Самоизолацията може да е опасна: Все повече случаи на домашно насилие

Най-уязвими - жени, деца и възрастни хора
7 апр 2020 21:09, Петя Славова
29
Самоизолацията може да е опасна: Все повече случаи на домашно насилие
Снимка: БГНЕС

По време на изолацията расте броят на случаите на домашно насилие. От началото на извънредното положение у нас все повече хора, станали жертва на насилие в дома си, търсят помощ от горещите телефони, отворени за тях. Сред най-уязвимите са жените, децата и възрастните хора.

И ако за някои самоизолацията е досадна и скучна, то за други тя е опасна. Може да означава болка, страх, дори борба на живот и смърт.

"За съжаление, вярно е, че от началото на извънредното положение обажданията са се увеличили многократно", заяви адвокат Надя Русинова пред "Дарик".

"Може да се каже, че няма бум на обажданията, защото жените са много затруднени в ситуация, в която са под контрол, да се обаждат и нямат собствено пространство", обясни Надежда Стойчева, директор на фондация "Асоциация Анимус". По думите й, децата докладват повече за насилие върху майките или за сериозни конфликти.

Възрастни хора, които биват тормозени от децата или внуците си, също търсят помощ от горещите телефонни линии, макар и да не са готови да предприемат други действия.

Още по темата

"В някои малки населени места изобщо няма никакви социални услуги, където могат да бъдат насочени възрастните хора да потърсят помощ. Големият въпрос е, че тогава, когато едно дете, този човек, който ти си възпитал, нарушава твоето здраве и те наранява, е много трудно да го докладваш. По-скоро е голямата болка", коментира Стойчева.

Според официалните данни за постъпили обаждания и сигнали на Националната телефонна линия за деца, през месец март тази година са проведени над 730 разговора повече в сравнение с февруари. По-голямата част от тези разговори са проведени след обявяването на извънредно положение след 13 март. Същата тенденция се наблюдава и при подадените сигнали за домашно насилие. От фондация "Асоциация Анимус" уточняват, че броят подадени сигнали за месец март е 80 - най-високият регистриран брой от стартирането на горещата линия.

"Във връзка с препоръките на СЗО, където има проведено изследване в Китай се забелязва и се дават такива препоръки, за това, че по време на изолация и стрес, се вдига насилието върху жени. Поради което се дават специални указания и правителствата да вземат под внимание това", обясни Надежда Стойчева и допълва, че националната програма за домашно насилие, трябваше да бъде приета, а все още не е приета към 6-ти април за 2020-та година.

Важно е да се отбележи, че въпреки ограничената работа на съдебните институции, делата за домашно насилие и за ограничителни заповеди продължават да се разглеждат.

"Много хора са с погрешно впечатление, че съдът не работи. Напротив - съдът работи. Всеки, пострадал от домашно насилие, може и трябва да подаде молба за защита до съда. Тя ще бъде разгледана в срок от 24 часа и резултат от нея ще има. И тя може да бъде изпълнена", обясни адвокат Русинова.

А процедурата е следната:

"Трябва да се изготви молба за защита, с всички прилежащи документи, да се депозира в съда, а това може да стане и по куриер", обясни още адвокат Русинова.

Очаква се подадените сигнали и броят на делата за защита от домашно насилие да се увеличат след края на извънредното положение, когато приключи и самоизолацията. Дотогава, експертите остават категорични:

"Златното правило е - никога не оставай изолиран и потърси защита. Онлайн, по телефона. Нека да не стоят изолирани, да потърсят защита. Има начини. Никой не е длъжен да търпи домашно насилие", смята адвокат Русинова.

В България има няколко отворени линии, на които хора, станали жертва на домашно насилие, могат да потърсят помощ, подкрепа и съвет. На тези телефони на разположение остават специалистите - психолози, психотерапевти и социални работници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен "Жена ми порка, като казак." Съчувствам ти, разкарай я докато си млад. Странно за втори път чета подобна сага.
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дистанционното обучение не е ли опасно за здравето на децата, особено по малките?
19
1
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
До Анонимен 21не ми се вярва да е така - защо измисляте приказки
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жена ми порка, като казак. Сега не е спирала откакто почна извънредното положение. Преди поне горе доло не пиеше много, когато трябваше да ходи на работа.Отскача до магазина да се запаси и се налива, докато може. Пиенето и няма нищо общо с приказката пияна жена весела къща. Скандали,чупене, обижда децата, липса на всякаква отговорност и сплотеност на семейството. Явно аз съм от малкото случай на мъже подложени на домашно насилие.
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Насилието си има опашка във някои семейства. Липса на доходи децата гладни жената мърмори и в един момент бушоните изгарят и настава шок и ужас. Не ги знам тези дето се правят на моралисти и с претенции че всичко знаят и от всичко разбират но незнаят най важното. Причината.
16
1
 
