Как да работят аптеките в извънредно положение?

Такава препоръка поиска омбудсманът от здравния министър
8 апр 2020 14:48, Петя Славова
6
Как да работят аптеките в извънредно положение?
Снимка: БГНЕС

Да бъде изработена ясна инструкция за работа на аптеките в условията на извънредно положение. Това поиска с препоръка до здравния министър Кирил Ананиев обмудсманът Диана Ковачева. Повод за искането е отворено писмо на фармацевти, в което те посочват, че се налага да организират работния процес в аптеките без писмени указания и че осигуряват лекарства за хората в изключително тежки условия.

В препоръката Ковачева предлага да се обсъди възможността лекарствени продукти по лекарско предписание, като например антибиотици и нестероидни противовъзпалителни да бъдат отпускани по начин, по който пациентът не се налага да посещава на място лекуващия си лекар, предаде БНР.

Повод за предложението са жалби на граждани, които не могат да си купят предписаните им по телефона от личния лекар лекарства заради липса на рецепта.

Липсата на ясни инструкции към аптеките как да процедират в конкретната ситуация създава възможности за разнородна и противоречива практика, като в някои случаи лекарства се продават на доверие и лични отношения пациент-фармацевт, посочва Диана Ковачева.

Тя изтъква още, че Законът за мерките по време на извънредното положение регламентира отпускане на лекарства без рецепта, само когато те са по рецептурна книжка, но от жалбите на гражданите става ясно, че това не се спазва на много места и че хората са принудени да се връщат при личните лекари за заверка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 4 години
Имаме три документа за едно и също - амб книжка, рецепта, протокол. И за всичкото търчиш като гламав насам-натам. Нарочно се прави, за да оропуснеш срокове и да ти пропаднат лекарствата.Абе оправия няма
3
2
 
2
 
! Отговори
Наско преди 4 години
Като ги няма улесненията с е- тата, така ще е.Какви рецепти, какви лекари, те не искат да ме виждат , а вече и да ме чуват. Давайте на хората каквото искат и не се правете на много загрижени!
2
1
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
последния път получих лекарствата си за месеца без рецепта само с рецептурната книжка много удобно за нас без да ходим до личния лекар и дкц
1
6
 
1
 
! Отговори
Ген проф д-р мершал преди 4 години
Да не работят!