В битката с коронавируса: На първа линия, но без защита

Бързи тестове и водонепромокаеми гащеризони, искат лекарите
3 апр 2020 09:32, Петя Славова
20

Работата на тези, които се сблъскват със заразната коронавирусна инфекция от "първа линия" е от огромно значение. Важността на тяхната работа е неоспорима и затова за тяхното обезпечаване бяха направени стъпки -  медицинско оборудване с маски и защитни облекла, както и допълнителни премии от 1000 лв.

И все пак близо 8000 души не са включени в държавните разпоредби. Това са т. нар. спешни медици. Те не са хванати в обхвата на здравните мерки, въпреки всекидневните срещи със заразата.

"Искам да ме разберете правилно - ние не се страхуваме за живота си. Ние сме свикнали да работим с инфекциозни заболявания. Ние се страхуваме да не занесем вируса в дома си, да не заразим пациентите", каза председателят на Националната асоциация на работещите в спешната помощ д-р Десислава Кателиева.

"Считам, че е редно все пак да се помисли да бъдем тествани поне след контакти, а не в края на карантинирането, за да видят дали сме годни за работа", обясни тя за "България сутрин".

Още по темата

Според д-р Кателиева симптоматиката на Ковид-19 е много разнообразна. Затова са необходими бързи тестове.

"По принцип, бързите тестове се използват в цял свят точно от структурите на спешна медицинска помощ като ориентировъчни. Това не са тестове, за които ще може да се прави отчет на Щаба за реалната заболеваемост. Важното е да бъдат открити пациентите, които са наистина болни. И дори да не сме 100% сигурни в теста, със съответна симптоматика ще ни бъде много по-лесно тези хора да ги хоспитализираме и да ги насочим към правилното място", отбеляза още д-р Кателиева.

Толкова малко трябва, за да бъдем сигурни и спокойни. Просто след контакт с такъв пациент, независимо дали сме били със защитно облекло или не, да бъдем тествани, категорична бе тя.

Д-р Кателиева.обясни, че за да бъдат защитени, трябва да носят водонепромокаеми гащеризони и престилки.

"Част от колегите ни са с наметала от резерва на химически войски, които са пригодени за борба с химически оръжия, но едва ли са подходящи за този случай. Имам колеги, които твърдят, че се налага да си купуват дъждобрани поради недостиг", коментира тя за Bulgaria ON AIR.

"20% нямат очила. Знаете, че вирусът постъпва през конюнктивата. 44% твърдят, че нямат гащеризони и престилки. 68% въобще не знаят, че трябва да имат щитове, а щитът е задължителен при този род инфекции", допълни д-р Кателиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
0
 
! Отговори
ами сега преди 4 години
,,Лошите руснаци"помагат на ,,добрите американци",на италианците .Сега да ви помогнат американците,както каза,,умника"Шаламанов и ПлЮвналиев,,Русия ни е враг номер едно".Език мой,враг мой! Хора без разум и грам дипломация,слуги на дявола.
13
1
 
0
 
! Отговори
до 18 преди 4 години
Другото лекарство чиито ефект са открили в Русия е Калетра, американците също го изпалзват, но незнам дали за нашите е тайна все още
12
1
 
0
 
! Отговори
До 15 преди 4 години
БЦЖ се вижда че си е свършила работата по същество и като общ имунитет в целия соц лагер. Защо? Никой не може да каже. Установява се емпирично. По същия начин никой не може да каже защо точно това маларийно лекарство хлороким действа. Както и адивир и наименованията му. Също и защо 50 г венозно витамин Ц действа. И не само това. В Москва са открили ефект от друго лекарство и то действа.То всяка наука се движи от емпирични резултати. Всичко е случайно.
11
3
 
0
 
! Отговори
До 16 преди 4 години
Пак се връщаш на въпроса кой ще им ги осигури защото това е за 1 пациент. След това какво става? И колко ще струва и кой ще го плати? Второ ти би ли се съгласил да ти прави пломба някой с очила, шлем, комбинезон, аспиратор от които нищо няма да вижда. Това не е смяна на катетър.
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
писах го и пак ще го напиша и тукВСИЧКИ медицински работници в условия на карантина независимо дали работят или не със заразно болни ТРЯБВА да са със защитни облекла, презункцията е, че всички са заразни. Както е тръгнало ще останем без мед персонал от едната ГЛУПОСТ.Великият ЩАБ спили или е завършил медицина в Долно нанагорнище!!!
9
1
 
3
 
! Отговори
Маска ФФП.... преди 4 години
Само маски не предпазват. Каквито и да са. Има контакт, има пръски в очите, по лицето, по косата и дрехите...Обувките.Всичко е за парлама. Като те хване, хване. По добре си изгради имунитет.
8
1
 
1
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Умници, в момента всички джипита си вземат заплатите на калпак, работят по телефона. Кабинетите на Лекари Специалисти и Всички Зъболекари НЕ РАБОТЯТ. Всички обикновени болници и кабинети НЕ РАБОТЯТ или работят на сила като само отчитат присъствие. Колко според властта може да се отлага писещение при лекар или зъболекар. 1,2,3,6,12 месеца? Давземат да им плащат тестове 129 лв на всички за да работят поне тези които имат изграден имунитет. Това трябва да бъде през месец.
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Барселона каза сега ще стром стадиони и спортни зали ,пари за болници само в СОФИЯ,линейки и облекла ,заплати няма .ЦК на ГЕРБ -софия с бандата комици в парламента взеха решение.
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
и си вдигат заплатите, докато хората са безработни и с намалени заплати, а те не ходят на работа от страх - пир по време на чума, да си ходят всичките, нямаме нужда от тях, вижда се
5
1
 
13
 
! Отговори
Пари нема,действайте преди 4 години
Бързи тестове и водонепромокаеми гащеризони, искат лекарите .... искат, ама дупетатите са с предимство. Там отидоха маските ... бързите тестове... антибактериалните препарати.. а както се разбра от вчера и обещаното на лекарите повишение на заплатите .
4
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква битка стига се преигравали. 10'*** старци умрели от инфаркт и инсулт.
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 4 години
Искате, ама няма. Тестовете и премиите отиват за онези нищоправци. Безмозъчните, алчни и ненужни 240 хрантутника и семействата и любовниците им. Дано по някое време се усетим и им приложим метода , който са приложили французите на Мария Антоанета.
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
8 милиона лева- спестени за Тиквата и сие! Честито!
1
1
 
15
 
! Отговори
бургазлия преди 4 години
Спешните медици са най-онеправдани ! Снощи дойде линейката и от входа изкараха един млад пар-цал , който беше изпаднал в алкохолна кома !!Такива след като ги спасят ,да чистят болниците по два месеца !!