БАБХ стартира проверки за Великден и Гергьовден

Проверките ще се извършван в цялата страна
2 апр 2020 18:00, Ния Христова
11
 БАБХ стартира проверки за Великден и Гергьовден
Снимка: Pixabay
Инспектори от агенцията по храните (БАБХ) започва да извършва засилени проверки на обекти за производство и търговия с храни. В това число влизат предприятия, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно, пазари и борси. Проверките са въввръзка с предстоящите оициални празници, съобщи в. Монитор. 
 
Засилен контрол ще има върху производството и търговията на традиционно предлаганите за празниците храни (агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци), както и на боя за яйца. Правилното съхранение на суровини и храни, за коректното етикетиране и маркировка също ще се проверяват. 
 
Предлагането на трупно агнешко месо ще се контролира наличието и цвета на здравна маркировка (син цвят – с произход България, червен цвят – с произход, различен от българския). Под внимание ще се вземе и дали търговците представят информация на видно място за страната, от която произхожда месото. 
 
Инспекторите ще проверяват и начина на съхранение, етикетирането и маркирането на яйцата (включително недопускане на яйца от клас "B" в търговската мрежа). Проби ще се взимат от яйцата с произход ЕС и трети страни за лабораторно изследване. 
 
БАБХ ще продължи да извършва засилени проверки в обектите за производството и търговия с храни, и заведения за обществено хранене, които приготвят и доставят храна. Това е във връзка с обявеното извънредно положение в страната заради COVID-19. Фокуса на проверките ще е използване на подходящо защитно работно облекло, химични вещества и оборудване за дезинфекция  и предпазни средства (ръкавици /при необходимост) от служителите, заети в производството, предлагането и доставката на храни, честотата на провежданата дезинфекция.
 
Ще се проверява и дали са създадени условия, които възпрепятстват прекия досег на клиента с непредварително опаковани храни с изключение на плодове и зеленчуци, зя наличието на информация за потребителите, за измивянето на плодовете и зеленчуците преди употреба, като при възможност бизнес операторът да осигури еднократни найлонови ръкавици/пликове/торбички и други с оглед намаляване риска от замърсяване на продуктите. 
 
Специално внимание се обръща на записите по Системата за управление на безопасността на храните, по-конкретно за хигиена и дезинфекция на помещения, инвентар и технологично оборудване, и хигиена и здравен статус на персонала. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Както винаги, колегата сминдух енд чесън е изчерпил темата в две кратки изречения.
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма смисъл...до тогава ще свършат парите,така че едва ли някой ще купува .
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че има ли такава агенция?да не се правят на глухи и слепи,големите вериги магазини не проверяват
7
0
 
6
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 4 години
Дават се луди пари за НАССР,в БАБХ явно нямат доверие на собствените си произведения ,че ще се спазват.Става дума за най обикновен рекет.
6
0
 
8
 
! Отговори
Тъпомер преди 4 години
Ще падне голяма клйопачка,ех че не съм от БАБХ,ех мечти,абе голяма проверка ще падне ей на това му викам суджук.....
5
0
 
9
 
! Отговори
въпрос преди 4 години
развалените яйца от полша, месото от испания, храните от германия,......, ше бъдат ли спрени, или ше продаваме само "родно" производство?
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При тая безработица дето настана то ще е един Великден
3
0
 
10
 
! Отговори
Хахахахахахахаха преди 4 години
Ама някой ходи ли още да пазарува свинско и агнешко?Те хората вече ходят в тия магазини като на помен - влезнат, видят цените на умрялото месо във витрината, проронят по някоя сълза и излизат мълчаливо!
2
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези хиени за единия рушвет, ще умрат от пневмония.
1
0
 
14
 
! Отговори
Мюмюнчо преди 4 години
За бюджета пари трябват няма как!