Заводът за авточасти в Пазарджик освободи 2 хиляди работници

Хората излизат в отпуск, защото завода спира временно дейността си
30 мар 2020 12:28, Петя Славова
41
Заводът за авточасти в Пазарджик освободи 2 хиляди работници
Снимка: БГНЕС

Най-големият завод за производство на автомобилни части в Пазарджик временно спира дейността си и от понеделник 2 хиляди работници излизат в отпуск, съобщава БНР.

В едномесечна принудителна почивка са и много от работещите в сферата на услугите поради липса на клиенти в периода на извънредно положение.

До 19 април на работа остава единствено охраната на завода. Атанас Качаков, мениджър на завода за авточасти:

"Ние работим с всички европейски производители на автомобили. Ако намалят поръчките големите автомобилни заводи, това веднага ще се отрази на нас и на цялата икономика".

Още по темата

По-голямата част от фирмите  в сферата на услугите също са освободили работниците си в едномесечен отпуск.

Засега продължават да работят строителните фирми, но не се знае каква ще е съдбата на инвеститорите. По-голямата  част от работодателите няма да се възползват от мярката 60 на 40.

"Тази мярка 60 на 40 първо трябва да подготвиш документи, с които трябва да кандидатстваш, трябва да чакаш това да се случи, а през това време трябва да им плащаш. След като ги получиш, трябва да им платиш и осигуровките, класове и други добавки, които има. Много колеги ще се освободят по този начин на борсата", каза предприемачът Евтим Янев.

Според него правителството трябва да насочи вниманието си към осигуряването на повече средства за фонд "Безработица":

"Поне в близките 9-12 месеца".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Пурку преди 4 години
До 28 "Мен"аз ще ти кажа че тези който са се прецаквали със пликчетата да си взимат заплатата, когато няма какво да ядат,и излезнат,дори Китай няма да може да смогне на болници да ни правят който да поемат цялото количество полицай и военни който ще постъпят във тях,гладен човек не го плаши нищо защото няма какво да губи,дано вируса е катарзис за нашия народ да се събудим,ако ли не разпускаме и кой от къде.
31
0
 
1
 
! Отговори
ти па! преди 4 години
До Крути меркимного хубаво искаш ама не живееш в истинска държаватакава всъщност май никъде няма, всичките са *** даже и китайците, всеки чака и мисли че ще го отмине, после всеки се страхува да вземе меркитекоито си изредил навреме(пак чакат да почнат огладнелите да трошат магазини) и така.Атая нашата кошара...олеле то е направо ***! ирака който се е оказал в положение да няма събрани настрани пари храни и квото там трябва сега ще трябва да е на първите редове в революцията ...
30
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В тоя завод основно м..ангали работят.И има голямо текучество.Една позната работеше там и каза,че работата била много,а заплатите ниски.
29
0
 
3
 
! Отговори
Тепърва преди 4 години
Се почва, и то с надеждата,че след един месец продължаваме без проблеми .Никой нямаше да се притеснява ако това е истина.....
28
6
 
7
 
! Отговори
До31 преди 4 години
Павиан,и който да беше на власт,всички ние щяхме да бъдем пак Статисти във Филма които гледаме!Донякъде даже е по добре,че власта у нас е авторитарна!
27
6
 
2
 
! Отговори
Психиатър преди 4 години
До Падението на БГМалоумник!
26
9
 
33
 
! Отговори
Падението на БГ преди 4 години
Толкова за Боко, Стабилността и Успехите. 11 години на власт и все на последно място по доходи и на първо по корупция. Всичко живо с повече от 10 грама мозък се изнесе в чужбина. Сега се върнаха просяците и крадците + най-пропадналите гастери - общи работници, строители и т. н.Ще става все по-хубаво. Пак за Боко да гласувате.Коронавирусът беше катализатор на процесите. Фалитът на БГ се очакваше и без него, но по-късно.
25
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В такъв Филм ни вкараха,че скоро 99 от 100 човека ще се редят пред обществените кухни! И това не е само тук!
24
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как тия освобождават ...а Арсенал с много повече хора ще работят,къде е карантината???
23
6
 
10
 
! Отговори
Мен преди 4 години
До АнонименПомощите са % от дохода на който си си плащал осигуровките. И е много по-добре в момента да те съкратят - ще си седиш на борсата и ще си взимаш обезщетението независимо от това каква криза има! Стига се ревали. А който е бил тарикат да получава заплата в пликче, да е мислил като е подписвал, много пъти се обясняваше как сами се прецакват тези хора.
22
2
 
15
 
! Отговори
баи мангал преди 4 години
фалира този,който работи,занимава се с бизнес и внася данъци...я ние ромите нищо не можем,нищо не знаем,не работим,не учим,не искаме да работим и не искаме да учим...имаме огромни дългове към банките,а1,виваком,теленор,чез,вик и т.н.но никой не може да ни каже нищо.
21
1
 
9
 
! Отговори
БАНко преди 4 години
И тези са били за пример на Бойко Борисов и Цветан Цветанов както .....КТБ !!!
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заводът продава ли се за 1 лев?Все ще има нещо за вторични суровини и после да се затвори.
19
0
 
13
 
! Отговори
stiling преди 4 години
Тия производства дето затварят тука са звена от веригата на доставки за други производства и фабрики на запад. Това означава, че и там затварят яко фабрики и безработицата ще расте здраво нагоре. Значи първите които ще изгонят от робота са нашите сънародници гастербайтери. Ще гледат да спасят техните сънародници първо! Очаквайте нови и нови орди завръщащи се бачкери, които тук ще им е по евтино защото няма да плащат скъпи наеми там. Ще си взимат помощите за безработни от там но ще докарат още 19
18
6
 
17
 
! Отговори
БАНко преди 4 години
БЪЛГАРИНО !!!!ТИ ИЗТЕГЛИ ЛИ " БЪРЗ " КРЕДИТ ОТ БОЙКО БОРИСОВ ???
17
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Капитализмът пак фалира.
16
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Става страшно! Първо Язаки,след това Костал,следващият кой Е?
15
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я "умниците" кажете ,че Бойко е виновен !кака ,че ви научи е те тека некак и това да го извъртите
14
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Крути меркиТи хич не си в час.Представи си, че хванем и излекуваме всички болни в БГ.Въпросният завод за авточасти няма да тръгне, докато не се възстанови производството на автомобили в Германия.Сега никой не купува автомобили по Света. Съответно и заводите за авточасти не работят.
13
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 16Помощите не са ли процент от доход на който си се осигурявал?