3
 
! Отговори
в. преди 4 години
'Самоизолацията може да е опасна:'Е, за сметка на това самозадоволяването НЕ е опасно (все още не е обявено за такова, да видим дали и това ще забранят скоро гусин Генералите). Така че, стойте си у вас и се самотаковайте, ако сте скарани с жената или вече сте толкова години заедно, че не можете да се гледате.Само не се бийте моля ви. Ако имате деца - е, ми не знам. Успех :-))))))
15
1
 
5
 
! Отговори
SS преди 4 години
Незнам написаното дали е вярно.При нас се получава точно обратното.Със съпругата сме в самоизолация още преди да виведат ИП.Тук сме в едно планинско село в наш имот купен преди години заради изолираноста му,спокойствието и чистия въздух.Макар че самоизолацията взе малко да ми писва,жена ми дотолкова и хареса,че ме уговаря да се преместим да живеем тук за постоянно.Не иска нито в София,нито в Пловдив,нито в Бургас.Тук където сме вярно липсва покварата,и суетата на големия град.
14
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Забраниха на хората да се сгодяватзабраниха им да се срещатда се женятда се развеждатДА ИЗЛИЗАТ НА РАЗХОДКА! ! !По цял ден - вируса, заразата, умрелите, болните, труповете, случаите, поразените, жертвите, Италия, Испания, щатите, умрелите, починалите, загиналите... То не че има друго за какво да се говори при тоя замръзнал свят.Ми как няма да почнат да се избиват по къщите и да се пищисват хората.? Няма кво да се прави, работа повечето ги съкратиха, няма заплати, няма нищо! Ненормалници
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЛюбопитенНе, ще се отчитат като 'спасени от вируса'
12
2
 
7
 
! Отговори
Любопитен преди 4 години
Умрелите при "тихи семейни спорове" как ще се отчетат от статистиката?Като жертви на вируса или иначе?
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако хората си пасват, то това се усеща и разбира много бързо/според мен/. За другите създалата се "ситуация" е добра причина.... Сега ли разбрахте, че не сте един за друг... Егоисти....
10
0
 
4
 
! Отговори
:))) преди 4 години
До 1ъЗначи няма друга възможност, освен да съжаляваме, че сме сами, щото някаква си там решила, че няма друга възможност!Всеки знае него си!И се радвам, че вече има събудени - клишетата и стереотипите за социален статус са просто клишета. Всеки да решава сам кое му подхожда - щастлив сам, или зле придружен, но не одуман от бабите пред блока.С огромно удоволствие се самоизолирах преди няколко години. КЕФФФ!
9
6
 
6
 
! Отговори
преди 4 години
До СВРЪХМАЛОУМЕН НАРОДКато цяло грешиш. Например кой ти каза, че като се ожениш не си свободен/ свободна ?Освен това какво ще правиш когато пораснеш и стигнеш до извода, че си напълно сам ?Ще се оплачеш на правителството ?
8
1
 
4
 
! Отговори
преди 4 години
Отново ни казват истината. Отново никой не цитира изторчници, нито ни казва от къде знае това което споделя. Просто за тях по време на изолация насилието нараства и неназованите насилница са мъжете.
7
4
 
13
 
! Отговори
Хемус преди 4 години
Така е!Много мъже са подложени на психически тормоз от жените си и търсят спасение във вируса!
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Самоизолацията е нещо аато самозадоволяване, уж истинско, ама не е.
5
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Естествено. Благодарение на тези адекватни мерки по улиците ще има хиляди психичноболни, за които и без това знаем как се грижи държавата. Хиляди разводи и деца, които ще живеят с един родител. Хиляди без работа, депресирани и т.нат. Ама за това не се мисли, мисли се как само да не лъсне истината, че за 10 години нищо не е направено в здравеопазването, а само се краде!
4
3
 
7
 
! Отговори
Бай х преди 4 години
Ееее и тияя огладняха много бързо и продължават да боксуват.... ми няма няма да има грандове ще.ви спрът парите и това е ...световна рецесия е. Пък и не отчитат психичните проблеми, до които води изолацията..ама няма смисъл да се обсъжда....едно си знае баба едно си бае
3
8
 
16
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Озлобени хора. Сами сте си виновни за всичко, не разбрахте ли....
2
10
 
17
 
! Отговори
о, да ..! преди 4 години
Наистина от както започна това нещо, ние в къщи се изпокарахме.Всеки един от нас си яде това, което е купил.Всеки сам си пере парцалите.Аз платих преди няколко дни сметките - 327.64 лв.Нямаме задължения, но такъв е живота в къщи.И се питам, за това нещо ли съм се надявал преди преди брака - всяка жаба да си знае гьола.Започвам дълбоко да съжалявам, че имам и семейство.