Нейков: Системата може да сe справи с хилядите безработни

В момента натиска за освобождаване на хората е много голям
Обновена: 3 апр 2020 10:57 | 3 апр 2020 10:10, Ния Христова
20

Хиляди българи всеки ден подавават заявления за безработица в бюрата по труда. Може ли да бъде спрян пикът на хората, оставащи без работа и доходи, и колко дълго може да плаща системата на НОИ болнични за карантина, които са увеличени в пъти през последните дни?
 
"През годините минахме през пикове на безработица от порядъка на 20-25%. Системата помни и се е справяла с подобни пикове. Въпросът е, че ръстът на безработицата е бил много разтеглен във времето, а сега имаме много голям натиск за освобождаване на хората. Системата има опита да се справи", коментира Иван Нейков, бивш социален министър, в ефира на  Bulgaria ON AIR.
 
Той смята, че българите, работили зад граница и завърнали се у нас, натоварват системата по особен начин. Те не са осигурявани в България, поради което нямат право на обезщетение. По-голямата част от средствата ще отиват за хора, които са работили в страната и са загубили работните си места, уточни бившия министър. 
 
"Ще има хиляди, които ще загубят работните си места. Ще има и новоразкрити работни места, но не много. Предимство ще имат хората, които доскоро са работили в българските предприятия. Има известни резерви в работодателите към пристигащите в България работници, които са работили по света", каза още  директорът на Балканския институт по труда и социалната политика.
 
Нейков посочи, че ако парите в НОИ не стигнат, то републиканският бюджет ще допълни средствата до необходимо ниво. Системата работи като скачени съдове.
 
"При действащата уредба за карантина някой е болен - дали детето, дали родителят...  При сегашната ситуация с днешната карантина нямаме болен - карантината действа като предпазна мярка. За такава карантина нямаме уредба", подчерта бившият социален министър.
 
Според него мярката 60/40 ще има ефект, но повечето работодатели ще предпочетат да съкращават служителите си. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
0
 
! Отговори
Споко бе преди 4 години
Нормално е да се справи.Щом някой си е внасял осигуровки е внасял и във фонд безработица.Така, че пари има.
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как нямаше справи...като 95%ни осигуряват на на минималната или или 10лв на ден но само работните или ако не си бил на борса 5г.ти плащат 1год.ако си бил 4 месеца..е и 15 000 да има за три месеца правете сметката,един по голям
14
3
 
3
 
! Отговори
ПС преди 4 години
До АнонименКакво значи образован? Каква специалност, в кой университет? Едно е образован в УАСГ или Технически университет, съвсем друго е в Бургаски свободен. Хайде малко по-сериозно.
13
1
 
6
 
! Отговори
Ханс преди 4 години
Разбира се че системата може да се справи, но дали ще се справи е съвсем друг въпрос.
12
2
 
7
 
! Отговори
Митко преди 4 години
До АнонименДано да стане така. Не плащат данъци и най-вече осигуровки и после искат помощ. Защо да им се помага? В ресторантите положението е най-зле, истинска находка е да се намери някой, който не е на 2/4 часа или има изобщо договор. В хотелите на доста места от години са законни нещата.
11
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
МНОГО МИ Е ЧУДНО КАКВО НАПРАВИ ОБЩЕСТВОТО ПРЕДИ КРИЗАТА ЗА БЕЗРАБОТНИТЕ С ОБРАЗОВАНИЕ, НО БЕЗ ПРАВО НА ОБЕЩЕТЕНИЕ И ОСОБЕНО ЗА ТЕЗИ В ПРЕДПЕНСИОННА ВЪЗРАСТ КОИТО НИКОЙ НЕ ИСКАШЕ ДА НАЕМЕ А Т.Н. РАБОТОДАТЕЛИ И НАЗНАЧЕНИТЕ ОТ ТЯХ ЛИЦА ИМ СЕ ПОДИГРАВАХА, А ВЪПРОСНИТЕ БЕЗРАБОТНИ ГОРЧИВО СТРАДАХА, НО НИКОЙ ОСВЕН БЛИЗКИТЕ ИМ НЕ ИСКАШЕ И ДА ЧУЕ ЗА ТОВА И ДАЖЕ БЯХА НАРИЧАНИ ХОРА БЕЗ ТРУДОВИ НАВИЦИ И СЕ ОКАЗАХА В ИЗОЛАЦИЯ КАКВАТО СЕ СЛУЧИ И СЕГА.....
10
1
 
6
 
! Отговори
Дайте да дадем преди 4 години
Системата в бг - имаш право да си плащаш данъци, такси и осигуровки, но нямаш право да излизаш.Пенсионната система, в създаването на която е участвал и този "експерт", е пълен провал.
9
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Надявам се след тази криза, хората да се научат защо трябва да си плащат данъците и осигуровките. Доскоро много народ викаше а аз на тая скапана държава няма лев да дам, а сега същите вият че държавата нямало да се грижи за тях. А интересното е че точно в най-засегнатите сектори, ресторантъорство, туризъм, строителство, се работи най нелегално, и тия по чужбината, останалите хора даже и да ги уволнят ще си взимат обезщетението, а после първи ще си намерят работа, защото ще имат стаж.
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Добре дегосподина записвал ли се е в бюро по труда, получавал ли е пари от там, преживявал ли е с тези пари...само тези които са го преживели това могат да кажат от първо лице може или не може
7
1
 
7
 
! Отговори
до Аз преди 4 години
Трябва да си оволнен за да вземаш обезщетение по взаимно не дава право на обезщетение
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АзПодаваш молба за напускане по вина на работодатела. Пускаш официално оплакване, че не спазват мерките за безопасен труд. И още едно, че те принуждават да те осигуряват на минимална заплата, а не на действителният доход. И в момента както са се овълчили проверяващите ще му разкатаят фамилията на собственика. Делата по трудови спорове са освободени от такси.
5
2
 
3
 
! Отговори
до Аз преди 4 години
Намери в интернет телефоните на профсъюза КНСБ или КТ Подкрепа няма значение кой от двата и се обади да им кажеш за проблема. На работодателя недей да казваш че говориш с профсъюза а само че не си съгласен да напускаш по взаимно съгласие.
4
0
 
12
 
! Отговори
Добре де преди 4 години
Може да се справи с хиляди безработни системата ама те вече са ДЕСЕТКИ хиляди скоро ще станат СТОТИЦИ хилядиОсвен това системата не взема пари от въздуха а от данъците на работещите хора и предприятия а сега от една страна стотици хиляди безработни а от друга имаме 100 пъти по-малко постъпления в систематаНещо ни послъгвате май а????
3
0
 
9
 
! Отговори
Мисирка преди 4 години
Ако кажа нещо друго, бащицата ще ме привика.
2
0
 
5
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Защото не е по взаимно, аз просто не желая да работя там, където не спазват условията и представата им за мерки, е една обикновена маска, която е негодна след два часа, да се използва от 8:00 до 18:00.
1
1
 
4
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Може ли някой да ми обясни, че нещо не ми е ясно. Въпреки карантина и наложените мерки, даден ресторант работи с витрина, а не с доставки до дома. Решението е да се работи...без да има някакви предприети мерки с риск обслужване на клиенти или съкращение по взаимно съгласие, защото фирмата се води работеща....осигурявано на минимална работна заплата, което означава, че обезщетението на борсата е 189лв. Мога ли да оспорвам съкращението да не е по взаимно съгласие. Благодаря.