот. Това каза Добромир Ганев, председател на Национално сдружение "Недвижими имоти", в предаването "Бизнес старт“ пред Bloomberg TV Bulgaria.

"След приключване на ситуацията трудно можем да предвидим каква ще е промяната на пазара, но недвижимият имот е най-добрият актив за преминаване през една криза, допълни брокерът.

Ганев обясни, че заради изискването за ограничаване на личните контакти има ръст на желаещите онлайн консултации и онлайн огледи.

"Краткосрочно има ограничения, с които трябва да се съобразим, но работата не е спряла“, каза той.

По думите на председателя на Национално сдружение "Недвижими имоти“ сключените предварителни договори за покупко-продажби с крайна дата в периода на извънредната ситуация би трябвало да се смятат за спешни и да могат да бъдат реализирани.

"Пазарът няма да спре. Вярваме, че кризата ще донесе много добри промени – като подобряване на качеството на услугата, която агенциите предлагат. Институциите освен това е много вероятно да подобрят електронните си услуги. Клиентите ще търсят все повече работата с личен брокер",

Още по темата около сегашната ситуация на пазара на недвижими имоти гледайте във видеото тук.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


231
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
193
0
 
0
 
! Отговори
Така е преди 4 години
Търся да купя от известно време. Звъня по обява "от собсвеник"-насреща агенция. Като казах изискванията и бюджета, направо ми се скараха - "в този район такива цени няма от 1 година насам!". (Как ще има, като цените ги определяте вие?) Дотук с доброто възпитание. Ходих на няколко огледа - пълен потрес.От няколко дни започнаха да звънят и да мрънкат, че имат нещо "точно като за вас". Не съм намерил, но и ще почакам. Собствениците защо ги ползват, ами не си пускат обяви...
192
0
 
7
 
! Отговори
Българка преди 4 години
За жалост ситуацията не е добра за никой. От тук нататък печеливши няма. Радвайте се да сте здрави, а парите сами ще дойдат. По-рано или по-късно нещата ще се възстановят. Какво значение има колко апартамента имаш, като си болен и умираш
191
2
 
8
 
! Отговори
Умният преди 4 години
50%надолу.. минимум
190
0
 
2
 
! Отговори
Умният преди 4 години
Набутвации всякакви
189
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Turkish PowerСтига си лъгал.При цена на кв.м от 2000 лв в София едно жилище 90 квадрата излиза поне 180 бона.Ако е с кредит отива на 250 бона.При наем от 700 лв месечно,ще се изплати за 30 години.И тук не включвам ремонтите и факта,че не всички наематели са коректни и плащат.Така че и за 40 години може да не се изплати.
188
3
 
2
 
! Отговори
Turkish Power преди 4 години
...IMOTA E SIGURNO VLOJENIE....NAEMITE SA TURSENI OT STUDENTI..FIRMI I HORATA S PO MALKI DOHODI! ...KYPUVAYTE SAMO V SOFIA..VARNA..PLOVDIV......TUK DVIJENIETO NAGORE SHTE PRODULJI! ZA 1O GODINI..NAEMITE IZPLASHTAT KREDITA!
187
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ДраганМечтите са безплатни.На пазара скоро ще излязат десетки хиляди жилища и цените ще се сринат.Много хора ще изгубят работата си.Така че ако има само двойно обезценяване на жилищата,банкет ще трябва да давате.
186
8
 
4
 
! Отговори
Драган преди 4 години
Нещата ще се нормализират до 2 месеца, не си мислете, че ще има някакъв голям спад, може евентуално да има минимален. Иска ви се да има, но дори да има, ще е минимален. Тази зараза ще отшуми скоро и нещата ще се нормализират. Дори може да има увелиение народа като почне масово да се връща по големите градове.
185
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За 2018г и 2019г има издадени разрешителни за строеж на 20 хиляди жилища само в София.За тия строежи са взети кредити,така че бързо ще гледат да ги продадат.А населението на София във възрастта 20-40 години намалява и е с 35 хиляди по-малко от 2008г,когато беше последната криза.В София е пълно с празни жилища,а сега и нови 20 хиляди ще излязат на пазара.Та цените скоро ще са под 1000 за кв.метър.Ама не евро,а лева.
184
1
 
7
 
! Отговори
е, и..? преди 4 години
по селата що къща пустееща, що нещо! Няма ли най-после един хубав данък да сложат на имоти които с години не влиза човек; от двете страни при мен къщите са пустеещи ..; нито се плащат данъци, нито се продават ...... ако решите да купите къща на село, собственици които са на няколко страници като наследници на въпросния имот, започват да искат пари, които и в чужбина за същият имот не биха взели ...
183
0
 
3
 
! Отговори
Докс преди 4 години
До ВенчетоМяк,мяк,мяк, Венче от коя южнобългарска паланка се домъкна в елитния ж.к. Младост, бе рентиерке?
182
0
 
12
 
! Отговори
Сенека преди 4 години
Пътят на логиката. Предстоят масови уволнения и фалити. Хората остават без работа. Няма работа, няма пари. Не се плащат ипотеки и се разпродава всичко, за да се покрие дълга... да се купува е абсурд. Дали ще скочат или ще паднат цените, как мислите?
181
1
 
11
 
! Отговори
Kristian преди 4 години
Между 25-45% е мин очаквания спад от всички сериозно агенции..
180
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
разбира се, с намаляване на населението имотите ще растат всичко съвпада
179
13
 
9
 
! Отговори
Jchcucucu преди 4 години
Пумпали, здравейте! Сега да ви светна: имотите ще стават по скъпи защото тази криза ще удари по стойността на парите! Кой разбрал разбрал. П.с. На никой не му трябва шума .
178
0
 
13
 
! Отговори
Д-р Уотсън преди 4 години
- Холмс! Какъв е този ужасяващ вой, който се носи откъм блатата!?- Елементарно, Уотсън, това са брокери след кризата с коронавируса.
177
1
 
6
 
! Отговори
Там всичко приключи преди 4 години
Какви имоти те ще са подаряват от общините само и само да не са празниВажно е само здравето
176
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някакъв написал, че имотите били на себестойност сега - май има нещо вярно . Скоро правих ремонт плочкаджията искаше 2800 лева за труд. Ако строителя иска да си завърши проекта и е притиснат за пари ще продава на загуба - няма как. Не е основание цените да се задържат такива...
175
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е проблем, че ще вземат апартамента - майната му дал съм 10%, проблем е че няма още закон за личния фалит.
174
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искам да паднат 70 % за една скапан панелка 400 лв ще ми иска